Mogens E. Olsen vinder af A-rækken ved Sydbank Cup i Vejle den 19/9-2020. Foto: Fra Vejle BTK’s hjemmeside.

Undertegnede har spurgt fem af Danmarks højest ratede defensivspillere om deres syn på at være defensiv og på spillestilen før og nu. I de kommende dage vil du her på hjemmesiden komme tættere ind i den defensives tanker. Du vil få deres svar på bl.a. hvorfor de valgte den defensive spillestil, og hvordan de ser på sportens udvikling for en defensivspiller.

Turen er kommet til 55-årige Mogens E. Olesen fra Esbjerg. E’et står for Elkjær, men den gode jyske deffer mener ikke, at han er i familie med Preben Elkjær.

Hvorfor blev du defensiv?
– Jeg spillede meget tennis i teenageårene og havde derfor et meget stift håndled, især baghånden. Prøvede først med korte knopper, men det var lidt kedeligt. Ved Stiga Grand Prix stævne i Vejle, ”knækkede mit bat” selvfølgelig på uheldigvis. Jeg lånte et bat med Anti på baghånden, vandt et par gode kampe, bl.a. mod en svensker og det banede så vejen for defensiven.

Hvad er det fedeste ved at være defensiv?
– Det FEDESTE ved defensiv, er alle de forskellige træningsmuligheder og variationer. Man har jo dobbelt så mange slag at træne.

Hvad er vigtigt rent taktisk som defensiv?
– Taktikken afhænger meget af modstanderens kvalifikationer. Den defensives taktik afhænger næsten 100% af modstanderens evne. F.eks mod en spiller som Carsten Egeholt gælder det om at have stor tålmodighed i det defensive spil og holde gang i spillet og vente på, at chancen byder sig for at kunne bryde spillet offensivt mod f.eks. en type som Allan Svendsen, som spiller meget hurtig og kan loope på stort set alt, gælder det om at få brudt spillet og selv være den offensive.

Hvem er dit forbillede som defensivspiller?
– Det er selvfølgelig Joo Sae-Huyk, Sydkorea.

Hvilken kamp er din bedste til dato?
– Det er sgu mange år siden, men vandt over Allan Svendsen ved et stævne i Haderslev med 41-39 i 3. og afgørende sæt. Var på træningslejr/stævne med Itzehoe, Tyskland, hvor jeg vandt over Steffen Fetzner, men senere i turneringen fik en større lussing af Jörg Rosskopf.

Hvordan ser du sportens udvikling for en defensivspiller?
– En defensiv spiller skal kunne spille offensiv på samme niveau som de bedste offensivspillere. Udvikling for den defensive spiller går nok mere i retning af korte knopper. Med korte knopper har man flere offensive muligheder og er mere omstillingsparat.

Hvad er i dag det vigtigste i spillet for dig som defensiv?
– At kunne omstille sig til offensivt spil. Med den nye bold, hvor der er mindre skru, er det svært at vinde kun med defensive slag.

I en venskabskamp mod ”Kina” den 22/12-2011 spillede Mogens Olesen (Esbjerg) en spændende kamp mod den kinesiske defensivspiller Jing Xiaoquan.
Se kampen herunder:

Forfatter: Carsten Egeholt
Kontaktperson tlf.: 27 26 06 09
Kontaktperson e-mail: carsten.egeholt@bordtennisdanmark.dk