Den netop afholdte workshop ”competition review”, har givet stof til eftertanke.
Workshoppens tema stammer fra Sport for Life Canada, med André Lachance, som arbejder med udvikling og uddannelse i de canadiske idrætsforbund. Han er headcoach for det canadiske kvindelandshold i baseball og underviser på Universitetet i Ottawa.
DBTU var på workshoppen repræsenteret af næstformand, Betina Koefoed. Forud for workshoppen gennemførtes et længere e-læringskursus, for at kunne gå i dybden med emnet på selve workshoppen.
“Forestil jer, at bordtennisbordet nåede jer til brystet eller hagen? Hvordan tror I det ville være at få en meningsfuld konkurrence ud af det?” spørger Betina efterfølgende, retorisk og fortsætter, “Det er det perspektiv et lille barn, går ind til en bordtenniskamp med – det er ikke alle voksne, der umiddelbart lægger mærke til bordtennis i børnehøjde. Jeg siger ikke vi skal save benene af alle vores borde, men vi bør overveje, om vi er fastlåst i en alt for traditionel ide om, hvad bordtennis er og bør være.”
Seniorlandstræner for herrelandsholdet, Linus Mernsten, er af samme opfattelse, “Det er vigtigt træneren er der for de yngre spillere og forstår dem og ser kan se verden gennem deres øjne, i stedet for at presse dem ind i en konkurrenceform der er skabt til voksne.”
”En spændende workshop som varmt kan anbefales”, siger Helle Carlsen fra DIF, der netop har været på en workshop i Stockholm, og som nu har lokket denne 2-dagsworkshop til Danmark for de danske specialforbund. Al forskning peger på, at børns udvikling foregår i trin, hvor det er vigtigt, at man ikke springer noget over. Det ved vi allerede fra det aldersrelaterede træningskoncept (ATK), der efterhånden har nogle år på bagen. Det gælder indenfor barnets fysiske, psykiske og sociale udvikling og dermed også for, hvordan man præsterer i skolen, i sporten og sidenhen i resten af livet. Indtil videre har det aldersrelaterede fokus dog, for langt de fleste specialforbund, været på træningskonteksten.
Workshoppen giver ny viden og inspiration til de specialforbund, som arbejder med implementering af ATK, men som også vil kigge nærmere på den aldersrelaterede konkurrencestruktur. Den tænkning danner rammen for, hvordan vi udvikler bordtennis og på den måde får udbudt og struktureret konkurrencen, svarende til udøverens udvikling. På den måde er intentionen, at idrætten bedre kan rekruttere og fastholde medlemmer – specielt den yngre målgruppe i en konkurrencestruktur. DBTU har i sin strategi indskrevet flere indsatsområder for netop at øge fastholdelsen af børn og unge.
Det bør overvejes om den aldersrelaterede træning, som bordtennis har arbejdet ud fra i nogle år efterhånden (først med BAT-certificeringer og nu med de nye træneruddannelser), ikke også børe følges op af aldersrelaterede konkurrenceformer. Ikke som erstatning for den eksisterende, traditionelle form, men som et alternativ. Et alternativ, der måske er efterspurgt, hvis man dømmer ud fra medlemsudviklingen blandt børn og unge i bordtennis.
Læs et mere fyldigt uddrag af Betina’s deltagelse på workshoppen i pdf’en nedenfor.