Fra venstre: Poul Danborg – DBTU, Lars Bendtsen – DBTU, Fie Ganuaa – Toftehøjskolen, Mikael Mikkelsen – Ølstykke BTK, Jens Holst – Veksø skole, Mikkel Nielsen-Hansen – Ølstykke BTK, Mads Rasmussen – Stengårdsskolen, Peter Thage – Lærkeskolen, Michael Dinesen-Eskildsen – Lærkeskolen, Anders Flaskager – UC SYD. Foto Poul Danborg
Skole OL – bordtennis afholdte ½-dagsuddannelse for lærere og klubledere i Egedal Kommune d. 30. oktober 2018.
Meningen med ½-dagsuddannelse er at give lærere og ledere mere viden om bordtennis og Skole OL. Lærerne får kompetencer i at skabe gode undervisningsoplevelser for eleverne i 4-6-ugersforløbet og lederne lærer om at afholde kvalifikationsstævnet, der ligeledes giver klasserne en god oplevelse.
Lærerne får en indsigt i øvelser og skal selv have færdigheder, så de kan vise dem over for eleverne. Kursisterne fik afprøvet spiløvelser, discipliner og scorekort (elevernes øvelseskort) og fik viden om, hvad der motivere børn til bevægelse.
Vi tror på, at læreren er nøgleaktøren i at motivere børn til bevægelse og at det sker i den obligatoriske undervisning. Med den færdige undervisningsplan med 8 lektioner kan lærerne direkte hive bordtennisplanen frem og gå i gang.
Hver skole fik efter dagens kursus en kasse med bat og bolde, så undervisningen kunne gå i gang efter ½-dagsuddannelsen.
En andet vigtigt element i denne samling er at skabe relation mellem lærere og ledere (den åbne skole). Kommunikationen er helt central i at begivenhederne bliver vellykket. Når først man har været på kursus sammen, hilst på hinanden, har spillet bordtennis og udvekslet kontaktoplysninger, så er kommunikationen meget lettere bagefter.
Klubledere og lærere fik forventningsafstemt selve lokalstævnet for at sikre, at klasserne får den gode oplevelse på dagen, hvor klassen skal samarbejde om øvelser og mestre disciplinerne for at kvalificere sig til finalen. Her fungere lærerne som coach og skal give klassen taktiske råd, når konkurrencen forløber.
Klublederne skal komme med et veltilrettelagt program, formidle og instruere klasserne før og under stævnet. Klubben agerer som stævnedommer, så disciplinerne bliver afviklet på en fair måde.
½-dagsuddannelsen i Egedal forløb som et pilotkursus og feedbacken fra kursisterne vil blive brugt til at rette det endelige materiale til inden, det går i trykning.
Underviserne var Lars Bendtsen og Ansders Flaskager.
Lars har er pædagogisk og bordtennismæssig baggrund og er uddanner i DBTU, samt til dagligt træner for Viby BTK.
Anders er lektor ved UC Syd og projektleder af dels Aktiv Året Rundt og Famly Sport. Anders har stor erfaring med at udvikle materialer til skoler og lærere.
DBTU håber rigtig meget, at klubber og skoler vælge ½-dagsuddannelsen til, så vi får løftet niveuaet på både det relationelle og det faglige område, så den gode oplevelse sker og så bordtennis igen bliver en del af børns bevidsthed.