Man skal engagere sig

På billedet er Allan Boserup i gang med onsdagstræningen i Sisu/MBK, hvor kvinder fra både 1.- og 2. division træner med sammen med begyndere. Foto: Privat.

25-årige Allan Boserup – der pudsigt nok kom til verden på undertegnedes 30 års fødselsdag – er godt i gang med at dygtiggøre sig som træner. Det nyder man godt af i Sisu/MBK, men hvordan fik Allan interessen for trænergerningen, og hvad giver det ham og dermed de spillere, som han træner, at han hele tiden søger ny viden om det at være træner?

Allan Boserup fik tilbage i 2009 sit første træningshold, da han som bare 14-årig var udset til at skulle udtage de bedste ungdomsspillere op til 18 år til et elitetræningshold i BTK Grenaa.

– Jeg husker det som værende en kæmpestor udfordring, og nok også en udfordring jeg ikke altid klarede lige godt i starten, da jeg var så ung og ikke fik så meget hjælp, husker Allan, der dog gradvist følte, at han blev bedre. Efter at have haft holdet i 4-5 år følte han dog stagnation.

– Jeg havde simpelthen brug for inputs udefra eller via sparring fra andre for fortsat at udvikle mig som træner, siger han.

Allan var kommet så langt, han kunne selv, og selvom det egentlig gik ret godt til hver træning, så havde han en følelse af, at træningen godt kunne blive endnu bedre.
Han havde ikke tålmodighed til at tage K1-K4 kurserne, da han efter at have læst om dem syntes, at de første par stykker ville være spild af tid på det niveau, han nu havde oparbejdet sig til.

I det sidste år i gymnasiet læste Allan om den nye BAT-certificering, som han egentlig fandt spændende, men også dyr for en klub af BTK Grenaas størrelse. Da han blev student og havde haft træningstruppen i 6 år havde han derfor stadig ikke fået noget træneruddannelse og idéen om at komme på kursus blev udskudt.
De sidste to år af tiden i BTK Grenaa sad Allan Boserup også i klubbens bestyrelse, hvor han lærte, hvordan man leder en bordtennisklub i forhold til at afholde stævner, finde sponsorer, sammensætte hold til holdturneringen, finde trænere, rekruttere spillere osv.

Fremtidens Idrætsleder

Efter gymnasiet tog Allan først på højskole, hvor han fik en viden, som han kunne overføre direkte til trænergerningen.
– Jeg lærte meget om, hvordan man kunne lave sjove og humoristiske aktiviteter og fik nye tanker om, hvordan man kunne være innovativ og kreativ i træningen, siger Allan. Han tog desuden et fag på skolen ”Fremtidens Idrætsleder”, hvilket også gav ham nye perspektiver i det at lede en forening.

Det næste år efter gymnasiet brugte Allan i Den Kongelige Livgarde. Her lærte han efter eget udsagn om, hvordan man holder ro og orden, men også hvor imponerende et slutprodukt man kan få, hvis man kæmper af hele sit hjerte for noget og virkeligt sætter tid af til, at det skal lykkedes. Det synes Allan også direkte kan overføres til trænergerningen.

En ny begyndelse

Efter de to år, hvor Allan havde været væk fra bordtennisverdenen, vidste han ikke, om han nogensinde ville komme tilbage. Han havde dog savnet bordtennissporten i perioder af både højskoleopholdet og værnepligten. Efter et halvt år på universitetet begyndte han at savne at dyrke sport, og efterhånden var der også et par stykker, der havde forsøgt at lokke ham til at spille bordtennis igen. Så det sidste halve år af sæsonen begyndte han at spille i Sisu/MBK.

– Da sæsonen sluttede, var der en træner, der stoppede i klubben, og den daværende seniorformand havde hørt, at jeg tidligere havde været træner. Han spurgte, om jeg havde lyst til at træne truppen, husker Allan, der tog imod tilbuddet og begyndte at tænke over, om han endelig skulle begynde på træneruddannelsen.
Unionen havde lavet en helt ny træneruddannelse. Allan fandt den nye uddannelsesstruktur interessant og besluttede sig for at høre klubben, om han kunne tage af sted.
Sisu/MBK ville heldigvis hellere end gerne sætte midler af til, at trænerne kommer afsted på kursus.


Allan Boserup lærer fra sig på kvindeholdet om onsdagen i Sisu/MBK. Foto: Privat.

En serie af kurser

Allans første kursus var Basistrænerkurset.
– Jeg synes dele af kurset var rigtig interessant og lærerigt, endda mere end forventet med al min trænererfaring, og jeg fik derfor lyst til at tage det næste kursus, som jeg vidste var på et endnu højere niveau, siger Allan, der efterfølgende tilmeldte sig DIF Træner 1 kurset, så han kunne komme afsted på Klubtrænerkurset i den efterfølgende sæson.

– I løbet af Klubtrænerkurset blev jeg meget inspireret af, hvad vi lærte og arbejdede med imellem kurserne. Jeg følte virkeligt, at jeg udviklede mig som træner i løbet af kurset og i min anden sæson som træner i Sisu/MBK, fortæller Allan.

Han har nu tilmeldt sig DIF Træner 2 kurset, der afholdes til oktober/november, og har planlagt at tage Diplomtræner-uddannelsen, der koster 21.000,- kr. Klubben får normalt tilskud til trænerkurser fra Idrætssamvirket, og kan på den måde yde økonomisk hjælp til Allan, der dog selv finansierer godt halvdelen af beløbet.
– Jeg føler, at jeg kan lære meget mere og tror, at kursusrækken er den rette vej at gå.

Allan har desuden fundet andre udbydere af kurser end BTDK og DIF. Han har således fundet interessante kurser hos DGI, som kan være med til at hjælpe hans fremtidige gerning i bordtennissporten.

Lederakademi og Idrætscoaching

Efter sin første sæson som træner i Sisu/MBK blev Allan valgt ind i klubbens bestyrelse og herefter udvalgt som klubbens Seniorformand.
Han er blevet meget interesseret i ledelsesdelen og er nu tilmeldt DGIs Lederakademi.

– Jeg bruger rigtigt mange timer hver uge på bestyrelsesarbejde, så jeg håber på, at jeg med kurset kan få en masse nye gode idéer, som kan udvikle klubben, samt gøre mig mere effektiv til mit arbejde.
Allan er også tilmeldt et kursus hos DGI i idrætscoaching, da han gerne vil udvikle sig som coach, for bedre at kunne hjælpe sine spillere ved holdkampe og stævner.
– Jeg føler i forvejen, jeg er ret skarp på det tekniske og taktiske, men jeg tror sagtens, jeg kan udvikle nogle psykiske og pædagogiske egenskaber, hvilket kurset forhåbentligt vil hjælpe mig til.

Allan er sikker på, at spillerne i klubben får meget ud af, at han uddanner sig, da der dermed hele tiden kommer fokus på at gøre træningen bedre for alle.
Han føler hele tiden, der kommer nye spillere til klubben, som man formår at fastholde en stor del af.
– Jeg tror en stor del af grunden til dette er, at vi fokuserer på at have dygtige trænere på alle træningstrupper lige fra begynderne til elite og divisionsspillerne. Vi har snakket meget om, hvad der skal til for at have et godt udviklingsmiljø, så spillerne kan udvikle sig mest muligt.

Formidling af viden

– Kurserne har hjulpet mig til at finde mine værdier som menneske, hvilket også har gjort, at jeg ved, hvilke værdier jeg sætter pris på i min trænergerning, siger Allan.
Han føler, at han har fundet frem til, hvad der skal til for at have den perfekte træning og være den perfekte træner. Ved at finde frem til disse værdier planlægger han hver eneste træning til at give mest mulig udvikling for spillerne.

– Jeg har også arbejdet meget på mine formidlingsmæssige egenskaber, der er så vigtige som træner, da spillerne nogle gange kan misforstå instrukser af tekniske færdigheder eller taktiske egenskaber i træningen. Vi har her fået en masse værktøjer, der hjælper med at få mest muligt ud af hver eneste detalje i forklaringen mellem træner og spiller. Dernæst har vi også arbejdet meget med, hvordan man opbygger en træning i forhold til, hvilke aktiviteter der laves, hvilke gruppevilkår træningstruppen har, hvordan man skal anerkende spillerne, hvordan magtfordelingen skal være spillere og træner imellem samt hele evalueringsdelen af træningerne, fortæller Allan.

Drømmen

– Når jeg har gennemført alle de førnævnte kurser og er færdig på læreruddannelsen, så drømmer jeg om at tage en Kandidat i Idræt og Sundhed, hvilket jeg håber på at starte på i sommeren 2022. Denne vil forhåbentligt hjælpe mig endnu videre i min udvikling til at blive den bedst mulige træner i fremtiden. Desuden håber jeg på i fremtiden at kunne hjælpe endnu mere til med at udvikle bordtennissporten i hele Danmark, så sporten kan vokse sig meget større, og vi kan få endnu flere til at glæde sig over det at spille bordtennis, som man selv har gjort igennem så mange år.


Mon ikke Allan Boserup (yderst til højre) også drømmer om at komme øverst på podiet i Sisu/MBK’s traditionsrige interne mesterskab i minigolf. I august måtte han se sig slået med fire slag af den nye minigolfmester i 2020 Simon Hansen, der var to slag bedre end Jens-Erik Linde. En hyggelig dag står der i klubbens facebook-opslag. Foto: Fra facebook.

Forfatter: Carsten Egeholt
Kontaktperson tlf.: 27 26 06 09
Kontaktperson e-mail: carsten.egeholt@bordtennisdanmark.dk