Mark Beckmann nåede længst

På billedet giver Mark Beckmann det røde kort til “Hasse” (He Ke Yi) – heldigvis bare for sjov. Mark var eneste danske dommer i Düsseldorf, hvor han både dømte kvartfinalen i herresingle mellem 13-årige Harimoto, Japan og Xu Xin, Kina samt semifinalen i mellem Fan Zhendong, Kina og Lee Sangsu, Korea. Foto: Privat.

Arne Madsen har sendt os følgende betragtninger fra VM:

De 54. mesterskaber i bordtennis i Düsseldorf blevet en arrangementsmæssig stor succes. Udsolgt med 8.000 på lægterne de sidste fire dage. Fantastisk bordtennis, store overraskelser, nye standarder for præsentation af spillerne, tv produktion med nye digitale landvindinger som placering af spillernes slag og fart, hvad mere kan man forlange?

Fra første runde har der været utrolige matcher med utrolige dueller med artistisk spil. Kineserne vandt naturligvis igen, men der synes at være unge kuld på vej fra Korea og Japan, der kan udfordre kineserne. Lee Sangsu, Korea imponerede med sejr over den kinesiske ”rockstar” Zhang Jike, verdensmester i 2011 og 2013 og OL-vinder i 2012 med overbevisende 4-1. En fan klub havde købt 200 billetter i hallen til at lægge et Zhang Jike banner på pladserne. Det gav ikke større held. Så nu sørger en masse pigehjerter i Kina over deres helt ikke har fordums styrke. Le Sangsu blandede sig i medaljekampen, da han senere slog Vladimir Samsonov, Hviderusland med 4-0 i sæt i 1/8-finalen og Wong fra Hong Kong i kvartfinalen med 4-1 i sæt.

Mest imponerende var dog kun 13-årige Tomakazu Harimoto, Japan. Han har spillet bordtennis siden han var fire år, og som 13-årig slog han her i Düsseldorf landsmanden og bronzevinder fra OL i Rio, Jun Mizutani og nåede senere kvartfinalen. Imponerende talent. I det hele taget ruster japanerne sig til OL og har imponerende ungt kuld af især piger i 16-17 års alderen. De japanske OL-arrangører vil meget gerne have mixed double på programmet i 2020, og timingen med guld i mixed var perfekt. Beslutningen om mixed double og andre doubler tages senere i år.

Europa viste ikke meget fornyelse. Timo Boll spillede en fremragende kvartfinale mod Ma Long, Ovtcharov tabte efter drama 11-9 i afgørende til Koki Niwa, Japan. Samsonov kan stadig være med, men ingen nye stjerneskud fra Europa dukkede op i Düsseldorf. Faktisk var vores egen Jonathan Groth en af europæerne, der viste bedste spil, da han slog OL-kvartfinalisten Quadri Aruna, Nigeria klart 4-0, og da han førte 2-0 mod Koki Nowi. I herredouble nåede Groth og Franziska ikke samme højder, som da de blev europamestre. En medalje var indenfor rækkevidde både i herre double og i mixed double, hvor Groth spillede sammen med kinesiske Feng Yalan, men det blev knebne nederlag i ottendelsfinalerne i begge rækker.

På den politiske scene var der gode danske indsatser og stor aktivitet. Dorte Darfelt blev genvalgt som formand for Parakomiteen og Arne Madsen blev genvalgt som formand for mediekomiteen. Danmark er det eneste land, der har to formandsposter i de syv udvalg. Peter Sundbæk var dansk delegeret på kongresserne i ITTF og ETTU og NETU.  Han deltog i møde i ETTUs ungdomskomite. Allan Bentsen deltog i møde i ETTUs ranking komite, Dorte Darfelt deltog i bestyrelsesmøder, kongresser i ETTU og ITTF og Board of Directorsmøde i ITTF, og det samme gjorde Arne Madsen, der også havde første møde som formand for arbejdsgruppe i ETTU, der skal updatere ETTUs love således, at de opfylder alle regler om good governance og høj etisk standard.

På ITTFs kongres blev tyske Thomas Weikert genvalgt som præsident for de næste fire år i kampvalg med tidligere topspiller Jean-Michel Saive, Belgien. Den svenske formand Petra Sörling, aktiv på Hillerøds hold i kvindernes Elitedivision blev genvalgt som økonomiansvarlig i ITTF for de næste fire år.

Kan vi arrangere et VM i Danmark? I Tyskand havde arrangørerne følgende opgaver:

Et budget
på 7 millioner euro

Deltagere
608 spillere (274 kvinder og 334 mænd)
108 nationer

Media
Live tv til 125 lande
Forventet 350 millioner seere
600 akkrediterede mediefolk

Organisation
51.000 tilskuere
4.000 akkrediterede
300 trænere, læger, massører m.v.
350 frivillige
150 dommere

Logistic
50.000 kvadratmeter gulv
3 haller
3 andre haller til catering, udstilling og salg
Spillehal 1 – 8.000 spillere
Spillehal 2 – 2.000 spillere

Speciel opbygning af Centercourt og tilskuerpladser
55.000 dele
500 ton
28 lastbiler anvendt til levering
4.000 kvadratmeter beklædning
7.000 kvadratmeter sports gulv

Turnering
7.000 bolde
1.400 kampe
6.700 sæt
20.000 points

Økonomisk betydning
15.000 overnatninger
20.000 km transport service
22.000 måltider
45 kokke
50 tons mad
38.000 liter væske

Unglaublig

Unglaublig var det mest anvendte ord, de 8.000 tilskuere anvendte efter den mest sindsoprivende finale nogensinde i et verdensmesterskab. Det var bordtennis af en anden verden. Har man tidligere set så hurtig en baghåndskontra. Hvilken reaktionsevne de dog har Ma Long og Fan Zhendong. Hvilken reaktionsevne, hvilken anticipationsevne, hvilken hurtighed. “Den mest vanvittige match, jeg har spillet”, sagde Ma Long efter kampen, da han havde vundet 12-10 i syvende sæt over landsmanden Fan Zhendong.

Ma Long genvandt mesterskabet fra Suzhou i 2015, men han var ilde ude efter at have ført 3-1 i sæt, blev det 3-3 i sæt. Ma Long førte 5-3 og 6-4 i afgørende sæt. Det blev 6-6 og han tabte sine server. Han kom bagud 7-9, men kom tilbage og fik første matchbold ved 10-9. Fan spillede fantastisk og udlignede til 10-10. Det blev 12-10 efter en helt unglaublig finale, der ikke har set sit lige. Begge spillere blev hyldet med stående ovationer.
I gamle dage sagde man, at en finale mellem to spillere fra samme land var kedelig, Dette er hermed modbevist. Aldrig er set bedre finale i et VM. Og den kinesiske finale i dame single, hvor Ding Ning vandt over Zhu Yuling bød også på bordtennis fra en anden planet.

Verdens hurtigste spil har nået nye dimensioner efter VM i Düsseldorf.

Forfatter: Arne Madsen/Carsten Egeholt
Kontaktperson tlf.: 21 70 49 28
Kontaktperson e-mail: arne.madsen@dbtu.dk