Kan ældre bidrage til at hjælpe yngre generationer på vej? Hvad er det, der får flere og flere ældre til at kaste sig over bordtennissporten? Kan man holde sig frisk i hovedet ved at spille bordtennis?
Det er nogle af de spørgsmål som Bordtennis Danmark har stillet Per Bjarnt fra Faaborg Bordtennisklub, der på tirsdag den 30. juni kan fejre sin 85 års fødselsdag. Det kom der en længere snak ud af.
”Per Bjarnt har en klubånd helt ud over det sædvanlige”, siger klubkammerat Birger Hansen.
Per Bjarnt var i begyndelsen af marts sammen med 3-4 andre i gang med at samle fire nye borde i Faaborg Bordtennisklub. Det var dog mere bøvlet, end de havde regnet med, så de besluttede at fortsætte den efterfølgende træningsaften. Men så blev Danmark lukket ned af frygt for spredning af coronavirus, og bordene forblev usamlet indtil forrige søndag, hvor gruppen genoptog arbejdet med at samle de nye borde.
Per Bjarnt tilbage i klubben for være med til at færdiggøre arbejdet med at samle de nye borde.
”Det var godt at være tilbage”, siger Per Bjarnt, der frem til 11. marts havde spillet 32 turneringskampe på Faaborgs Serie 4-hold. Om sommeren spiller han én gang om ugen, mens det i sæsonen bliver til to gange om ugen plus kampe i Serie 4.
Per Bjarnt tager gerne med på den årlige klubtur til Ribe, hvor han fortsat er aktiv stævnedeltager (forsidebilledet). Ifølge Birger Hansen er Per Bjarnt ofte den sidste, der går i seng og den første, der står op. ”Per er aldrig bleg for at give en populær omgang ved bordet, hverken i Ribe eller til juleafslutning på Trekroner efter klubbens årlige æggekageturnering”, siger Birger Hansen.
Pause i træningen i Faaborg BTK. Klubben har vækstet voldsomt det sidste år i 60+ segmentet. “Det er super skønt at have nogen gode gamle kæmper i klubben, som kan gøre det hele ekstra hyggeligt, og det kan Per Bjarnt med hans mange små hårfine kommentarer med lidt kant”, siger Birger Hansen.
Nørrebro-dreng
Per Bjarnt er i gang med sit andet bordtennisliv. Han blev født i 1935 i Wesselsgade på Nørrebro og startede som dreng med at spille på spisestuebordet med sin storebror. I 1947 spillede han i mellemklassen og i 3-4 år i Nyboders Udgåede skoleelever, selv om han aldrig havde gået på skolen. Det kunne man godt. På Gl. Hellerup Gymnasium var der mulighed for både tennis og bordtennis. Per valgte bordtennis pga. sine tynde arme.
Han spillede også en masse bordtennis, da han i 1½ år var i praktik til søs hos rederiet J. Lauritzen.
I 1956 blev han færdig med sin uddannelse på lærerseminariet og ville gerne flytte ud på landet. Hustruen ville imidlertid gerne flytte til en storby, så det endte med provinsbyen Faaborg. I årende herefter gik tiden ifølge Per med at stifte familie. Der blev ikke tid til bordtennis, før han i 1978 fandt tilbage til glæden ved spillet i Faaborg Bordtennisklub, hvor han har været siden.
Hvorfor tror du, at bordtennis er blevet en meget populær sport blandt ældre?
– Det er rart, at man bruger meget af kroppen uden at komme i clinch med andre. Man rører både arme og ben. Jeg har prøvet at spille tennis, men det er for voldsomt for mine spinkle arme, og i badminton føles det lidt mærkeligt, at battet sidder forenden af en lang stang.
Hvad er det sjoveste ved bordtennis?
– De bedste oplevelser jeg har haft er ved turneringskampe, hvor jeg til tider møder unge, som jeg kunne være oldefar til – ofte bare slagmaskiner. Når jeg så vinder, forklarer jeg efterfølgende min modspiller, hvorfor jeg vandt og hvad han skal gøre for at vinde næste gang. Når jeg så taber næste møde med spilleren, er det faktisk en stor tilfredsstillelse for mig, at han har hørt efter. De vil naturligvis gerne blive bedre. Samværet med de andre i klubben, vil jeg da også nødigt undvære.
Hvad er det største du har vundet?
– Jeg har da en guldmedalje hængende fra DGI’s landsmesterskaberne i klasse 3 på Bornholm. I denne sæson har jeg spillet med i Serie 4, hvor jeg tidligere talte, hvor mange kampe, jeg vandt. Nu er jeg begyndt at tælle, hvor mange sæt, jeg vinder.
Har du nogle skavanker?
-Nææh. Jo, jeg har da fået to nye knæ og en ny hofte. Men det er absolut ikke noget, som bordtennis er skyld i – tværtimod.
Hvordan bevarer du glæden ved at spille bordtennis?
– Det sociale i klubben er en vigtig del og vores fællesspisning om mandagen fra kl. 21.00 er rigtig hyggelig.
Hvor længe bliver du ved?
– Så længe jeg kan flytte mig rundt og se bolden. Jeg har lidt problemer med hurtigheden.
Føler du, at du holder hjernen i gang ved at spille bordtennis?
– Bordtennis er en god sport – også for hovedet. Man skal tage en række hurtige beslutninger, før man slår til bolden.
Hvordan skal du fejre din fødselsdag?
– Jeg skal til København og spise middag på restaurant Nærvær, hvor mit barnebarn er køkkenchef – det bliver en en-dags familietur.
Som du nok har fundet ud af, hvis du har læst med hertil, så er Per Bjarnt trods sin fremskredne alder stadig super frisk i hovedet.
Muntre bemærkninger i 3. halvleg i omklædningsrummet. Der er ofte en, der har fødselsdag.
”Per Bjarnt er et skoleeksempel på, at man kan spille bordtennis hele livet, være en vigtig del af klublivet, tage stort ansvar i form af et omfattende bestyrelsesarbejde og endda fortsat være aktiv bordtennisspiller og fast mand på klubbens serie 4 hold”, fortæller Birger Hansen, og nævner bl.a. at Per Bjarnt tidligere har siddet som kasserer i klubben i 12 år og været med til at arrangere det populære Faaborg-stævne gennem 28 år.
I mandags begyndte Per Bjarnt træningen frem mod en ny sæson. Herfra skal lyde et stort tillykke med fødselsdagen – og se så at få samlet de borde….
Faaborg BTK har stor fælles-spisning efter mandagsaftentræningen. Menuen består af traditionel dansk aftensmad til en rimelig pris. Per Bjarnt er gerne med til fællesspisningen, som er et stort aktiv.