Når bordtennis bliver kunst

Jan Ghisalberti, der i indeværende sæson spiller på Dragørs hold i 1. division, er meget interesseret i kunst.

Tanken om at få lavet et helt specielt bordtennisbord havde han haft længe, da han i 2015 talte med den verdenskendte kinesiske kunstner Ai Weiwei, som han tidligere havde købt kunstværker af. I første omgang blev det ved snakken, men året efter købte Ghisalberti et fantastisk bordtennisbord i kirsebærtræ i Italien, som han fik transporteret til Ai Weiweis atelier i Berlin.

”Jeg ville gerne have Ai Weiwei til at male henholdsvis det kinesiske flag på den ene bordhalvdel og det amerikanske flag på den anden bordhalvdel”, fortæller Ghisalberti, der dog ikke lykkedes med at overtale Ai Weiwei.

Først et halvt år efter da Ghisalberti i oktober 2016 besøgte Ai Weiwei på hans atelier i Berlin (se billedet herunder), blev de over en kop te og efter at have spillet bordtennis på bordet i kirsebærtræ enige om, at Ai Weiwei skulle lave et bordtennisbord i marmor. Dermed kunne den kunstinteresserede knopspiller fra Dragør nu se frem til at kunstværket blev færdigt.


Jan Ghisalberti (tv.) og Ai Weiwei, der i 2011 blev udnævnt til verdens mest indflydelsesrige kunstner af Art Review. Han er ikke kun kendt for sin kunst, men også på grund af sin kontroversielle person, der har givet ham problemer i Kina, hvor han i 2011 blev tilbageholdt af politiet i 81 dage. De kinesiske myndigheder vil ikke uden videre tilgive systemkritikeren hans kritik af det kommunistiske styre.

”Bordet er lavet i to stykker i Kina og sejlet til Danmark”, fortæller Ghisalberti, der ultimo november 2017 modtog det mere end tre tons tunge bord, som blev leveret af 20 mand.

”Ai Weiwei har lavet tre af bordtennisbordene i marmor. Han har selv beholdt et, og så står der et på et museum i Washington”, fortæller Ghisalberti.


Ai Weiwei blev over en kop te overtalt til at lave et bordtennisbord til Jan Ghisalberti.

Da DBTU’s udsendte besøgte Ghisalberti, stod den selvfølgelig på spil på det kostbare marmorbord. Bordet var overraskende godt at spille på, men den største overraskelse var nok, at Ghisalberti rent faktisk kan spille baghånd uden knopbelægning.
Ghisalberti hyggede sig gevaldigt, da han sendte et par solide forhåndssmash forbi undertegnede (det er der efterhånden mange, der gør), som var gået på ”fisken” i fare for at komme for tæt på det kostbare bord med detaljerne i orden. Bemærk bl.a. de to modsat rettede måder bagkanten er lavet på. Den ene bagkant runder nedad, mens den anden runder opad.

Det var tid til at vende tilbage til kontoret efter en herlig formiddag i eventyrland sammen med en sand bordtenniselsker. Men jeg ville vide en sidste ting.
”Prisen”, sagde jeg og nikkede til Ghisalberti, der hurtigt svarede: ”Den taler vi ikke om”.


Vi spillede med disse bat fra Louis Vitton, der også havde kreeret bathylstret.


Bordtennisbordet under udarbejdelsen i Kina.


Understellet.


Bagkanten er lavet på to modsat rettede måder. Den ene bagkant runder nedad, mens den anden runder opad.


Battene på hver bordhalvdel er en del af kunstværket og kan ikke tages op.


Vi har ikke kunst af den kaliber på sekretariatet i DBTU, men vi har bordet, som Danmark blev Europamestre på i 2005. Det er nu rundet i hjørnerne og med glasplade samt med spillernes navneskilte på siderne. Mange møder er blevet holdt omkring bordet.

Forfatter: Carsten Egeholt
Kontaktperson tlf.: 27 26 06 09
Kontaktperson e-mail: carsten.egeholt@dbtu.dk