Nordjyllands stolthed

Efter flere år uden nordjyske medaljer ved ungdoms-DM lykkedes det i den forgangne weekend for Bjarke Krog fra Brønderslev at vinde bronze i yngre drenge single og sølv i yngre drenge double sammen med Mathias Kyhn, Ribe.

Bjarke Krog har koreanske rødder. Hans mor er fra Korea og far fra Nordjylland.
Bjarke startede med at spille bordtennis i fritidsordningen, da han gik i 2. klasse. Som minipusling var hans største sejr en gevinst i B-rækken til Nordsø Cup i Hirtshals. Nogle måneder senere droppede han fodbolden for at ”satse” på bordtennis.
”Jeg havde trænet Bjarke og hans hold i fodbold, men vidste ingenting om bordtennis”, siger Thomas Krog, far til Bjarke. Han vil godt skrive under på, at det på mange måder kræver forældreopbakning at have en søn, der gerne vil være god.
En af forklaringerne på Bjarkes flotte DM skal sandsynligvis findes i, at Bjarke for første gang oplevede, at have en træner (Jan Philipsen) ved sin side under et helt stævne. Det var en succes.
Bjarke og Victor
Bjarke (tv.) sammen med Viktor Amstrup fra Søhøjlandet, som han besejrede i kvartfinalen ved DM. Billedet her er fra en tidligere lejlighed, hvor de spillede double sammen. Foto fra Facebook.

Udviklet i Drengedivisionen

Bjarke valgte den individuelle sport, fordi han let kunne blive sur på sine medspillere i fodbold, når de ikke spillede godt.
For to år siden var Bjarke med til at kvalificere Brønderslev til Drengedivisionen. Det satte gang i udviklingen – både i klubben og for Bjarke. For halvandet år siden vandt Bjarke B-rækken i yngre drenge ved OB’s Grand Prix-stævne, og som førsteårs yngre drenge vandt han sølv ved de Jyske Mesterskaber. I denne sæson har han deltaget i tre Grand Prix-stævner, som har resulteret i to kvartfinaler og en semifinale. Bjarke havde også den sure oplevelse at være første reserve til Danmarks Top 12 uden, at der kom afbud.

Socialt betyder bordtennis meget for Bjarke. Han elsker at møde vennerne fra de andre klubber, som det sker på JBTU’s lejre i ferierne. Når Bjarke prioriterer, er lejrene det vigtigste. Så bliver alt andet sat til side. For Bjarkes bordtennis har lejrene givetvis også haft positiv betydning. Det har sikkert også været en medvirkende årsag til weekendens gode DM, at Bjarke var omgivet af sine holdkammerater fra Drengedivisionsholdet, som støttede op om ham.

Tourette syndrom

Bjarke har sine specielle udfordringer. Alle der har set ham i en bordtennishal kan se, at han laver ufrivillige bevægelser og/eller lyde. Det skyldes hans tourette og generer ham ikke, når han spiller, fordi koncentrationen under boldene betyder, at de ufrivillige bevægelser aldrig kommer, mens spillet er i gang. Værre er det, at touretten gør Bjarke hurtigere træt, end andre drenge på samme alder. Det kan være besværligt på træningslejre og stævner over flere dage, hvor han ikke sover hjemme. Så er trætheden nogle gange et problem om søndagen.

Tourette syndrom skyldes en medfødt arvelig forstyrrelse i hjernens signalstoffer. De fleste børn med Tourette syndrom har kun lette symptomer, men en lille gruppe børn med sygdommen er ramt af mange symptomer. Nogle af de symptomer, der kan være til stede ved Tourette syndrom, er ufrivillige bevægelser eller lyde (tics), såsom grimasser, spjæt med arme og ben og udstødelse af mærkelige ord og lyde. De ufrivillige bevægelser og lyde tager ofte til, når man er under pres. Kilde: Dansk Tourette Forening.

Bjarke har også lidt astma og OCD (tvangshandlinger). OCD’en er f.eks. et problem, når han spiller i haller med streger på gulvet, fordi han så skal træde på stregerne på en bestemt måde.

Træningsivrig

Bjarke vil gerne træne endnu mere. Den faste klubtræning i Brønderslev to gange om ugen bliver suppleret med spil mod klubbens seniorer, hver gang muligheden er til stede. Han kan også finde på at tage toget til Hirtshals for at træne med spillerne fra B75, og har enkelte gange også trænet med i Tateni i Aalborg.
Når det gælder, kan Bjarke være enormt fokuseret. Han har en enorm viljestyrke, som får ham til at yde det optimale, når han virkelig vil. Han har også temperament, som han arbejder på at styre, så det kan bruges positivt. Tidligere har det kostet adskillige nederlag.

Efter DM-succes’en i den forgangne weekend har Bjarke været i lokalradioen i Brønderslev, hvor han bl.a. fortalte om næseblodstricket. Hør det herlige interview herunder.

Nu har denne artikels forfatter været så heldig at træne Bjarke og en række andre ungdomsspilere fra Nordjylland i fire udvidede weekendsamlinger i denne sæson. Jeg hæfter mig ved, at Bjarke i interview’et fortæller om, at han skal træne mere fysisk, hvilket jeg er helt enig i. Derfor kommer herunder lidt at øve sig på (kald det hjemmearbejde – du har det i generne), indtil vi ses igen på sommerlejren.
Alle andre der gerne vil forbedre koordination og hurtighed i benarbejdet, skal i øvrigt være velkomne til at kopiere disse koreanske bordtennisspillere. Sæt i gang!

Forfatter: Carsten Egeholt
Kontaktperson tlf.: 27 26 06 09
Kontaktperson e-mail: carsten.egeholt@dbtu.dk