Nu er det BAT60-folkenes tur

Dato: 
22.03.2021

- Nyt fra 60+

4.000 ældre danske bordtennisspillere tager ikke fejl. Bevægelse og sport er en væsentlig del af deres mentale sundhed og velvære. Og i næsten ét år har de ældre motionister været forhindret i at dyrke deres sport og det sociale samvær med ligesindede som følge af Covid-19 restriktionerne, som ikke har tilladt indendørs amatøridræt. Nu håber Danmarks bordtennisseniorer på, at vi igen kan få lov til at komme indenfor i idrætshallerne.
Bordtennis for ældre i Danmark dyrkes i flere organisationer - ÆldreSagen og andre seniorklubber. Primært er det BAT60+ der organiserer træning, bordtennisstævner og bordtenniskurser for ældre i regi af BordtennisDanmark og DGI Bordtennis. I de sidste fire år, har BAT60+ organisationen fået aktiveret næsten 4.000 ældre til dyrke sporten i landets bordtennisklubber.

Stor støtte fra TrygFonden

TrygFonden har også fået øje på de positive elementer på ældres trivsel og helbred, som bordtennissporten tilbyder de aktive. Og derfor har TrygFonden bevilget 233.700 kr. over en to-årig periode. Bevillingen skal bl.a. få flere bl.a. mennesker med Parkinson, der deltager regelmæssigt i bordtennisaktiviteter til at få øget livskvaliteten væsentligt både fysisk og psykisk.
BAT60+ klubber i hele landet er klar til at slå dørene op – også for Parkinsonramte. Projektet skal føre til, at flere kronisk syge mennesker bliver selvhjulpne og så lidt præget af sygdom som muligt. Ambitionen er, at Parkinsonspillerne kan deltage i træning og kurser mv. Og gerne regelmæssigt i klubberne med den rette træningsmængde og instruktører.

Bordtennis virker

- Vi håber på, at flere mennesker med neurologiske lidelse (Parkinson, Demens og Alzheimers), kan få store gevinster ved deltagelse i lignende aktiviteter, som det projekt vi nu sætter i gang, siger Lars Bo Kaspersen, der i mange år har været en passioneret bordtennisspiller. Til daglig arbejder han som professor på CBS.

- Forhåbentlig vil resultaterne af vores arbejde også spredes til den kommunale sundhedssektor. Vi vil i hvert fald gøre vores til at orienterer om resultaterne, så kommuner og regioner også får glæde af de erfaringer vi høster med projektet, lover Lars Bo Kaspersen.
Bordtennis er en sport som ikke kun får pulsen op hos udøverne. Sporten har beviseligt også en positiv indflydelse på personer som er diagnosticeret med bl.a. Parkinson og Alzheimers/Demens.

Forebygger demensforandringer

Senest har den tyske læge og TV-moderator dr. Eckart von Hirschhausen slået det fast ”at det med stor sandsynlighed kan dokumenteres, at bordtennissporten er den bedste forebyggende aktivitet imod den menneskelige aldersproces og den aktivitet som er med til at holde evt. demensforandringer på afstand.
Meditation er dog den mest almindelige metode til at mindske symptomerne for mennesker som lider af Alzheimer. Men sporten med den lille hvide bold er bevisligt et godt non-medicinsk alternativ eller supplement til meditationen.

Forsinker evt. Alzheimers

BAT Foundation (Bounce Alzheimer’s Therapy) er en organisation som følger helbredstilstanden for personer i UK, som er diagnosticeret med Alzheimer og som tilbydes træningsprogrammer med bordtennis. Her dokumenteres det vha. MR hjernescanninger, at personer med diagnosen Demens and Alzheimers får en væsentlig forbedret langtidshukommelse. Endvidere mindskes de kognitive færdigheder ikke. Disse færdigheder gør det muligt, for personer med Alzheimers/demens, at forstå omverdenen og fungere bedre.
Resultaterne indikerer, at det at spille bordtennis forsinker Alzheimers med op imod fire år, hvad også tilsvarende japansk forskning/undersøgelser viser.

Forfatter: 
Per Frederiksen