Danmark kvalificeret til European Games, ny ungdomsturnering og mere

Danmark kvalificeret til European Games i single og hold!
Danmark er som et af 12 lande kvalificerede til at spille European Games i herresingle og hold. Øvrige lande er Belgien, Kroatien, England, Frankrig, Tyskland, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien og Sverige. Det er på baggrund af en række stærke holdpræstationer, at det er lykkedes de danske herrer at kvalificere sig til så stærkt besat et mesterskab. Sidste gang, i Minsk 2019, gik Danmark hele vejen til semifinalen for hold og Jonathan Groth vandt sølv i herresingle efter en fantastisk finale mod Tysklands Timo Boll.

Det er derfor med gode minder i bagagen, at det danske landshold vender tilbage til European Games, som denne gang spilles i Krakow i Polen fra d. 21. juni til d. 2. juli. Landstræner Linus Mernsten kommenterer:

”Det er fedt at vi er kvalificeret, det var meget tæt denne gang på grund af en række faktorer. Vi hører hjemme til et European Games og vi går selvfølgelig efter at vinde både en og to medaljer. European Games er et europæisk OL, og udover konkurrencedelen så er det en uvurderlig erfaring op til et OL. Et multisport-event er bare noget helt andet end det vi er vant til.”

ETTU lancerer European Youth Series for U13- og U15-spillere.
I slutningen af 2022 varslede det europæiske bordtennisforbund, at man ville forsøge at skabe en ny turneringsstruktur – European Youth Series – for unge europæiske spillere. Efter lang tid uden nyt på den front, kan vi nu konstatere, at den nye turneringsstruktur er godt på vej, med den første turnering der afholdes i Osijek i Kroatien allerede d. 26.-30. april. Udover denne, er der meldt fire stævner ud i efteråret: Montenegro d. 13.-17. september, Tjekkiet d. 11.-15. oktober, Grækenland d. 25.-29. oktober og Tyrkiet d. 22.-26. november.

Baggrunden er at mange europæiske lande – herunder Danmark – har efterspurgt et alternativ til det sommetider ubarmhjertige WTT-systemet hvor man har fjernet double og holdturneringer helt, og prioriterer tre-mandspuljer og direkte knock-out i samtlige rækker. Konsekvensen af WTT-formatet er blevet, at spillere som ikke er på absolut top-niveau får meget få kampe ift. hvad man betaler for at deltage. Desuden betyder øget deltagelse fra Asien, at mange kampe også bliver på et for højt niveau til at de bliver tilpas udfordrende og lærerigt.

ETTU har derfor taget initiativ til EU Youth Series, hvor man spiller både hold, single og double. Turneringerne er åbne for U13 (født 2010 eller senere) samt U15 (født 2008-2009), med en forhåbning fra flere lande om at dette udvides til at også omfatte U17 og U19 i kommende år.

Magnus Mallander, landstræner for pige og damejuniorlandsholdet, siger om tiltaget:

”Dette er et initiativ som vi er meget glade for og mener er helt væsentligt for at vokse sporten i hele Europa. Systemet med WTT-stævner er uden nåde, hvor spillere og forbund betaler dyre penge for at spille meget få kampe. Vi tror på at spillere skal udfordres omkring det niveau de befinder sig på, og at man behøver spille mange kampe mod forskellige spillestile for at udvikles. Her tror vi at European Youth Series, hvor man spiller både hold og single, kommer være meget gavnligt for os.”

Der bliver i dette nu arbejdet på retningslinjer omkring deltagelse i EU Youth Series for danske ungdomsspillere, som publiceres så snart de er færdige. Spørgsmål kan indtil videre rettes til magnus.mallander@bordtennisdanmark.dk.

Ny europæisk rangliste og nyt EM for U13-spillere
Udover Youth Series har man indført to nye forandringer: en ny europæisk rangliste og et EM for U13-spillere.

Ny europæisk rangliste
ETTU kommer i 2023 til at eksperimentere med en ny rangliste, som tager hensyn til flere facetter af spillernes hverdag end tidligere. Udover at tage hensyn til verdensranglisten så kommer den også til at tage hensyn til vundne kampe i ETTU Cup, Champions League og kontinentale mesterskaber. For U13 og U15 kommer den tage udgangspunkt i Youth Series, mens U17- og U19-spilleres rating vil baseres på verdensranglisten.

Til at starte med kommer denne rating ikke til at ligge til grund for seedning i EM for senior eller ungdom i 2023, men tanken er at den skal være operativ fra 2024.

U13-EM
U13-EM er et nyt koncept, man har valgt at afvikle efter at have prøvet det af sidste år til det så kaldte ”Europe Under 13-Challenge”. Nu går man altså efter at videreudvikle dette koncept og gøre det til et officielt europæisk mesterskab for U13-spillere, hvilket i år er spillere født i 2010 eller senere.

I år arrangeres mesterskabet i Zagreb fra d. 14. til 18. juni. Til forskel fra fx Euro Minichamps, som er et uofficielt mesterskab, er det kun nationale forbund som ejer rettigheden til at tilmelde til dette mesterskab. I år 2023 kommer Danmark ikke til at deltage med nogle spillere da den økonomiske situation ikke tillader det. Til kommende mesterskaber vil der foretages en individuel vurdering af, om der er nogle spillere hvis udvikling kan gavnes af deltagelse. Det er en klar prioritering, at vores dygtigste ungdomsspillere skal komme ud og konkurrere internationalt for at samle erfaringer, få indtryk af andre landes niveau og bordtenniskultur samt blive udfordret af jævnaldrende som befinder sig på eller lige over deres niveau. At indhente medaljer i så ung en alder er ikke en primær målsætning med evt. deltagelse i et ungdomsmesterskab.