Nyt fra formanden

Kære alle

I en tid, hvor der desværre er stille rundt omkring i klub- og træningslokalerne, vil jeg gerne give lidt indsigt i nogle af de ting, som rører sig på bestyrelsesniveau.

Tidligere i pandemiforløbet har der været intens dialog og kommunikation med DIF omkring restriktionerne for den indendørs idræt og foreningslivet. Hvad har vi kunne forvente og præge i forhold til stramninger og genåbning. På det område er der meget stille i øjeblikket. Så gæt omkring, hvad fremtiden bringer omkring genåbning vil netop kun være gæt. Der, hvor der er noget løbende dialog, er i forhold til fortsat at holde den professionelle idræt udenfor nedlukningen. Og det har vi selvfølgelig en interesse i, i forhold til vores Ligaer og vores bedste spillere.

Omkring netop Bordtennisligaerne er det vores klare ambition, at de skal have mulighed for at spille færdig og kårer danske mestre om nogle måneder. Vi havde nogle gode grunde til at sætte spillet i bero i januar, men vi vil sammen med klubberne forsøge at lave en plan for at genoptage Ligaerne. Og det vil være helt indenfor de retningslinjer, som gælder for idrætten under DIF. Det kræver dog at klubberne selv ser sig i stand til at afvikle kampene på sportslig og sundhedsmæssig forsvarlig vis, og det tager vi en dialog med dem omkring.

I forhold til de øvrige turneringer er fremtidsudsigterne som omtalt indledningsvist usikre. Der er i kommende uge møde i vores nationale turneringsgruppe. Jeg har tidligere givet udtryk for at jeg meget gerne ser os spille turneringerne videre efter en genåbning, men jeg er heller ikke blind for argumenterne for det modsatte. Og genåbningen kan jo lade vente meget længe på sig. Det vigtigste for mig er i virkeligheden at få bygget bedst mulig bro fra denne ramponerede sæson til den næste. Vi skal have fastholdt flest mulige, uanset alder og niveau. Det er der forskellige holdninger til, hvordan vi gør bedst. Sådan vil det altid være. Der vil komme en udmelding af en eller anden karakter efter mødet.

Vi vil gerne igen have store internationale mesterskaber til Danmark. Det har vi arbejdet på det sidste års tid. Og barren er sat højt. Sammen med Sport Event Denmark og Aalborg Kommune har vi valgt at gå efter EM for veteraner i 2023. Et meget stort arrangement, som både er kommercielt interessant, men som også passer perfekt ind i vores stærke veteran og 60+ profil.

Danmark er sammen med Kroatien og Norge de tre tilbageværende ansøgerlande og onsdag den 3. februar skal det endelige bid præsenteres for ETTU. Sammen med Aalborgs borgmester Thomas Kastrup-Larsen var jeg tirsdag i Gigantium i Aalborg for at deltage i optagelserne af promotion video. Det samme var Karin Kruse og Lars Thomsen.


Lars Thomsen og Karin Kruse i Gigantium. Foto: Mette Pejstrup Kjær.

Det er Martin og Helle, og Peter Sundbæk fra bestyrelsen, der har styret opgaven hos os og sammen med de fantastisk kompetente og erfarne eventfolk i Aalborg Kommune og Sport Event Denmark, synes jeg der er lavet et enormt stærkt bid. Jeg håber rigtig meget på at vi i sommeren 2023 kan byde velkommen til op imod 5.000 spillere, ledsagere, dommere og frivillige til bordtennis fest i Aalborg. Med dagens nedlukkede samfund virker det jo nærmest helt surrealistisk.

Endelig vil jeg sætte et par ord på vores strategiaftale ansøgning til DIF. Den nuværende DIF-strategi aftale udløber 31. december 2021 og vi har i ledergruppen siden sommeren 2020 arbejdet med den aftale som skal gælde for perioden 2022-2025.

Vores forslag til strategi aftale og dermed også til økonomisk støtte for den 4-årige periode blev afleveret i november og lige nu behandles den i DIF’s bestyrelsen. Det samme gør de andre 61 specialforbunds. Vi har et stærkt bud på, hvordan vi i Bordtennis Danmark vil udvikle sporten og løfte de opgaver, som der forventes af DIF og dermed af specialforbundene.

De 62 specialforbund modtager cirka 200 mio. om året i direkte støtte fra DIF og med de penge følger der en forventning om, at idrætten er med til at løfte nogle samfundsmæssige opgaver. Pengene er offentlige skattekroner, så det er fair nok, men i min optik er burde beløbet være meget højere.

Der er omkring 2 mio. medlemmer i idrætsforeninger under Danmarks Idrætsforbund. Det, som foregår i de foreninger, har en kæmpe betydning for danskernes fysiske og mentale helbred. Og for hele vores sammenhængskraft og kultur, hvor foreningslivet spiller en afgørende rolle. Ikke kun i DIF-familien, som Bordtennis Danmark er en del af og får vores støtte fra, men mindst lige så vigtigt i DGI-foreningerne.

Vi har store nationale initiativer som ”Bevæg dig for livet” og nu ”Sammen i bevægelse” og det er fantastiske tiltag, som jeg bakker 100 % op omkring og som helt sikkert vil få flere danskere til at bevæge sig. Danskere, som måske ikke tidligere har bevæget sig så meget. Vi må imidlertid ikke glemme at de stærkeste fællesskaber vi har omkring bevægelse, er vores foreninger og indsatserne der skal vi fastholde og styrke.

Vi skal kigge ind i mulighederne for at blive en del af de nationale bevægelsesinitiativer. Det kan helt sikkert være en mulighed for at nå ud til nogle, som vi hidtil ikke har været synlige for, og den mulighed må vi ikke misse, men det primære fokus er sammenhængende indsatser i forhold til at støtte og udvikle klub- og trænings-/trænermiljøerne, nytænke ungdomsevents, en helt ny og meget bredere tilgang til talentarbejde og alle de andre spændende elementer i vores strategi for 2022-2025. Det håber jeg DIF’s bestyrelse er enig i, når de skal beslutte, hvordan kagen skal skæres.

Vores næste bestyrelsesmøde er 11. februar og det bliver igen et Teams møde. Blandt punkterne på mødet er valg af medlemmer til bestyrelsen på kommende Årsmøde. Det er vigtigt at BTDK’s bestyrelse besidder stærke og bredde kompetencer og det skal være attraktivt og interessant at være en del af vores bestyrelse. Det vil vi bl.a. sikre ved at gøre procedurerne omkring opstilling så åbne, indbydende og transparente som overhovedet muligt.

Man har i Danmarks Idrætsforbund været igennem en proces og arbejder nu med en anden opstillingsform end tidligere. Bestyrelsen indstiller ikke længere kandidater og der er etableret en valggruppe, som skal arbejde med opstilling og kandidaterne. Vi har indbudt Tine Teilmann fra DIF’s bestyrelse til at deltage i vores møde og fortæller om deres erfaringer med processen.

Tak fordi I fulgte med så langt.

Anders Mølgaard
Formand, Bordtennis Danmark

Forfatter: Anders Mølgaard
Kontaktperson tlf.: 30 31 53 73
Kontaktperson e-mail: anders@elma-management.dk