Regional talentudvikling igangsættes

DBTU’s Eliteudvalg (ELU) har, med bestyrelsens godkendelse, udpeget de 3 første hovedklubber Silkeborg BTK, Hillerød GI Bordtennis og OB Bordtennis.

Ved afslutningen af indeværende sæson vil forløbet i de tre regioner blive evalueret og forhåbentlig forlænget. I den kommende sæson vil endnu flere regioner blive involveret. Der lægges ud med tre regioner, for at sikre at formatet er i orden, men også for at få erfaringer, lære og evt. tilrette i indhold og format.

Formålet

Etableringen af regionale talentudviklingsmiljøer skal være med til skabe de bedste muligheder for talenters udvikling ud fra princippet ”længst muligt i egen klub”. Formålet er udelukkende udviklingsorienteret, og slutmålet er at skabe flest mulig ungseniorer med niveau til at træne i internationale miljøer, samtidig med, at de mindre klubber i hver region får opkvalificeret deres trænere gennem samarbejde med hovedklubbens ledere og trænere, jf. spor 2 i DBTU’s strategiaftale med Danmarks Idræts-Forbund, som kan læses her.

Formatet

De regionale talentmiljøer er karakteriseret ved at være båret af en hovedklub, som forpligter sig til at løfte talentudviklingen i hele regionen. Udpegelsen af en hovedklub er baseret på klubbens gode organisatoriske udgangspunkt(heri frivillige, træner- og ledelsesmæssige ressourcer), erfaring med talentudvikling, samt fysiske kapacitet (fx geografisk placering og adgang til faciliteter).

Aftalen mellem hovedklubben og DBTU skal betragtes som et gensidigt forpligtende samarbejde med et fælles ansvar for at løfte talentudviklingen indenfor dansk bordtennis. Det er forhåbningen, at der på tilsvarende vis i de enkelte regioner vil være en stor vilje og interesse, klubberne imellem, i at SAMARBEJDE om udvikling af talenter og trænere.

I aftalen mellem hovedklubberne og DBTU indgår bl.a., at hovedklubben, støttet af DBTU’s Eliteudvalg (ELU), tager ansvaret for at organisere månedlige fælles træningssamlinger for regionens talenter rundt omkring i talenternes klubber. Samtidig gøres dette med en forventning om, at talenternes egne trænere deltager i træningen, for at få sparring og input til deres egen klubtræning. Desuden forpligter hovedklubben sig til at uddanne sine trænere og anspore regionens klubber om at gøre det samme. Hovedklubben forpligter sig som en del af aftalen, ligeledes til at inddrage talentfulde para-spillere fra regionen i træningssamlingerne som en del af det tætte samarbejde mellem DBTU og Parasport Danmark.

“Silkeborg BTK har i en årrække udbudt 5-7 ugentlig Elitepas hvor der løbende også har været ”plads” til spillere fra Silkeborg Efterskole såvel som en håndfuld eksterne spillere. Et set-up der i de sidste par år er blevet styrket væsentlig på det organisatoriske plan ved optagelsen i eliteSilkeborg. Et samarbejde som sikrer en koordineret indsats mellem klub, spillere og skoler samt stiller viden, spidskompetencer og fysisk basistræning til rådighed for klubben. 

Som hovedklub for det regionale talentudviklingsmiljø ser vi alle frem til at kunne øge den eksisterende indsats i forhold talenter, der ikke nødvendigvis spiller for/i klubben såvel som for talenternes klubber og trænere. Det er en stor og vigtig opgave som vi ser frem til at løse i samarbejde med vores omverden såvel som DBTU.” fortæller Niels Peter Bach, sportschef i Silkeborg BTK.

Bagved aktiviteterne står en regionskoordinator, fra hovedklubben, der er støttet af både DBTU’s sekretariat og ELU. Sammen med DBTU, skal regionskoordinatoren sørge for at organisere miljøet, samt at alle lever op til deres ansvar overfor regionens talenter og klubber.

Derfor har hovedklubben, men også de resterende klubber i regionen, et fælles ansvar for at forhindre at talentvandringen sker mod hovedklubben. Formatet af aftalen er lagt op til, at den fælles talenttræning ikke nødvendigvis bør afholdes i hovedklubbens faciliteter. Derudover skal hovedklubben afholde et opstartsmøde, hvor alle involverede og interesserede skal møde op og få rammerne på plads.

Det talenterne tiltrækkes af, er det gode miljø og de gode muligheder. Hvis mulighederne og miljøet i stedet kommer til talenterne, kombineret med at deres egne trænere er en aktiv del af det, så er der mindre risiko for at spilleren får lyst til at skifte, men det kræver altså, at de enkelte klubber tager ansvar for at opfylde talentets behov. Det er bl.a. det man vil forsøge med dette format.

Flere regioner på vej

Det skal understreges at disse tre hovedklubber kun er starten. ELU forventer at indgå flere regionsaftaler i starten af 2019, og opfordrer interesserede klubber i at rette henvendelse til ELU for information om en evt. indgåelse af regionsaftale. Ansøgning senest 15. december.

 

Forfatter: Jeppe Lindhardt Damsgaard