Særlige restriktioner udvides

Onsdag trådte særlige restriktioner i kraft for 38 kommuner – med virkning fra fredag den 11. december omfattes yderligere 31 kommuner. De nye restriktioner stiller en række spørgsmål om bl.a. trafik på tværs af kommunegrænser.

Stigende smitte i 31 kommuner medfører nu, at også de omfattes af de særlige restriktioner, som trådte i kraft for 38 andre kommuner onsdag.

Et af de mange tiltag i kampen for bringe smitten ned i de hårdt ramte kommuner er bl.a. nedlukning af indendørs idræt frem til den 3. januar 2021. Derudover gælder der et forsamlingsforbud på 10 for alle i de berørte kommuner. Børn og unge er altså ikke undtaget i kommuner med særlige restriktioner.
De nye kommuner, der omfattes af de særlige restriktioner gældende fra fredag den 11. december kl. 16 er:

– alle kommuner i Region Sjælland
– alle kommuner i Region Midtjylland
– Aalborg, Fredericia, Vejle og Middelfart

Nedlukningen af indendørs foreningsaktiviteter gælder både i kommunale, private og kommercielle faciliteter, ligesom det omfatter både individuelle aktiviteter, holdaktiviteter og stævne- og turneringsaktiviteter.
Det faktum, at der nu samlet set er 69 kommuner omfattet af særlige restriktioner, medfører også, at landsdækkende turnerings- og stævnevirksomhed bortset fra professionel idræt, i praksis bliver stort set umuligt at gennemføre.
Det er fortsat muligt at gennemføre træningsaktiviteter udendørs, så længe forsamlingsforbuddet på max 10 personer inkl. træner og øvrige retningslinjer overholdes.
For hele landet gælder, at det gældende forsamlingsforbud på 10 personer og kravet om mundbind forlænges frem til foreløbig den 28. februar 2021. Børn og unge til og med 21 år er undtaget i kommuner uden særlige restriktioner, dvs. grænsen for børn og unge er på 50 personer for idræts- og foreningsarrangementer uden overnatning.

DIF håber, at de nye tiltag hurtigt får den ønskede effekt, så restriktionerne lempes igen, og danskerne igen kan mødes med hele holdet i den lokale idrætsforening.
I mellemtiden sendes masser af gode tanker til alle frivillige, som igennem ni måneder har lukket op og lukket ned – og i det hele taget har kæmpet for at kunne gennemføre flest mulige aktiviteter til glæde for børn, unge og voksne så forsvarligt som muligt.
DIF er ved at afsøge mulighederne for kompensation af idrætten i forhold til de nye restriktioner. Det gælder lønkompensation samt yderligere hjælpepuljer.

Tre spørgsmål og svar om de særlige restriktioner

DIF får mange spørgsmål fra foreninger i og uden for de berørte kommuner, angående trafik på tværs af kommunegrænser. DIF har samlet tre spørgsmål og svar om de særlige corona-restriktioner. Følgende spørgsmål omhandler alle foreninger, der har adresse i en af de 69 kommuner, der er omfattet af særlige restriktioner frem til den 3. januar 2021.

Vi er en selvejende forening uden adgang for offentligheden – behøver vi lukke ned for vores indendørs aktiviteter?
Ja, det er DIF’s anbefaling, at alle foreninger følger myndighedernes anvisninger og lukker ned for al indendørs aktivitet – det gælder også selvejende foreninger.

Hvad er reglerne for at krydse kommunegrænserne til kommuner uden særlige restriktioner?
Myndighederne opfordrer til, at man tager restriktionerne fra sin hjemkommune med sig, hvis man krydser kommunegrænsen. Som eksempel: Hvis man bor i en af de 69 kommuner, hvor indendørs idræt er lukket, bør man ikke dyrke fitness eller spille håndbold indendørs i andre kommuner. Og hvis et barn, som bor i en af de 69 kommuner, hvor der max må være 10 børn til udendørs idræt, tager til en anden kommune, så gælder max 10-grænsen også for barnet i den anden kommune. Uanset at der i den anden kommune er en max-grænsen for børn og unge på 50.

Må klubhuse og foreningslokaler benyttes i forbindelse med f.eks. toiletbesøg og afhentning af udstyr? 
Som udgangspunkt skal indendørs faciliteter være lukkede for offentligheden, herunder klubhuse og foreningslokaler. 
Hvis en forening har behov for at benytte indendørs faciliter, anbefaler DIF, at det kun sker i forbindelse med helt kortvarigt brug af en enkelt person eller to til fx toiletbesøg eller afhentning af udstyr. DIF afventer et endeligt svar fra myndighederne på, i hvilket omfang klublokaler og foreningslokaler kan anvendes til fx toiletbesøg. Når der foreligger svar fra myndighederne, kan DIF’s anbefaling blive justeret.

Finder du ikke svar på dine spørgsmål, er du meget velkommen til at skrive til DIF’s Corona-taskforce på corona@dif.dk.

Forfatter: DIF/Carsten Egeholt
Kontaktperson tlf.: 27 26 06 09
Kontaktperson e-mail: carsten.egeholt@bordtennisdanmark.dk