Seks jyske hold til Hasselt IYC

Traditionen tro blev det store internationale stævne, Hasselt International Youth Cup, afviklet i Pinsen, i byen Hasselt, der ligger små 100 Km. fra Hovedstaden Bruxelles.

Man skulle næsten ikke tro det, men 2009 udgaven af stævnet var det største til dato: 798 spillere, 82 forskellige klubber og der blev spillet i 7 forskellige haller.

Der var fra JBTU´s side satset stort i år på turneringen, og aldrig har en lokalunion vel været så stærkt repræsenteret ved et internationalt stævne.

1 juniorhold, 4 drengehold, 1 yngredrengehold samt 7 coaches. Herudover var flere forældre på plads, som tog sig af alt det praktiske samt madlavnigen. I alt 32 personer! Der var ikke andre danske hold med i år.

For flere spilleres vedkommende var det første gang man deltog i et udenlandsstævne, mens andre andre havde oplevet det før. Men det er altid en stor oplevelse at spille udenlands.

HASSELT IYC 2009

Stævnet er delt op med spil i 3 dage, og et spillesystem, der sikrer alle spillere mange kampe, uanset niveau. Rækkerne er delt op i en Elite- og bredderække både i hold og single.

Efter ankomst torsdag aften, var der fridag om fredagen. Den blev dog brugt flittigt. Lederne fik handlet ind mens badelandet i feriecenteret Molenheide, hvor vi boede, endnu engang var en stor hitter blandt de unge mennesker. Om eftermiddagen fik vi trænet i den lokale klub i Hasselt, og fik finpudset småting inden stævne start lørdag.

Vi spillede i 3 forskellige haller. Hold og single lørdag, og søndag og afsluttende hold-placeringskampe mandag.

Vores junior-hold med Michael Jørgensen, Rasmus Brunbjerg, Nicolas Brinch og Alexander Johansen spillede nogle meget gode kampe og sluttede som nr. 9 i hold. Havde Michael ikke fået lidt problemer med lysken, kunne det været blevet til spil om 5-8 pladsen.

Niveauet i junior var højt og især de franske og tyske hold var stærke og med god bredde.

I single nåede Nicolas Brinch til 1/8-finalen, hvilket var stærkt. Undervejs slog han Michael 3-1 i en kanon kamp. Michael slog i holdturneringen den hollænder der vandt single-turneringen og som rangeres blandt de 3 bedste i årgang 1991 i Holland, mens Alexander meget overraskende slog frankrigs runner up.

Drengeholdene sluttede som nr. 8, 13 og 14. Bedst gik det for Benjamin Sørensen, Mathias Christensen og Patrick Stopperup med en 8. plads.
Patrick sluttede blandt de 16 bedste i single.

I bredderækken deltog vi med to rene Esbjerg hold, et drenge- og et yngre drengehold. De talentfulde spillere fik i begge rækker en flot 6. plads.

Generelt fik vi vist at vi har gode spillere, der er sultne og kan spille godt, når tingene flasker sig og man er i medgang. Omvendt kan filmen godt knække lidt når modgangen rammer. Det er tydeligt at se at de fleste mangler bedre træning og større sparring hjemme i klubberne.

Det er for store udsving i spillet og fysikken er et stort problem. Det er ofte et trænings spørgsmål, men man skal også være bevidst om hvordan man træner og hvor man har sit fokus.

Vigtigheden for den enkelte er at man tror på sit eget spil og den spillestil man i løbet af sæsonen har lagt med sin træner(e). Dette uanset om den står 0-0 eller 10-10 i 5. sæt.

Der er ofte for forsigtigt spil når det bliver tæt, der prikkes på lang serv, benene står stille, der forsøges ikke den skarpe og kreative retur der kan give point og forsvarsspillet bliver for passivt langt fra bordet. Det kræver mod og alt dette skabes ”hjemmefra”.

Generelt har mange af vores spillere for meget ”snak” i munden og en lidt forkert tilgang- og ydmyghed til spillet. Modstandere vurderes og omtales ofte ud fra hvordan de ser ud i indspil, hvor de lægger på diverse ranglister og andet.

”Han er kanon god”, eller ”han kan ingenting” hører man for tit. Og ofte bliver man så overrasket i en kamp, og får nerver og fokus forsvinder.

Så det er vigtigt at vi bliver bedre til at fokusere på eget spil og præstationer. By the way, alle skal roses for en flot fight og høj holdmoral. Det var en fornøjelse.

Og jeg er sikker på at alle har fået noget med hjem i bagagen. Man lærer meget af at spille udenlands. I Belgien er forholdene ikke i top (nok fordi der spilles i så mange haller).

For lidt plads mellem bordene, høj luftfugtighed som gør det svært især for de meget offensivt indstillede spillere, samt dårlige forhold for tilskuere og coaches.

Men det er ens for alle, og den situation tacklede vi faktisk ok. Det er også en ”oplevelse”, når der sidder 3 coaches og spillere fra en fransk klub og råber ”allez allez” på samtilige bolde. Men sådan er vilkårene, og det skal man bare vende sig til.

På baggrund af Hasselt International Youth Cup, synes jeg der tegner sig et billede af at specielt Frankrig men også Tyskland er langt fremme i alle generationer på ungdomssiden.

På sidstedagen fik vi en spændende invitation til træningslejr i Holland i august.

Denne tur var i år rigtig god, også på det sociale plan. Der var god stemning spillere- og ledere imellem og der blev slappet af og hygget, når den ikke stod på bordtennis.

Den sidste aften brugte vi i et mini tivoli, hvor flere spillere- og ledere nærmest gik helt i selvsving på nogle ret så primitive spillemaskiner.

Der skal lyde en stor tak til de forældre, der havde valgt at bruge Pinsen dernede. Der blev kørt en stor varevogn med alle spilleres bagage samt mange kilo frisk frugt samt andre madvarer.

Der blev af forældrene serveret 1-2 gode måltider hver dag i hytterne samt ordnet mange andre praktiske ting. Uden den hjælp, havde det været umuligt for trænerne at skabe så god en tur i de rammer.

Vi glæder os allerede til næste år, og vi kan kun opfordre andre danske klubber og lokalunioner at deltage næste år. Det er et perfekt stævne for stort set alle, der ligger under de nationale landshold.

Forfatter: Bertil Thøfner
Kontaktperson tlf.: 22 63 68 69
Kontaktperson e-mail: bertil@mail.dk