Six all – Tiebreak

ITTFITTFITTF

Six all – Tiebreak
Disse ord er hørt mange gange ved alverdens tennisturneringer gennem tiden – genkendelsens glæde er for min del størst ved Wimbledon, hvor de ofte udtales med stilsikker engelsk accent.

Går det som det internationale bordtennisforbund håber, bliver ordene, sammen med et nyt (eller gammelt, om man vil) pointsystem en fast del af bordtennissporten fra næstkommende sæson.

Til efteråret kan man høre de klassiske ord i bordtennisarenaerne i Kuala Lumpur, Dubai og Magdeburg, hvor årets tre World Cups afholdes, og hvor ITTF tester pointsystemet – og så er det pludselig ikke kun Williams og Wozniacki, men også Ma og Maze, der spiller partier og tiebreak!

MICHAEL MAZECAROLINE WOZNIACKI

Fra Wimbledon til World Cup
I forbindelse med Volkswagen Cup i kinesiske Guangzhou er der blevet afholdt en stor, international mediekonference, hvor man har besluttet at arbejde for en ændring af det nuværende pointsystem.

ITTF tester derfor det gode, gamle tennispointsystem ved de tre World Cup-turneringer (Damer, Herrer og Hold), og håber – foruden at skabe ekstra opmærksomhed omkring turneringerne hos andre end bordennismedierne – at dette vil synliggøre sporten for ikke-bordtenniskyndige.

Siden indførelsen af det nuværende pointsystem er den generelle medieinteresse for sporten ikke steget så markant, som man håbede – de korte sæt til 11 i stedet for de lange til 21 har ikke givet den store effekt i de brede TV-medier, hvorfor man nu vil afprøve et mere kendt pointkoncept.

ITTF’s Mediegruppe, der bl.a. tæller DBTU’s pressechef, Arne Madsen, har analyseret sig frem til at TV og streaming-netsites bedre kan “sælge” bordtennissporten til seerne, når pointsystemet er et de fleste mennesker i almindelighed, og sportsinteresserede i særdeleshed, kender i forvejen.

WIMBLEDON 2009

Den første test er ved damernes World Cup, der afvikles i Malaysia til september – herefter testes pointsystemet ved de samme turneringer for hold, hhv. herrer, der afvikles en måned senere.

Bliver testen af pointsystemet – målt ud fra en medie- og seermæssig interesse – en succes, er planen at indføre gennemføre flere testturneringer i 2011, og herefter indføre det permanent fra januar 2012, således at alle internationale turneringer herefter spilles med dette pointsystem.

Undtaget er dog OL 2012 i London, da regler og retningslinier for denne turnering allerede er fastlagt og derfor urokkelige hos kronprinsen & Co. i IOC-systemet!
OL 2012
Skandinavisk forudseenhed?
Tiebreakdelen af det kommende pointsystem er ikke helt nyt i bordtennissammenhæng – faktisk har man tidligere i Danmark og Sverige spillet turneringskampe med tiebreak:

I den svenske elitserie spillede man i 90’erne en lang tiebreak (til 11) i stedet for et 3. sæt – mens der i Danmark blev spillet en enkelt testsæson (1997/98) i den nu hedengangne 3. division efter samme princip, hvilket dog blev ilde modtaget af de deltagende klubber, hvorfor det blev skrinlagt.

I Sverige er man ikke blevet træt af at eksperimentere – i Pingisligan, som herrernes elitserie nu hedder på de kanter, spilles der nu bedst af tre sæt i ultrakorte og TV-venlige kampe.

Hvordan man i Danmark – og i resten af verden – fra 2012 vil afvikle holdkampe, stævner, m.v. vil tiden vise – et mulighed kunne være at indføre pointsystemet fra 1. august 2012, så alle starter på en frisk ved sæsonstarten 2012/13, men det er blot mere eller mindre kvalificeret gætteri, forstås.

– ved at følge linket herunder kan man læse mere om det nye pointsystem…

ITTFITTFITTF

Forfatter: Henrik Sørensen
Kontaktperson tlf.: 50 88 50 22
Kontaktperson e-mail: henrik@dbtu.dk