Danmark deltager ved Paralympic Games 2008, der er en pendent til de netop overståede Olympiske Lege for handicappede idrætsudøvere – ligesom de “rigtige” lege, foregår det i Kinas hovestad, Beijing.
På bordtennisfronten deltager tre danske spillere + to coaches, Anders G. Nielsen og Lars-Henrik Sloth, og fra sidstnævnte har vi modtaget nedenstående optakt – senere følger spillerportrætter af de danske deltagere, samt naturligvis rapporter og resultater fra Beijing.
Følg med på Paralympic Games, og læs mere om Danmarks deltagelse på paralympic.dk…
14/9
PL-turneringen i Beijing har været en enestående oplevelse. Rammerne i hallen og interessen fra medier, sponsorer mv. er helt ekstremt anderledes end vi er vandt til.
Bordtennisarenaen er dagligt fyldt med over 5000 tilskuere. 2 storskærme i hallen og direkte tv fra et af bordene fra kl. 10 til ca. 21.30. Kineserne har styr på tingene og alt er organiseret lagt bedre end nogle andre steder.
Der er 8 borde i hallen. I kælderen er 16 opvarmningsborde med rødt gulv og internationale mål. Hertil 8 borde til kørestolsopvarmning. Ca. 2 km fra hallen er der endnu en opvarmningshal også med 8 bord, rødt gulv og 7 x 14 meter.
Resultatformidligen er overvældende. Kampsedler fra alle kampe til alle lande samt pujlestillinger mv. Vi får 200-250 stykker papir i vores info-pakke dagligt.
OL med Maze, Ma Lin mv. er stort. PL-turneringen er helt identisk. PL-spillernes fysik gør selvfølgelig at tempoet i spillet er lavere, men dramaerne, spændingen, glæderne og skuffelserne er mindst ligeså store.
Den danske indsats i bordtennisturnering har været den bedste nogensinde. Alle 3 spillere har vist at den store indsats inden PL har udviklet dem meget. Michal, Lars og Peter har alle spillet deres bedste turnering i deres karriere. Peters guld er selvfølgelig det der vil blive husket og fokuseret på. Det var også stort og super flot af Peter.
Spillemæssigt, mentalt og taktisk en på alle måder gennemført finale. Guldet er dog båret frem af et velfungerende team. Mig selv, Anders G. Nielsen, Michal Jensen og Lars Juul Hansen.
Truppen har fungeret helt fantastisk. Alle har ydet, alle har haft samme mål, alle har trænet og bakket op i et langt forløb. Både under kvalifikationsturneringerne, træningslejrene inden PL, og her i Beijing er det en trup med engagement, opbakning og vilje. Det er fedt at være en del af.
Peter vandt guldet og berømmelsen denne gang. Michal var så tæt på at komme i semifinalen, at det vil ærge ham og hele truppen i lang tid.
I første kamp har Michal 3 matchbolde i 4. sæt mod Nico Blok fra Holland. Michal vinder sine 2 andre puljekampe, men må nøjes med 2. pladsen og exit.
Nico Blok kommer i semifinalen og vinder senere bronze. Den var tæt på at være dansk også. Det blev den ikke, og Michal er, til trods for, at han har spillet bedre end på noget tidspunkt tidligere, ærgerlig over sine spildte chancer. Anderledes kan det ikke være.
Michal skal nok komme op igen. EM til næste sommer bliver næste mål. Her skal målet være metal, men der er lige et godt stykke mentalt arbejde, der skal gøres inden.
Lars Juul Hansen sluttede på den ærgerlige 4. plads. 3 sejre i puljen, men nederlag både i semifinalen og i bronze-kampen. Øv for det, for Lars var også i sit livsform.
Den tætte semifinale kunne have tippet, og så havde Lars skulle møde fanske Boury, som Lars slog i VM-finalen i 2006. En spændende tanke, men i kampen om bronze var sydkoreaneren skarpere, og resultater siger trods alt en del. En 4. plads er derfor flot, fortjent og den rigtige pladsering.
Efter guldtriumfen spillede vi også holdturnering. Her var klasse 6, 7 og 8 slået sammen. For os, hvor både Peter og Michal er klasse 6 spillere, er det svære odds.
Vi trækker Polen, der med 2 af de bedste spillere fra klasse 8 naturligvis var bedre end os. Vi spillede vores chance 100%, og vi var helt på toppen ligesom i singleturneringen. Vi taber 3 singlekampe alle med 3-1. I doublen havde Polen 2 andre spillere (en 6er og en 7er) og den vinder vi 3-2.
Dermed exit i holdturneringen. Jeg tænker, at det var lidt ligesom at spille basketball, hvor vi kun må hoppe på et ben, mens modstanderen må løbe helt almindeligt. Der er så stor forskel i de fysike muligheder mellem en 6er og en god 8er, at det er for ulige til at være en fair kamp, men OK.
Vores PL er slut og vi er stolte og tilfredse. Alle har vist, at de er sportsfolk med et stort hjerte, der banker for at gøre deres absolut bedste og det gjorde vi.
I medierne var vi store, og det slutter ikke lige med det samme. På tirsdag kommer vores nye kulturminister, Carina Christensen til Beijing, hvor hun bl.a. skal se bordtennis. Vi er ikke med, men Peter er inviteret til at fortælle hende noget om sine oplever, om handicap-bordtennis mv.
Det er mit håb og mine forventninger, at vi også fremover vil gøre det mindst ligeså godt. Truppen fortsætter. Der bliver nok droslet ned på træningen et par måneder, hvilket er helt fortjent, men så skal vi videre. Under Lars, Michal og Peter har vi 3-5 spillere som også satser meget og har talent. Der skal stadig trænes meget og læres nyt.
Jeg tror på at vi i London i 2012 kan stille med yderligere et par spillere, men inden da skal vi til EM, VM og deltage i den nye “tour”, som har sit forbillede i ITTFs pro-tour.
Hernede har truppen nu 5 dage, hvor vi skal se noget atletik, noget svømning og måske også tennis. Der bliver også tid til at lege turist og se lidt af Beijing. Onsdag er der afslutningsceremoni og fredag rejser vi alle hjem.
I Beijing blev der spillet om 16 singlerækker. 4 stående herre og 4 stående damer samt 4 siddende herre og 4 siddende damer. Kina var naturligvis bedste nation med 15 medajler af 48.
10/9
Vi har netop spillet 2 semifinaler i Beijing: Først tabte Lars Juul Hansen tæt 1-3 mod franskmanden Molliens. Lars misse 2 sæt bolde i 1. Sæt, taber 2. Selv om han spiller godt.
Det gode spil fortsætter i 3. Sæt som vindes. 4. Sæt er lige hele vejen, hvor Lars stadig spiller godt. Desværre tabes 11-9 eller 12-10. I morgen spilles bronzekamp mod Mook fra sydkorea.
Peter Rosenmeier vinder sin semifinale mod tyske Rainer Schmidt. Peter vinder 3-2 efter en dramatisk og velspillet kamp. Peter fører 1-0 og 2-1 i sæt. 4. Sæt tabes efter føring og lidt ugennemtænkt spil. 5. Sæt starter lige, men fra 2-2 kommer Peter på 8-2, og vinder 11-6. I morgen er der finale mod tyske Daniel Arnold.
8/9
Først vandt Lars 3-1 mod slovakken Revutsky. Spillet fungerede fremragende og Lars er sjældent set bedre.
Senere på dagen slog Lars tyskeren Vilsmeier med 3-0. 11-4, 11-2 og 11-7. Det er første gang i 4 forsøg at Lars vinder mod tyskernes bedste i den klasse. Cifrene er meget overbevisende, og det var spillet også. Klasse af Lars hele vejen igennem.
Lars Juul Hansen er dermed klar til semifinalen, som spilles onsdag. Her er modstanderen Molliens fra Frankrig. Lars mødte sidst franskmanden i semifinale ved de senest EM, hvor fanskmanden vandt 3-0 og ret klart.
Både Lars og franskmanden har gjort det meget overbevisende i Beijing, og mod ikke der venter en spændende semifinale. Lars´ spil fungere i hvertfald meget bedre end ved EM.
Michal Jensen og Peter Rosenmeier kom også godt videre i turneringen.
Michal fik med en flot kamp mod den asiatiskemester fra Thailand vaske gårsdagens skuffelse af sig. Thailænderen blev besejret 3-1. Stor ros til Michal for at rejse sig. Michal møder i morgen Itkonen fra Sverige. En sejr kan bringe Michal til semifinale, men det afhænger af resultatet af kampen mellem Thailænderen og Michals besejre fra i går.
Peter Rosenmeier vandt planmæssigt sin kamp mod spilleren fra Costa Rica. Modstanden var større end forventet, men Peter vinder 3-0. Peter spiller tirsdag puljefinale mod russeren Buzin.
7/9
De tre første kampe er afviklet her til formiddag.
Peter og Michal lagde ud mod hhv. en sydafrikaner og en hollænder.
Peter vinder planmæssigt 3-0. 11-2, 11-1 og 11-8. Første sæt var lidt nervøst, men hurtigt blev boldene skarpere.
Peter var klart overlegen i spillet, hvilket var forventet. Peters næste kampe er mod en fra Costa Rica, mandag aften og den formoede puljefinale mod russeren Buzin, onsdag aften.
Michal lagde ud mod Nico Blok, Holland, som Michal ikke har slået i 2-3 år. Michal form er god så vi havde troet på gode chancer for sejr. Efter 8-11 i første sæt kommer Michael stærk igen. Vinder 11-9 og 11-6 i de næste sæt.
I 4. sæt kommer hollænderen foran 8-5, men Michal henter stærk igen til 10-10. Michal får også matchbolde ved 11-10, og 13-12. Desværre tabes sættet 14-16. I 5 sæt var Michal med til 5-5, men så er der lidt udsoldt, desværre.
Michals næste kampe er mod den asiatiske mester fra Thailand, der i sin første runde viste stor styrke ved at slå svenske Itkonen med 3-0 Svenskeren er ellers seedet, nr. 3.
Hallen er god og med over 3000 tilskuere, er der en super intens stemning. Hallen kan rumme næsten 6000 tilskuere, så når vi kommer længere frem kan det blive endnu mere. De kinesiske tuilskuere ved godt hvad godt bordtennis er, så de hepper meget fair på alle der spiller godt.
Vores tredie spiller, Lars Juul Hansen spiller senere i eftermiddag mod en brasilianer. Senere venter en slovak og en tysker. 1. kamp forventes at være overkommelig, mens de 2 næste vil være meget lige.
Lars har spillet og han spillede meget overbevisende. Brasilianeren var faktisk noget bedre end vi havde troet.
Lars vinder 3-0. 11-4, 11-3 og 11-3. Det virker meget overlegent, men skyldes at Lars var helt på toppen. Gode præcise server, skarpe vinker og næsten ingen fejl.
Lars spiller begge de 2 sidste kampe i puljen i morgen. Først mod en slovak og senere mod en tysker.
5/9
Inden det går løs i Beijing på søndag. kan man her se et indslag fra TV2 Lorry om to af de danske deltagere ved Paralympic Games 2008 – og herunder kan ses præsentationer af alle tre spillere…
Navn: Lars Juul Hansen.
Alder: 26 år.
Handicap: Muskelsvind, sidder i kørestol.
Rangting: 1700.
Bopæl: Rødovre.
Største sejre: VM guld i single i 2006.
Beijing er Lars’ første Paralympic Lars er seedet nr. 4.i en række der er utrolig jævnbyrdig. Reelt kan alle de 7 bedste vinde hele turneringen.
Normalt har Lars en rigtig stærk psyke, og det er meget vigtigt ved i Beijing. Lars vandt VM i 2006, og har ved næsten alle turneringer været i finalen, men som sagt så er rækken meget lige. Ved EM i 2007 blev han kun nr. 4, og der findes 2 fra Korea, som ligger nr. 1 og 2. på verdensranglisten.
Lars har slået den ene koreaner, hvor han var nede med 6 matchbolde. God psyke, ikke! I løbet af foråret Lars jeg måtte skifte sine Neubauer knopper ud, da de et blevet ulovlige. Ved PL er knopperne nogle Double Fish, som er knap så giftige, så han er nødt til selv at skabe spillet mere.
Hen over sommeren har Lars trænet tempo i forhånden rigtig meget, og det har han forbedret meget. Lars´ styrker er ellers primært, skrue, placering, taktikken og psyken.
Det bliver spændende at følge Lars i en række hvor alt kan ske. Så hvorfor skulle det ikke blive ham, der vinder en medalje. Det er målet. Lars deltager kun i single i klasse 2.
Navn: Michal Jensen
Alder: 28 år
Handicap: Spastiker.
Rangtal: 1845
Bopæl: Skovlunde
Største sejre: EM guld for hold i 2005
Beijing bliver Michals 3. Paralympic.
Han havde debut i Sydney i 2000. Dengang røg han ud i den indledende pulje med 1 sejr og 2 nederlag. I Athen kom han i kvartfinalen.
Målet i Beijing er at nå semifinalen, og så kan alt vel ske. Michal ligger nr. 7 på verdensranglisten, og kommer derfor i pulje med en af spillerne der ligger 1-4.
Vi kender først lodtrækningen 2 dage inden turneringen starter. Hvis Michael trækker nr. 3 på verdensranglisten, Simon Itkonen fra Sverige, så ser det godt ud. Ham har han slået 6 ud af 8 gange det seneste år. De andre har han også slået, men dog tabt mod flere gange. Uanset hvad, så har Michal mulighed for at blande sig i toppen.
Michal har udviklet sit spil meget bedre i løbet af sommeren. Specielt er hans baghånd, hvor han spiller med knopper, blevet meget bedre. Meget bedre i det offensive med flere og bedre åbninger og mere tryk i blokeringer og pres.
Sommeren over har været intens. 5 træningslejre + den daglige træning. I snit er det blevet til 7-8 træninger pr. uge i de seneste næsten 3 måneder. Michal deltager ligesom Peter Rosenmeier i klasse 6, og sammen spiller de hold i klasse 6-8.
Navn: Peter Rosenmeier
Alder: 24 år
Handicap: Arm- og bendefekter
Ratingtal: 1951
Bopæl: P.t. Malmø, men ellers København
Største sejre: EM guld for hold i 2005, PL bronze i 2004
Beijing bliver Peters 2. Paralympic. I Athen vandt han bronze i single. Målet denne gang er at komme højere op. Peter er seedet nr. 2, så det bliver rigtigt spændende.
I løbet af det seneste år har Peter haft stor fremgang. Han har slået alle under ham på verdensranglisten næsten hver gang.
Tyskeren over ham har han spillet tæt med 5 ud af 5 gange, dog kun med sejr i den ene, men det var til gengæld sidste gang, hvor de mødtes i finalen ved en stor turnering i Slovakiet i maj. Mulighederne for medalje findes, så skal dagen også nok være der.
Rent træningsmæssigt har Peter haft en god og intens sommer. De sidste måneder har Peter trænet 7-10 pas pr. uge, så det har været en varm sommer, men det passe fint med vejret i Beijing, som er varmere end her hjemme.
Spillemæssigt er Peter bedre end på noget tidspunkt tidligere. Bedre returspil, højere tempo og stabilitet i spillet end tidligere. Peter deltager i single i klasse 6, og sammen med Michal Jensen i hold i klasse 6-8.
1/9
Kvalifikation og turneringer
DHIF stiller med 3 bordtennisspillere ved Paralympic i Beijing. Mange har det indtryk, at der er fri tilmelding og at alle vinder medaljer ved PL. Sådan er det ikke. IOC, den internationale olympiske komite, har sammen med ITTF opstillet en lang række kvalifikationskrav. Formålet er at sikre, at Paralympic er et sportsstævne for de dygtigste handicappede idrætsudøvere i verden.
I bordtennis deltager ca. 150 hr. spillere og ca. 100 damespillere. Udvælgelseskriterierne har for vores spilleres vedkomne været, at spillerne pr. 1. januar 2008 skulle være blandt de 10 bedste på verdensranglisten.
I efteråret rejste vi derfor til turneringer i Tyskland, Slovenien og Kroatien, for at få point til verdensranglisten. Frem til 1. juli kunne der spilles om yderligere point, som har talt med til den seedningsliste som PL spilles efter. Vi har derfor i foråret været til turneringer i Liverpool, Slovenien, Polen, Slovakiet.
En turnering tager 5-6 dage. En udrejsedag, 3-4 dage med kampe og 1 hjemrejsedag. Vi er normalt nødt til at flyve, så det er god,t at DHIF støtter os rent økonomisk. Hver spiller må dog selv betale 1500-2000 kr. pr. turnering.
Træning, træning og træning
Ved siden af turneringerne ligger den daglige træning og holdkampe i Danmark. I en normal uge har spillerne trænet 2-4 gange pr. uge. Lars Juul Hansen træner mindst, da hans sygdom, muskelsvind ikke tillader meget mere. Peter Rosenmeier og Michal Jensen træner normalt 4 dage i ugen.
Op til PL har vi trænet endnu mere. Vi har holdt 5 træningslejre på 3-4 dage hver, og der har været trænet næsten dagligt også mellem lejrene. Michal og Peter har derfor i sidste 8 uger inden PL ligget og trænet 16-20 timer pr. uge. Dvs. 8-10 træninger pr. uge.
Den store mængde træning for også givet resultat. Spillerne har helt sikkert løftet deres niveau mærkbart. Vi glæder os derfor til at komme i ilden i Beijing.
Det er spændende, men også skræmmende for nu skal den store indsats stå sin prøve. Formentlig har alle vores modstandere også givet den en enorm skalle op til PL. Derfor er vores fremgang ikke i sig selv en garanti for succes.
Personligt ser jeg frem til et fantastisk stævne, hvor alle er både helt klar og noget bedre end tidligere. Så både udfordringerne og spillet skal nå store højder. Sådan har det været ved tidligere PL’er, og sådan bliver det igen.
Vi ankom til Beijing lørdag middag. Vi har haft tid i træningshallen både søndag og mandag. Den rigtige hal har vi først mulighed for at træne i fra tirsdag. Det bliver spændende at se den og få spillet der også.
Vores første kampe ligger søndag den 7. september.