Spil til Stregen

Sport og pengespil hænger naturligt sammen, og det betyder, at eliteatleter typisk færdes i en spillekultur. Det er derfor vigtigt, at vi som organisation skaber rammerne for en balanceret spillekultur. Et ukontrolleret pengespil har nemlig store konsekvenser – både for personen og for sporten. Ukontrolleret pengespil har konsekvenser for den sportslige udvikling og for spillerens præstation, og det kan være en glidebane i forhold til matchfixing.

Derfor har Team Danmark, Danmarks Idrætsforbund og Anti Doping Danmark, sammen med en række specialforbund og Center for Ludomani udviklet en spillepolitik med retningslinjer for balanceret spilleadfærd i elitesport.

Det er en forventning at vores landshold og klubber er bekendte med spillepolitikken og forholder sig aktivt til indholdet – herunder at implementere de tilhørende anbefalinger.

Sportsverdenen arbejder hele tiden på at sikre sportens integritet og tidligere kampagner har udbredt viden om lovgivning, regler og de svære gråzoner, men med spillepolitikken håber sporten at skabe en holdningsændring til pengespillet. Ved at sætte tydelige rammer for spillet, informere om balanceret gambling og risikoen ved overdrevet spil bliver elitesportsmiljøet mere fokuseret og samtidig mindre sårbart overfor matchfixing.

Elitesport er et højrisikomiljø, hvad angår ludomani, og Center for Ludomani ser mange sportsatleter i sit behandlingstilbud. Årsagerne til atleternes gambling kan være spillekulturen i sportsmiljøet, og at atleterne har en stor viden om og interesse for sport. Tilgængelighed af pengespil er en vigtig faktor i forhold til spilleproblemer, og oveni dette er risikoen for, at personer med en tidlig spilledebut udvikler spilleproblemer senere hen øget. Derfor er spillekulturen i sportsmiljøerne rigtig vigtig at gøre noget ved. 

”Elitesportsudøvere er særligt sårbare for ikke at kunne kontrollere deres spil, og derfor er det vigtigt, at der sættes grænser for spillet. Vi er rigtig glade for, at forbundene med spillepolitikken signalerer, at spil ikke kun er for sjov. Derudover er elitesportsudøverne rollemodeller for andre unge. Vi håber derfor, at indsatsen både vil styrke atleternes trivsel og give øget fokus på sporten samtidig med, at de sætter et godt eksempel for de sportsinteresserede drenge.” Henrik Thrane Brandt, Souschef og behandlingsleder hos Center for Ludomani

En sportsmand, som har oplevet spilleproblemerne på egen krop er fodboldspilleren fra FC Nordsjælland, Patrick Da Silva. Han fortalte om sine spilleproblemer til TV3 Sport tilbage i februar (2017), og han har været spillefri siden december 2016. Jeg er ikke i tvivl om, at der er mange der spiller generelt i alle fodboldklubber. Jeg vil ikke sætte procent på det, men det er rigtig mange. Hvor mange der så ikke kan styre det, det er jo så det andet spørgsmål, men der er helt sikkert andre. Det er derfor man skal stå sammen om det og få gjort noget ved det.” Patrick Da Silva, professionel fodboldspiller hos FC Nordsjælland

Spilleproblemer og spillegæld udgør væsentlige risikofaktorer, der også kan føre til matchfixing. Fixere leder efter spillere, som de kan påvirke – og de vælger ofte dem, der er sårbare. En eliteatlet med spilleproblemer er sårbar overfor tilbud fra fixere, da der ofte er knyttet en spillegæld til det overdrevne pengespil. Derfor ser ADD også indsatsen som vigtig for atleternes tarv og sportens integritet. “En usund spillekultur kan i værste fald være en glidebane, hvor umådeholdent pengespil hos atleterne kan føre til et ønske om at kontrollere spillets udfald. Først med spil på egen sejr, så med spil på egne nederlag og derefter måske egentlig manipulation af delelementer eller hele konkurrencen. Og har man først givet efter for matchfixerne, kan det være umuligt at finde vejen tilbage.”  Jesper Frigast Larsen, juridisk konsulent hos ADD.

Spillepolitikken implementeres i løbet af 2017 og skal generelt bidrage til et sundt elitesportsmiljø. ”Matchfixingdagsordenen har øget opmærksomheden gambling, og det er positivt. Men det er også vigtigt at forstå, at gambling kan være problematisk, også selvom det ikke leder til matchfixing, derfor er vi generelt glade for at forbundene tager dette ansvar og implementerer en samlet spillepolitik”, Henrik Thrane Brandt, Center for Ludomani.

Her kan du finde selve politikken.

Her kan du læse fakta om unge og ludomani.

Her kan du læse mere om sport og pengespil.

 

Kontaktperson tlf.: 43 26 21 17
Kontaktperson e-mail: jeppe.damsgaard@dbtu.dk