Status fra hold-VM

Vi nærmer os slutspillet ved de 52 verdensmesterskaber i bordtennis for hold i Yoyogi Gymnasium i Tokyo.

Det var ikke Danmarks VM. En sejr over Singapore, der kvalificerede sig til kvartfinalen viser, hvor lille forskellen er i topeliten, når der ses bort fra supermagten Kina. Det blev en plads som nr. 21, og nogen havde forventet mere, men med en ikke fit Maze er vi ikke bedre. Den store positive overraskelse ved dette VM var Kasper Sternberg, som spillede sit hidtil bedste VM og fik et par fine skalpe med hjem. Jonathan Groths topniveau bliver også bedre og bedre, og hvis både Groth og Sternberg kan fortsætte deres fremgang, kan vi med en Maze i storform blive en trussel mod alle.

STERNBERG Kasper_DEN_R_G_7748r

Kasper Sternberg fik et par gode skalpe ved hold-VM. Foto: Rémy Gros.

Dette VM havde deltagelse af over 100 lande. Det er for mange. VM blev spillet i to haller. B-hallen Tokyo Metropolitan Gymnasium skal huse OL i bordtennis i 2020. Det blev besluttet, at VM for hold i 2016 kun kan have deltage 96 deltagere og en yderligere reduktion må forventes i de kommende år. Mesterskaberne er nødt til at strømlines mere, og det ville være meget bedre med interessante kvalifikationsturneringer i stedet for disse mammutturneringer. Det samme gælder for Europamesterskaberne, hvor Tyskland så sent som i dag har meddelt, at man ikke kan organisere et EM i 2017 i fuldt omfang med hold og individuel turnering.

Der blev ikke truffet de store politiske beslutninger på nogle af de mange møder under VM. Kina fik flertal for en beslutning om at doublepar i fremtiden ikke behøver at være fra samme nation. Fra et mediesynspunkt måske ikke den bedste idé der vil fremme bordtennissporten. ITTF skal have ny præsident 1. oktober. Canadiske Adham Sharara, der har tilført bordtennissporten mange nye ideer og været bagmanden bag større bolde og kortere sæt afløses af tyske Thomas Weikert, som påstår, at han har tabt til både Claus Pedersen og Lars Hauth.

Yoyogi har været en fantastisk ramme om VM i år som i 1983, hvor Danmark vandt sin historiske sejr over Tyskland med 5-4 efter at have været bagud 4-0. Svømmehallen fra OL i 1964 fremstår stadig som en arkitektonisk perle. Her har været vist fremragende bordtennis. Kvartfinalerne var helt fantastiske. Da Taipei slog Korea blev der vist bordtennis af en anden verden. Alle bør gå ind på ITTFs hjemmeside og downloade fra ITV kampen mellem Chuan Chih-Yuan og defensive Joo See Hyuk. I har aldrig set lignende. Mere end 4 timer tog kampen mellem værterne Japan og Holland hos kvinderne. Det blev 3-2 efter et drama, hvor hele Japan var igennem et følelsesmæssigt drama inden 3-2 sejren var hjemme.

Lige nu er vi 9.000 til stede i Yoyogi Stadium hvor semifinalerne spilles. Det bliver en ny dramatisk dag, hvor specielt kampen Tyskland mod Japan forventes at blive et drama (Tyskland vandt 3-1, red.).

Men oven over allting stråler Kina, som i morgen mandag vil stå øverst på medaljeskamlen, med mindre der sker en revolution. Hverken det kinesiske herre- eller damehold har endnu ikke tabt en enkelt singlekamp, men vundet alle kampe 3-0. Det er skræmmende og imponerende.

 

Forfatter: Carsten Egeholt/Arne Madsen
Kontaktperson tlf.: (+45) 80-3417-4953
Kontaktperson e-mail: arne.madsen@dbtu.dk