Talentudvikling

Hvad er et bordtennistalent? Hvad er visionen for talentarbejdet? Hvordan sikrer vi, at talenterne har optimale udviklingsmuligheder? Hvordan skal vi prioritere ressourcerne? Og hvordan sikrer vi et stærkt samarbejde med klubber og lokalunioner?

Det er nogle af de spørgsmål, som medlemmerne i DBTU’s Eliteudvalg har skullet tage stilling til i forbindelse med udarbejdelsen af en talentpolitik og talentstrategi for DBTU for perioden frem mod 2020. Efter en høring i relevante udvalg er den nye politik og strategi blevet drøftet og godkendt af DBTU’s bestyrelse.

Dansk bordtennis skal i fremtiden igen kunne spille med om medaljer ved de store internationale mesterskaber. Vi arbejder derfor mod topresultater hos seniorerne, mens ungdomsresultaterne er pejlemærker – ikke endelige mål.

De danske spillere, som historisk har leveret internationale topresultater, har alle til fælles, at de tidligt er flyttet til klubber med et højt, internationalt træningsmiljø. Sådan skal det også være fremover, men hvis de danske talenter skal have tilbud fra de bedste træningsmiljøer i Europa, skal de have et højt internationalt niveau. Så visionen for DBTU’s talentarbejde er at skabe flere og stærkere træningsmiljøer i Danmark, som kan udvikle flere og endnu stærkere ungdomsspillere af begge køn.

Det er ikke kun forbundets ansvar. Det kræver samarbejde og en fælles indsats. Hvis vi skal lykkes, er det helt afgørende med et stærkt samarbejde mellem de ledere og trænere, som arbejder med talentudvikling i klubber, lokalunioner og forbund.

Klubberne spiller i det hele taget en helt afgørende rolle. Det er nemlig her, talenterne opdages og udvikles. Erfaringerne viser, at alt for mange ungdomstalenter har mistet lysten og er stoppet efter, at de i en alt for tidlig alder har mistet tilknytningen til deres klubtræning. Hvis den udvikling skal vendes, kræver det flere, dygtige trænere samt klubbestyrelser, som prioriterer og vil forbedre talentarbejdet. Træningsfællesskaber på tværs af klubber og fælles træningssamlinger i fx lokalunionsregi er nogle af de naturlige elementer, man kan bygge på.

Vi skal også have så mange spillere med i udviklingsarbejdet som muligt i de tidlige år. For det er langtfra muligt at forudsige, hvem der bliver gode bordtennisspillere. Hertil er der alt for mange faktorer, der spiller ind. En for tidlig og for snæver selektering af spillere til talentudvikling gør os også alt for sårbare over for spillerstop i de senere år. Derfor lægger strategien op til, at der skal skabes et væsentligt bredere fundament end i dag. Jo yngre årgange, desto bredere trupper både i klub, union og forbundsregi.

DBTU vil understøtte klubbernes og lokalunionernes arbejde med de 9 til 13-årige spillere, men forbundet vil først og fremmest have ansvar for de 14 til 17-årige. Der vil fortsat være træning i elitecentret i Brøndby, men træningen skal fremover i højere grad foregå i klubregi og ved træningssamlinger arrangeret i samarbejde med lokalunionerne og med inddragelse af klubtrænerne.

Klubberne, lokalunionerne og forbundet skal kunne spille sammen, men de lidt ældre udøvere har også et ansvar for deres udvikling. Der vil fortsat blive stillet krav til deres indsats i træningslokalet og de løbende præstationer, men der skal også være styr på skolegangen samt deres træningsdagbog og udviklingsplan, ligesom det forventes, at spillerne gør aktivt brug af relevante tilbud, som stilles til rådighed af elitekommunerne (fx kost og ernæringskursus og tilbud om fysisk træning og test).

På DBTU’s årsmøde den 13. juni vil der være mulighed for at høre mere om DBTU’s talentstrategi og få en snak med eliteudvalgets medlemmer. For at understøtte videndeling og et godt samarbejde mellem relevante trænere og ledere i klubber, lokalunioner og forbund vil DBTU’s Eliteudvalg derudover i den nye sæson tage initiativ til en række status- og dialogmøder. Mere herom følger senere.

Læs mere om talentpolitikken og -strategien her

Kommissorium for og kontaktinformationer til Eliteudvalget findes her

Kontaktperson tlf.: 25 59 66 90
Kontaktperson e-mail: larseckeroth@gmail.com