Op til EM havde vi trænet hårdt og længe!
Mange ugers træningslejre og mental forberedelse ved hjælp af Martin Lundkvist skulle nu forsøges udmøntet i gode resultater. Vi følte os velforberedte og var klar til at udfordre vores gruppemodstandere Moldova, Tyskland og Slovenien. Vi var seedet i 3. lag og hvis vi var i stand til at holde vores gruppeseedning eller forbedre den, ville vi være klar til knock-out fasen.
Puljekamp
Danmark – Moldova…..3-1
Moldova, som var seedet til at vinde gruppen, var på papiret et rigtig stærkt hold, men vi ville det anderledes. De stillede noget overraskende op med deres bedste spiller i første kamp, hvilket gjorde det til en dyst imellem Andreas Dilling og nr. 4 i Europa. Andreas havde ved Polish Open tabt ganske klart til moldoveren og havde dermed revanche til gode. Andreas taber 1. sæt efter stor føring og det ser sort ud ved 5-9 i 2. sæt. Andreas slipper dog sine nerver og vinder 11-9 og er derefter i kontrol og vinder 3-1 i sæt. Rigtig god start! Rasmus Mikkelsen skulle herefter møde deres stærke 2. mand. Rasmus udviser en helt fantastisk gejst i sin EM debut, og opildnet af sit stærke spil og en super opbakning fra bænken, går Rasmus maksimalt til den og formår at vinde i fem sæt. Doublen bliver tabt klart 3-0, hvor vi aldrig får sat spillet. I sin anden kamp starter Andreas svagt, men han får vendt kampen på hovedet og vinder forholdsvis komfortabelt 3-1.
Puljekamp
Danmark – Slovenien…..3-1
Andreas møder hård modstand i den første kamp imod en meget solid, defensiv spiller, hvilket normalt ikke passer Andreas ret godt. Andreas har flere matchbolde i 4.sæt, men må i 5. sæt før, han får sat trumf på. Rasmus spiller en tæt kamp og leverer igen en perfekt indsats. Han viser sig mentalt klar ved at vinde endnu en kamp i 5. sæt. Herefter spiller vi en markant bedre double end i den første mod Moldova, men taber i fem sæt. Andreas gør kort proces og vinder klart 3-0, og dermed 3-1 i holdkampen.
Puljekamp
Tyskland – Danmark…..3-1
Hvis vi vinder denne holdkamp, bliver vi nr. 1 i puljen og vil dermed have overtaget en semifinaleseedning, men vi spiller ikke op til vores bedste og må indkassere et nederlag. Eneste lyspunkt er en rigtig velspillet double som vindes. Derudover taber Andreas begge sine singler og Rasmus sin ene.
1/8-finale
Danmark – Belgien…..3-1
Andreas lægger stærkt ud og kommer foran 2-0 i sæt, men går herefter helt ned i tempo og overskud i 3. og 4. sæt. I 5. sæt får Andreas heldigvis fat og vinder en vigtig sejr. Rasmus spiller en rigtig god kamp, men taber i en tæt kamp. Doublen vindes efter en god fight. Andreas kan dermed spille os i kvartfinalen og det lykkes efter en rigtig god indsats.
Kvartfinale
Rumænien – Danmark…..3-1
Rumænerne var på forhånd udråbt til storfavoritter til at blive europamestre. Med henholdsvis nr. 1 og 2 på Europaranglisten på holdet, var det en svær kamp, der ventede os. Rasmus møder Platea (1’er på Europaranglisten), og vinder 1. sæt efter stærkt spil. Rasmus fortsætter sit gode spil, men modstanderen spiller simpelthen for godt og tager klart de tre efterfølgende sæt. Andreas møder Sipos (2’er på europaranglisten) og spiller en næsten fejlfri kamp som vindes forholdsvis klart 3-0. Med Andreas så velspillende ved vi, at doublen kan blive afgørende for sensationen. Vi spiller fremragende og kommer foran 2-1 i sæt. I 4. sæt er vi ovenpå og i kontrol, men formår alligevel ikke at lukke kampen på trods af tre matchbolde. 5. sæt tabes 11-6. Andreas møder herefter Platea og er tydeligt ramt af skuffelse over ikke at vinde doublen. Han forsøger at arbejde sig igennem, men må se sig slået 3-2, og vi er ude.
Placeringskamp om 5.- 8. pladsen
Polen – Danmark…..3-2
Det positive ved at spille disse kampe var at få Peter Svenningsen i spil. Efter at have været helt fantastisk med sin opbakning på bænken, var det nu tid til debuten. Peter var mærkbart nervøs i sin første kamp og kommer aldrig i gang. Rasmus vinder sin kamp, hvor efter doublen bliver tabt ret klart. Peter skal endnu engang i kamp, og har fået rystet sin nervøsitet af sig og vinder en rigtig flot kamp. Rasmus kan desværre ikke følge trop, og vi taber holdkampen.
Placeringskamp om 7.- 8. pladsen
Sverige – Danmark…..3-1
Peter taber efter en udmærket indsats, og Rasmus der desværre er begyndt at se lidt træt ud, taber også. Sverige stiller med deres bedste double, men får sig noget af en overraskelse idet Rasmus og Peter spiller blændende og vinder 3-0. Peter taber sin singlekamp efter doublen og Sverige vinder dermed 3-1. Vi bliver nr. 8 efter en masse store præstationer og kun få svage indsatser.
Individuel turnering
Peter Svenningsen
Peter spiller en nervøs kamp i 1. runde og taber i 7. sæt. I consolation-turneringen kommer han dog stærkt igen og vinder et par udmærkede kampe og er meget tæt på at slå en dygtig rumæner, men må se sig slået efter at have haft flere matchbolde.
I double spillede han med en norsk drengespiller, og de taber i deres første kamp til et tyrkisk par i afgørende sæt.
Rasmus K. Mikkelsen
Rasmus går ind i turneringens 2. runde og slår her en ganske udmærket ungarer. Herefter møder han Chirita fra Moldova, som han slog i holdturneringen. Denne gang får moldoveren desværre revanche og vinder en hård kamp 4-1.
I double vinder Rasmus og Andreas let deres første kamp, men spiller en rigtig skidt kamp imod de to slovenere, som de også tabte til i holdturneringen. Denne gang nederlag på 0-3.
Andreas Dilling
Andreas gik ind til singleturneringen frisk efter at have været oversidder i holdturneringens placeringskampe. Derudover startede han først i 3. runde pga. sin seedning som nr. 14. Første kamp blev vundet klart 4-0 over en portugiser. I den næste kamp var korthuset ved at vælte, men bagud 1-3 i sæt får han vendt kampen på hovedet og vinder 4-3 uden på noget tidspunkt at imponere spillemæssigt. I ottendedelsfinalen møder han Ungarns bedste spiller, men Andreas spiller en fantastisk kamp og ungareren bliver udspillet. 4-0 til Andreas. Den forventede modstander i kvartfinalen er Putuntica fra Moldova, men han ryger ud til en dygtig russisk deffer. Andreas kæmper med alt, hvad han har i kvarten, men må se sig slået 4-2.
Målsætningen før EM var ikke resultatorienteret. Vi arbejdede ud fra en målsætning, der var 100% indsatsbetonet. Det er ekstremt svært at garantere, at man performer på topniveau spillemæssigt i hver kamp, men indsatsen bør man kunne garantere for. Dvs. at man er velforberedt, klar til at tackle modgang, klar til at støtte op, klar til at være åben overfor input og villig til at arbejde. Er man alle disse ting er det min holdning, at ens spillemæssige performance har alle chancer for at udfolde sig, og dermed medbringe de resultater, vi ønsker. Omkring spillernes ydeevne er det ekstremt vigtigt, at der bliver lagt kæmpe fokus på det i træningslokalet, eftersom det er der, vi udvikler os. Hvis indsatsen er for svingende dér, vil den med al sandsynlighed også være svingende i kampsituationer, og jo ”større” kampe, jo større udsving. Det er enormt vigtigt, at vi forsøger at være velforberedte til den daglige træning, og at vi ikke springer over, hvor gærdet er lavest. Resultaterne kommer når indsatsen er konsekvent god.
Jeg vil slutte af med at sige tak for et super EM. Tak til truppen for godt humør, god seriøsitet og god opbakning, og en stor tak til Martin Lundkvist, som gjorde et kæmpe arbejde med at holde vores spillere mentalt klar.
Drengelandsholdet ved ungdoms-EM 2014. Fra venstre er det Peter Svenningsen, Rasmus K. Mikkelsen og Andreas Dilling. Foto: Kim Holm Petersen.