Ungdoms-EM blev afviklet fra 14.- 23. juli i Guimarães, Portugal.
Den danske EM-trup:
Herre junior:
Andreas Dilling, Rasmus K. Mikkelsen, Thor B. Christensen, Martin Buch Andersen. Coach: Christoffer Petersen
Dame junior:
Sophie Walløe, Line Tækker Tarbensen, Thea Amalie Nielsen. Coach: Nick Ilsø
Drenge:
Anders Reutzer Sørensen, Cristian David Hold. Coach: Mads Skovsen
Her kommer Christoffer Petersens evaluering:
U-EM 2017 fra dansk side var en blandet fornøjelse. Ud over meget svære forhold, hedebølge og europarekord i forfærdelig mad, så var der bl.a. også godt dansk doublespil og nogle debutanter som imponerede.
Det opløftende element var doublespillet. Reutzer/Hold og Buch/Dilling spillede sig i 1/8-finalerne, og det var efter glimrende doublespil. Buch/Dilling slog det franske par Bertrand/Rolland i en kamp, hvor både Andreas og Martin holder et højt niveau over hele kampen, og hvor der spilles doublespil. Stærkt returspil og en god afstand til bordet. Franskmændene er altid en af de mest dominerende nationer ved U-EM, så alle sejre mod dem er gode. Bedømt ud fra den franske træners reaktion umiddelbart efter nederlaget, var det heller ikke et resultat han var synderligt tilfreds med. Notesblok og kamerastativ fik begge en tur i gulvet, og mit dårlige franske til trods, så lød det som om, at begge franske spillere fik en seriøs skideballe.
Drengene Reutzer og Hold spillede ligeledes en fin double. Generelt leverede drengene en rigtig flot indsats. Begge var med for første gang, men det var ikke til at se. 100% fight, god udstråling og flere gode sejre undervejs – stærkt arbejde. I doubleturneringen blev det til sejr mod et stærkt tysk par, og ligesom franskmændene er dominerende på ungdomssiden, så er tyskerne det ligeså. Sejre mod de store nationer er altid gode, og de kommer kun, hvis man selv tror på det.
Sophie Walløe leverede ligeledes et fint EM. Sophie er efterhånden en rutineret spiller i international sammenhæng, og det var tydeligt at se. I år kæmpede Sophie med enkelte rygproblemer, men det til trods var det en solid præstation på og uden for banen. Sophie tog et fint ansvar, og en med en ryg der havde været 100% i orden kunne det måske være blevet til mere.
Martin Buch havde en utrolig svingende turnering. De gode perioder var med højt niveau, men desværre for Martin var der lige så mange dårlige perioder. Martin spiller sig i finalen i consolation-turneringen, og fik flere gode sejre undervejs. Cristian var ligeledes langt i consolation, men måtte se sig besejret i semifinalen. Nu gælder det for begge om at lære af de kampe, så de får det samme spil frem i den ”rigtige” turnering.
Generelt var der ikke mange af de danske spillere som nåede deres maksimale spillemæssige niveau, og den primære årsag, tror jeg, skyldes forholdene. Hallen var meget langsom og fugtig, og alle kæmpede med deres timing. Det vi skal lære af dette er, at vi skal blive bedre til at omstille os. De bedste spillere er blandt de bedste uanset, hvor i verden de konkurrerer, og her har vi meget at lære. Forholdene er ens for alle, og det kræver, at man har værktøjerne til at finde sit bedste spil frem uanset hvor langsom/hurtig hal/bord/bold er. At acceptere forholdene vel vidende, at man ikke kan gøre noget ved dem, og stadigvæk spille sit bedste er en svær ting men bestemt ikke umulig.
Hvis vi som nation skal kunne konkurrere med de bedste og næstbedste ved et ungdoms-EM, og på sigt skabe spillere som kan gå ind og levere resultater til Danmark på seniorsiden, så skal vi optimere flere steder, men i første omgang på:
- Træning: Vi skal træne mere og vi skal træne bedre. Hvis vi træner mindre og med ringere kvalitet end vores konkurrenter, så kan vi ikke forvente, at vi kan tage kampen op på den største ungdoms-scene. Det er tydeligt at se, at samtlige danskere i årets trup var blevet bedre end de var for 6 måneder siden. Problemet er bare, at udviklingen går for langsom. For at kunne forbedre sig og følge med udviklingen i international bordtennis, så kræver det daglig træning med god kvalitet, højt tempo, koncentreret indsats, fysisk træning m.m. Træning 4-5 gange ugentligt med blandede kvalitet og diverse afbud flytter måske noget på den nationale scene men ikke internationalt. Al ungdomsbordtennis handler om udvikling, og udvikling skabes via kontinuerlig koncentreret træning, hvor man hver eneste dag arbejder på at udvikle sit spil.
- Attitude: Flere af de danske spillere havde forbedret sig på dette punkt, men sammenligner vi os med de bedste lande, så er vi stadig langt efter. Vi bliver for hurtigt sure og mister dermed overblikket. Vi skal lære at koncentrere os om det vi selv kan påvirke, i stedet for at kommentere på lys, bold, modstander m.m.
I de kommende uger skal Mads, Nick og jeg evaluere de danske spillere. De respektive trænere vil blive kontaktet, og så starter en ny sæson. En opfordring herfra skal være, at spillere/trænere kigger på deres ugentlige set-up og får lavet en plan, der matcher den enkelte spillers ambitionsniveau. Er man som spiller/træner i tvivl hvorvidt det gøres, eller har man behov for input, så er man velkommen til at kontakte undertegnede og få en dialog omkring, hvordan der kan optimeres.
God sæson til alle!