Ungdomslandstræneren

Ungdomslandstræner Mads Sørensen er nu klar med evalueringen af ungdomslandsholdet år 2012. EM, kommunikation samt pigearbejdet er nogle af de ting som Mads berører, og første af tre dele kan du læse herunder. Den omhandler bl.a. drengenes flotte præstation ved Ungdoms-EM:

Del 1:

Året der gik

2012 har været et meget hektisk år. Det er det år i min tid som ungdomslandstræner, hvor der har været flest træningslejre og internationale turneringer. 5 internationale lejre i Wien, Falkenberg og Ochsenhausen, 9 nationale lejre i Hillerød, Brøndby og Århus, 8 juniorsamlinger i Brøndby og 11 internationale turneringer rundt omkring i Europa blev det til i 2012. Ud over de mange ungdomsaktiviteter, har der i 2012 også været VM for hold i Dortmund hvor jeg havde fornøjelsen af at coache damerne, OL i London og EM på hjemmebane. Det er klart at, de mange aktiviteter har gjort, at jeg har haft endnu større opmærksomhed på de spillere, der var med ved disse mange aktiviteter, og derfor ikke har haft mulighed for at have nye spillere med på træningslejre eller være så meget rundt i klubberne, som jeg ellers gerne ville.

Som noget nyt havde vi i starten af denne sæson den første observationslejr, som DBTU afholdte i samarbejde med Århus BTK. Jeg synes, at lejren var en stor succes, da den gav mig muligheden for at se flere af de spillere, som jeg ellers ikke ville have mulighed for at se. Jeg kunne godt forestille mig, at disse observationslejre blev en fast del af kalenderen, og at der i fremtiden var 2-3 pr. sæson.

Den daglige ungdomstræning i Idrættens Hus har i 2012 fungeret rigtig godt, og det er min klare opfattelse, at kombinationen med træning både i Huset og i spillernes klubber, er det optimale for deres udvikling. For at komme de mange skader hos vores bedste seniorspillere i forkøbet, har jeg de sidste år vægtet den fysiske træning hos ungdomsspillerne rigtigt højt. 3 ugentlige styrketræningspas med tung styrketræning har efterhånden sat sine spor, og vi har nu en ungdomslandsholdstrup, der er stærkere og i bedre kondition, end tidligere i min tid som ungdomslandstræner. Disse fysiske forbedringer er en absolut nødvendighed, hvis vi skal undgå at spillerne får længere skadespauser, der ikke kan undgå at gå ud over deres udvikling.

På nuværende tidspunkt er det næsten umuligt for ungdomsspillerne, at træne mere i dagligdagen end de gør. Derfor vil det også i fremtiden være meget vigtigt med regelmæssige træningslejre, hvor de får flere træningsdage i træk, hvor der skal være både mentalt og fysisk overskud til at træne 5-6 timer om dagen.

Ud over dette skal der lyde en stor ros til alle ungdomslandsholdsspillerne, for at arbejde hårdt på at forbedre de fokuspunkter, de hver især har. Under svære betingelser kæmper især spillerne fra Århus og pige/damejunior-spillerne for at skaffe optimale træningsbetingelser, hvilket ikke er let når skole, transport og træning skal gå op i en højere enhed. Her skal også lyde en stor ros til spillernes klubber, klubtrænere og forældre, der tager et stort ansvar for disse spilleres udvikling. Uden disse medspillere vil det være praktisk talt umuligt for ungdomslandsholdsspillerne at få dagligdagen til at hænge sammen.

Som jeg har skrevet og sagt efterhånden mange gange, er det vigtigt med en tæt dialog imellem specielt undertegnede og spillernes klubtrænere for at få det optimale ud af denne træningsopsætning. Men som jeg efterhånden også har nævnt mange gange, er det vigtigt, at denne dialog går begge veje. I et år hvor der har været ekstremt mange aktiviteter, og meget arbejde med at toppe vores seniorspillere til to meget vigtige internationale turneringer, er jeg ikke i tvivl om at der kan sidde klubtrænere, der føler at denne dialog har været mindre end tidligere. Dette kan jeg godt forstå, da det desværre har været nødvendigt for mig at prioritere min tid lidt anderledes end tidligere. Men skulle der være noget man som klubtræner er i tvivl om, eller uenig i, er det vigtigt at man henvender sig til mig eller Peter. Ellers risikerer vi at spillerne spilder tiden, i forsøget på at gøre alle tilfredse.

Men eftersom det ikke er første gang, at jeg nævner disse udfordringer, er tiden måske kommet til at ændre måden, hvorpå der kommunikeres imellem landstrænerne og klubtrænerne. Skal der være tvunget fremmøde for klubtrænerne ved ungdomslandsholdslejrene? Skal der oprettes et trænerforum, hvor vi mødes 3-4 gange om året for at diskutere træningsmetoder, turneringer eller lign? Skal spillerne udelukkes for deltagelse i den daglige træning i Huset, eller på lejrene, hvis ikke klubtrænerne viser interesse? Eller skal vi gøre noget helt andet? Jeg er åben for forslag!  

Ungdoms EM, Wien

Det er klart, at jeg her må starte med den flotte bronzemedalje til drengeholdet, der kom i hus efter en mandfolkepræstation i gyseren i kvartfinalen mod Tjekkiet. Her viste drengen, at vejen til succes i holdturneringen går igennem en homogen holdindsats, hvor også de spillere, der sidder på bænken, tager deres ansvar. Hansen/Kyndes sejr i doublen, der i drengens holdturnering er ekstrem vigtig, blev også i denne kamp udslagsgivende. Semifinalen mod Frankrig blev meget tættere end ranglisteplaceringerne på forhånd kunne antyde, og drengene skal have stor ros for at de ikke bare var tilfredse med at stå i semifinalen. De gik 100 % efter at slå de ”frygtindgydende” franskmænd. I sidste ende var franskmændene lige en klasse bedre, men drengenes indsats i hele holdturneringen og den gode kamp i semifinalen, giver blod på tanden!

Modsat tidligere år, hvor der kun har været 1-2 spillere med højt internationalt niveau pr. årgang, var det i år muligt at udtage et hold, hvor alle fire spillere havde niveau til at vinde deres kampe. Denne interne konkurrence på holdet gjorde, at der på alle træningslejre og ved alle nationale og internationale turneringerne var et højt niveau i drengerækken, da spillerne først og fremmest kæmpede om at blive udtaget, og dernæst om at lave de bedste resultater. Dette pres udviklede alle 4 spillere på holdet, således at de var klar til at levere en god præstation, når de fik chancen.

I den individuelle turnering fortsatte specielt Dilling og Lind det gode spil fra holdturneringen. Dilling vandt i 2. runde en flot sejr over Østrigs 1. mand Klaus med 4-3, efter at han var bagud 1-3. I denne kamp viste Dilling flot angrebsspil, og fik låst sin modstander med gode server og godt returspil. Derfor var det ham, der styrede spillet i de sidste 3 sæt. 3. runde blev desværre endestationen, da han tabte 1-4 til Khosbakht, Sverige. Svenskeren havde læst på lektien, og låste Dilling, så han aldrig kom til at dominere med sin gode forhånd. Lind vandt sikkert sine kampe indtil 1/8-finalen, hvor det blev til et klart 1-4 nederlag til Källberg, Sverige. Anders havde i tiden op med UEM kæmpet med en overbelastet skulder, og formen var desværre ikke til at spille et langt og hårdt UEM.

Generelt set leverede drengene et godt UEM, og de kunne tage hjem med mange værdifulde indtryk til fremtiden. Her er det specielt vigtigt, at de fire spillere får armene ned, og er klar til at arbejde stenhårdt for at tage næste skridt. Der er absolut ikke nogen grund til, at de skal ”nøjes” med den ene UEM medalje de har hjemme i skabet nu.

Imorgen kommer anden del af evalueringen, og den vil omhandle juniorernes indsats i det forgangne år.

Del 2:

For juniorerne var målsætningen inden UEM en oprykning til A-gruppen, hvilket desværre mislykkedes med nederlaget til Østrig i oprykningsfinalen. I den kamp måtte vi bare erkende, at østrigerne var en lille smule skarpere i de afgørende situationer end os. 2 af kampene i 0-3 nederlaget blev tabt 2-3, og kunne med lidt mere kølighed i de afgørende situationer begge have været vundet. Holdturneringen bar samlet set lidt præg af, at vi i Wien stillede med et noget urutineret hold med en debutant, to 1.års- og en enkelt 2.årsjunior på holdet. Dette kom tydeligst til udtryk i 1-3 nederlaget imod Rusland, hvor juniorerne ellers med en sejr, kunne have spillet sig i 1/8-dels finalen. Denne kamp er den eneste under holdturneringen, hvor jeg ikke synes at præstationen var godkendt. Men det er nederlag som disse, der giver spillerne værdifuld erfaring i at takle egne og omgivelsernes forventninger, og omsætte det til godt spil inde ved bordet.

Den individuelle turnering bød på både gode og knapt så gode danske junior indsatser. Double turneringen, der ellers de senere år, har budt på store danske resultater, efterlod desværre det tydelige indtryk, at det ikke er alle spillers mentalitet der passer sammen i en double. Det er vigtigt, at den ene af spillerne styrer strategien og påtager sig ”anfører bindet” i doublen, og hvis begge spillere forsøger at påtage sig denne rolle, bruger de mere tid på denne interne ”magtkamp” end på at slå deres modstandere. I singleturneringen leverede alle 4 herre juniorer rigtig godt spil. Her skal specielt bemærkes Claus´ sejr over Saudemant, Belgien, der på daværende tidspunkt var nr. 42 på europaranglisten, og Tobias 4-0 sejr over serbernes 1. mand Namedi. Havde alle 4 juniorer leveret samme præstation i holdturneringen, er jeg overbevist om, at vi var rykket op i A-gruppen med holdet.

I foråret 2013 bliver opgaven for spillerne på juniorholdet at bevise, at de har niveau til, at holdet kan nå en kvartfinale ved UEM til sommer. Der bliver masser af muligheder for at bevise dette ved alle de internationale turneringer, der kommer i foråret.

Foråret 2013

Fra august 2012 til januar 2013 har der på grund af senior EM i DK, kun været ungdomsspillere ude til 3 internationale turneringer. Anders spillede en godkendt turnering i Slovakiet, og spillede sig let i finalen i single. Her stod der desværre endnu en franskmand i vejen for titlen, hvilket Anders godt kan vænne sig til. På nuværende tidspunkt ligger Anders nr. 4 på Europaranglisten, og de 2 franskmænd foran ham på listen, virker som de største udfordringer ved de internationale turneringer samt UEM til sommer.

Ellers har perioden budt på masser af træning, specielt i styrkelokalet, hvor de netop gennemførte styrketest viser, at alle spillerne i juniortruppen har forbedret sig markant i alle muskelgrupper. Dette giver en god fysisk bund til de næste 6 mdr., hvor der primært fokuseres på den spillemæssige udvikling blandt ungdomsspillerne.

I træningslokalet har ungdomsspillerne arbejdet rigtig meget med: Evaluering/registrering – ændring – afprøv.

Det er vigtigt, at ungdomsspillerne bliver bedre til selv at registrere, hvilke fejl de laver – evaluerer hvilke ændringer der skal laves – og derefter afprøver det. Som eks. nytter det ikke noget, at spillerne står og laver 4-5 åbningsfejl i træk med forhånden, uden at de registrerer det. Her er det vigtigt, at de stopper op, evaluerer hvorfor de laver fejl, og derefter forsøger at ændre på den/de tekniske detaljer, der gør at de laver fejl. Udvikler de denne del af spillet, vil de have lettere ved at forbedre deres spil, da de er mere opmærksomme på, hvordan forskellige ændringer påvirker spillet. Kan vi lykkedes med at få spillerne til selv at tage et større ansvar for deres egen træning, vil det i sidste ende være med til at skabe spillere, der er mere bevidste omkring deres eget spil og udvikling.

Fra slutningen af februar går det løs med de internationale turneringer, hvor en stor dansk trup deltager i Swedish cadet, junior circuit og Safirs internationale i Örebro. Selv om det kan virke som om, at der i februar måned er lang tid til UEM i juli, er det vigtigt at spillerne allerede her, er klar til at levere en god præstation. Vi kan ikke forvente at lave topresultater til et UEM, hvis ikke spillerne har vist gode præstationer og resultater løbende igennem foråret. Dette er ikke nogen nyhed for ungdomslandsholdsspillerne, og hvis jeg kigger på de spillere, der er inde i billedet til at blive udtaget, er det alle sammen spillere der allerede har deltaget ved en del internationale turneringer. Derfor burde de være 100 % forberedt på denne udfordring.

Samlet set er det min holdning, at vi har de stærkeste ungdomslandsholdstrupper i min tid som landstræner. Der er i denne sæson stor konkurrence i herre junior truppen, eftersom alle 4 spillere fra sommerens UEM stadigvæk er juniorer, og Kynde og Hansen er rykket op. Dette giver en trup, hvor konkurrencen er meget stor, og hvor spillerne presser hinanden hver dag. Drengetruppen bliver ført an af Lind og Dilling, der allerede flere gange har vist højt internationalt niveau. Efter dem følger 3-4 drengespillere, der har været med på en del træningslejre, men endnu ikke har været udtaget til internationale aktiviteter. Skal disse drengespillere være inde i billedet, når vi kommer til juni måneds UEM udtagelse, skal de i løbet af foråret bevise, at de er gode nok til at være med på et hold, der som minimum skal gå efter at gentage sommerens bronzemedalje. Til de træningslejre der kommer i løbet af foråret, vil flere af spillerne i årgangene 2000 og 2001 være inde i billedet til udtagelse, da jeg gerne vil se nærmere på om der blandt disse spillere, skulle ”gemme” sig nogen der har udviklingspotentiale til internationale aktiviteter.

Del 3:
Som noget nyt blev der inden starten på denne sæson, udtaget og offentliggjort ungdomslandsholdstrupper for alle ungdomslandsholdene. Trupperne er en del større, end dem jeg tidligere har arbejdet med, og er et udtryk for at det er disse spillere, der er inde i billedet til div. udtagelser. For de spillere, der er med i trupperne, men endnu ikke har været udtaget til lejre eller turneringer, gælder det om at de løbende forbedrer sig og resultatmæssigt leverer mere, end dem de konkurrer imod. Dette er der masser af muligheder for, ved de danske GP-turneringer. Første mulighed i det nye år bliver Roskilde GP, hvor jeg også vil være til stede for at observere. Som nævnt er det ikke kun resultaterne der bliver evalueret på, men også den udvikling disse spillere har gennemgået, siden sidste jeg havde mulighed for at se dem spille.

Pige/damejuniorer:

I flere år er det, på trods af masser af træningslejre og internationale turneringer, ikke lykkedes for DBTU at udvikle internationalt gode pige og damejuniorspillere. Dette hængte primært sammen med en utilstrækkelig træningskultur blandt spillerne, der ikke ydede det i den daglige træning, der skulle til, for at udvikle sig til spillere med et internationalt resultat og udviklingsperspektiv. Derfor har jeg også i de senere år valgt ikke at stille med pige- eller damejuniorspillere ved UEM og andre internationale turneringer. Vi har i Danmark ikke haft pige/juniorspillere, der har haft niveau til at få noget ud af at deltage ved disse turneringer. Derfor glæder det mig også meget, at vi nu er i den situation, at der er flere pige- og damejuniorer, der har taget udfordringen op. Den daglige træningsmængde er øget betragteligt, og flere af spillerne arbejder hårdt i dagligdagen med at udvikle deres fokuspunkter. Dette gør at vi nu har flere spillere på damesiden, der udviklingsmæssigt er klar til at blive matchet hårdere. Derfor vil der også blive udtaget pige- og/eller damejuniorer, til nogle af forårets internationale aktiviteter med landsholdet. Skulle det vise sig, at spillerne præsterer godt ved disse turneringer, er det min holdning at de også er klare til at repræsentere Danmark ved sommerens UEM. Men dette kræver, at spillerne viser at de er klar til denne udfordring, og ikke bare ser en evt. udtagelse som belønning for hårdt arbejde. Dette gælder i øvrigt alle de ungdomsspillere, der er inde i billedet til en UEM udtagelse!

Til sidst vil jeg gerne ønske hele bordtennis Danmark et godt nytår, med håbet om at alle spillere, klubber, klubtrænere og forældre er klar til et spændende 2013, der allerede nu tegner til at blive ekstremt spændende!

Mads Sørensen, Ungdomslandstræner

Forfatter: Mads Sørensen
Kontaktperson e-mail: mads.sorensen@dbtu.dk