Verdensmesterskaber i bordtennis for Parkinson-ramte

I sidste uge deltog 12 danske bordtennisspillere i verdensmesterskaberne i bordtennis for mennesker med Parkinsons sygdom. Mesterskaberne blev afholdt i Berlin i et stort sportskompleks tæt på Berlins olympiske stadion og official arrangør var det internationale bordtennisforbund (ITTF), som arrangerede disse mesterskaber for anden gang. Første gang fandt turneringen sted i New York med 5 danske deltagere. Denne gang var antallet mere end fordoblet, da 11 mænd og én kvinde drog afsted for at forsvare de danske farver.

Mange mennesker dukkede op i løbet af de fire dage, som turneringen varede, og for de flestes vedkommende syntes kombinationen bordtennis og Parkinson at være en modsigelse.. Hvordan kan de mange mennesker med døde nerveceller og meget lav dopaminproduktion overhovedet bevæge sig og koordinerer hånd, arm, øjne, kroppen i sin helhed, håndtere stærke stimuli til hjernen og springe rundt i en manege i fuld fart? På en vis måde er det mere fascinerende og mere imponerende at se Parkinsonramte end at iagttage to almindelige mennesker spille bordtennis.

Fart over feltet

En elitespiller i bordtennis udtalte en gang, at bordtennis kunne sammenlignes med et menneske, der løb et hundredmeterløb og spillede lynskak samtidigt. Kroppen udfordres og det samme gør hjerne (adskillige dele af hjernen samtidigt), øjne-håndkoordination, de kognitive evner, balance, hurtighed, spændstighed og den mentale styrke og alt sammen samtidigt med, at der skal tænkes taktisk og mobiliseres et slag. Netop alle disse udfordringer, er årsagen til, at flere og flere mennesker ikke blot her i landet men over det meste af verdenen i disse år har påbegyndt at spille bordtennis. Bordtennis forebygger og bekæmper aldringssymptomer og samtidigt er det sjovt, medfører næsten ingen skader og mennesker kommer hinanden ved. En del forskning viser også at neurologiske lidelser som forskellige demenssygdomme og Parkinsons sygdom kan modvirkes ved bordtennistræning.

De 12 danske deltagere spiller ikke mindst bordtennis, fordi de tydeligt mærker en større livsglæde men også mere rørige og mindre plaget af deres sygdom. Dette deler de med de ca. 185 andre deltagere, der repræsenterer 25 lande.

Kamp til sidste bold

Man skal dog ikke tro, at det danske hold var med blot for at nyde Berlin eller slappe af. Tag ikke fejl. Her er tale om en flok konkurrencemennesker, der også kom for at præstere. De 12 deltagere havde forud for disse mesterskaber forberedt sig grundigt. Træningsmængden var øget. Den tidligere landsholdskaptajn Gert Jørgensen var tilknyttet som leder, træner og coach og en række træningskampe var gået forud for turen til Berlin. Nogen havde endda deltager i de åbne tyske mesterskaber en uge før VM – blot for at være godt forberedt.

Forberedelserne gav bonus.  Alle 12 spillere præsterede over deres daglige niveau, ja flere spillede nok deres bedste nogensinde. Der blev kæmpet til sidste bold var spillet og for nogens vedkommende startede kampen allerede inden spillet gik i gang. Den 60-årige ildsjæl og kommunalbestyrelsesmedlem i Rudersdal Elisabeth Ildal havde store gangproblemer forud for turneringen, da begge hendes knæ er slidt ned. Men ikke tale om at hun gav op. Hun fik en kørerstol, som gav hende en vis mobilitet. Holdkammeraterne kørte hende hen til bordtennisbordet, når hun skulle i kamp, kæmpede hun sig ind til bordet, hvor hun spillede fantastisk bordtennis.

Medaljeregnvejr i Berlin

Selvsamme Elisabeth Ildal sikrede Danmark 3 bronzemedaljer i henholdsvis dame-single, dame-double og i mix-double med Lars Bo Kaspersen. I mix-double havde parret 4 matchbolde i semifinalen, så finalepladsen var tæt på. Kaspersen vandt desuden bronze i herredouble (klasse 1) sammen med Jesper Jerslund. Derudover vandt Jerslund consolation-cup i herre kl. 1. Der var yderligere medaljer til Gerd Jessen og Kim Plum Hansen. Sidstnævnte vandt to bronze-medaljer i Herre Kl. 3.

Stor opbakning

De 12 danskere havde i år fået økonomisk støtte fra Trygfonden til dækning af rejse- og opholdsudgifter og advent-firmaet Consensus-Online havde sponsoreret spilledragter til hele holdet. Desuden har BordtennisDanmark også støttet initiativet ikke mindst ved at sætte Parkinson-bordtennis på dagsordenen i klubberne og afholder nu også Danmarksmesterskaber for Parkinson-ramte.

 

Du kan finde resultaterne her: https://www.pwttc.de/