Konkurrencetrappen for børn og unge
Konkurrencetrappen for børn og unge
Nedenstående er Bordtennis Danmarks aldersrelaterede konkurrencetrappe i sin første version. Det er hensigten, at denne konkurrencetrappe skal gøre det mere gennemsigtigt, hvilken vej man skal tage gennem bordtennissporten. Samtidig skal konkurrencetrappen supplere den aldersrelaterede træning, hvor konkurrenceelementet til at starte med fylder meget lidt, mens den udviklings- og fællesskabsorienterede træning fylder rigtig meget. Som udgangspunkt har vi valgt at navngive niveauerne i starten efter målgrupperne. Desuden tilføjes nu en bogstavbetegnelse for alle niveauer, for at øge gennemskueligheden på tværs af aktiviteterne og niveauerne.
En god start
Målgruppe: Dette er begyndernes første møde med spillere fra andre klubber. Det vigtigste ved disse stævner er at skabe en god atmosfære, hvor spillerne oplever at det er trygt at komme udenfor klublokalet og at bordtenniskampe ikke er farlige. Man taber nogle og man vinder andre, det er helt normalt, men det er ikke det vigtige. Alle er en del af et trygt fællesskab og alle hepper på alle. For at øge trygheden er aldersgrænsen for deltagelse på 12 år. Er man begynder og ældre end 12 år vil der være andre regionale tilbud at deltage i.
Man deltager, som regel, kun i begynderstævnerne det første halve til hele år af sin bordtenniskarriere. Det vil være frit at flytte både frem og tilbage mellem niveau D og C i løbet af sæsonen, så man kan prøve sig selv af og finde ud af, hvornår man er klar til at gå videre.
Format: Der afholdes 3-4 begynderstævner fordelt over hele af sæsonen. De organiseres regionalt af klubberne og der deltager som regel 30-50 spillere ved et stævne. Et stævne varer som regel 3-4 timer.
Der spilles kampe af to sæt. Det er altså muligt at spille uafgjort, hvilket giver muligheden for, at to spillere er “lige gode” i børnenes øjne. Samtidig gør det kampene korte, så møder man en modstander, der er meget bedre end en selv, så slipper man hurtigt ud af den igen.
Der spilles i puljer med 6-8 spillere i hver pulje, så man får mulighed for at spille mange kampe mod mange forskellige spillere. Klublederne forsøger at inddele puljerne efter niveau.
Det er ambitionen at begynderstævnerne også indeholder alternative aktiviteter, fx SUKIRU eller andre bordtennislege.
Fokuspunkter til trænere og forældre: Det er vigtigt at have fokus på den gode oplevelse gennem spillet og fællesskabet, ikke resultaterne. Det kan være ved at tale med spillerne om at prøve de ting af, man arbejder med i træningen eller på anden måde fokusere på indsatsen fremfor slutresultatet.
Præmier: Der uddeles deltagermedaljer til alle ved en fællesseance mod slutningen af stævnet. Det er vores erfaring, at det er med til at gøre oplevelsen endnu bedre og at børnene er vanvittigt stolte af deres medaljer.
Resultater: Ingen resultatregistrering efterfølgende. Puljeskemaer smides ud. Resultaterne er irrelevante på dette niveau.
Der vil heller ikke være sammenhæng mellem stævnerne i løbet af sæsonen. Man kan derfor også starte på et hvilket som helst tidspunkt i sæsonen.
Fairplay
Målgruppe: Ungdomsstævnerne er de nyere spilleres første møde med traditionelle bordtenniskampe. Stævnerne er stadig kun for børn og unge med en aldersgrænse på 15 år. Målet er fortsat at skabe en tryg atmosfære, hvor alle er fælles om at være til stævne og skabe en god stemning. Det er kun på banen man er modstander og selvom man er det, kan man stadig opføre sig ordentligt overfor hinanden. Fairplay er i højsædet. Udenfor banen hepper alle på alle.
Man deltager, som regel, i ungdomsstævnerne i et år efter man er rykket videre fra begynderstævnerne. Det er ligesom tidligere også i orden at rykke frem og tilbage mellem C og B i løbet af en sæson. Vi anbefaler dog, at man er meget opmærksom på hvilke B-stævner/holdturnering de nye spillere deltager i og at det fx er i forbindelse med en klubtur.
Format: Stævnet gennemføres som de tidligere pointstævner. Der afholdes 6-8 ungdomsstævner i løbet af sæsonen. Stævnerne er organiseret i kredse af klubber og der deltager som regel 30-50 spillere ved et stævne.
Der spilles bedst af fem sæt i puljer af 5-8 spillere. Der er ingen sammenhæng mellem stævnerne henover sæsonen. Puljerne inddeles efter spillernes niveau baseret på tidligere resultatregistreringer/rating. Er det første gang en spiller deltager ved et ungdomsstævne vurderer træner/leder, sammen med de andre klubansvarlige, hvor den nye spiller indplaceres.
Fokuspunkter til trænere og forældre: Det er fortsat vigtigt at have fokus på den gode oplevelse gennem spillet og fællesskabet, ikke resultaterne. Det kan være ved at tale med spillerne om at prøve de ting af, man arbejder med i træningen eller på anden måde fokusere på indsatsen frem for slutresultatet. Det er samtidig vigtigt at tale med børnene om, hvordan man er en god vinder og en god taber.
Præmier: Alle Ungdomsstævnedeltagere får en særlig t-shirt for sæsonen. Der uddeles desuden guld-, sølv- og bronzemedaljer i hver pulje ved hvert stævne.
Resultater: Resultaterne registreres, men udelukkende mhp. at få inddelt spillerne efter niveau, så puljerne bliver jævnbyrdige. Samtidig er registreringerne med til at forberede spillernes videre færd igennem konkurrencestrukturen. Det er fortsat vigtigt, at resultaterne fylder meget lidt i bevidstheden hos børnene. Dette gøres ved ikke at kommunikere om resultater til spillerne, forældrene eller på klubbens kommunikationsplatforme.
Under udarbejdelse
Under udarbejdelse