DBTU observationslejr

I dagene 10-13. februar havde Beder Malling Idrætscenter og Hørning BTK i samarbejde med DBTU, arrangeret en landsholds observationslejr (36 spillere) i Ørting ved Odder. Derudover var der sideløbende i Ørting hallen også en JBTU (24 spillere) og en DBTU lejr (14 spillere).

For at få en lejr af høj kvalitet gik vi efter at få et stærkt trænerteam med trænere der ved, hvad der skal til for at blive landsholdsspiller. Derfor var vi også stolte af at kunne præsentere følgende træner team.

Allan Bentsen: har spillet 24 år på det danske landshold og været med til at vinde EM guld i 2005, deltaget ved OL i London. Ydermere har Allan været professionel i Sverige, Tyskland og Kroatien og vundet ca. 50 danske senior mesterskaber.

Finn Tugwell: Har spillet 15-20 år på det danske landshold, vundet EM guld, sølv og bronze for hold og vundet OL bronze i double sammen med Michael Maze. Finn har været professionel i Tyskland og Frankrig og vundet flere danske mesterskaber.

Morten Hyrup: Er nuværende landsholdsspiller og har vundet flere danske mesterskaber i både senior og ungdom. Morten spiller pt. elitedivision i barndomsklubben OB.

Henrik ”Lunder”: Har været træner i ca. 20 år og er bl.a. træner for Sisu/MBK’s bedste ungdom og senior. Derudover har han været træner for flere landsholdsspillere i talentcenter Århus og assisteret DBTU med flere ungdomslandsholds opgaver, senest ved 6 nations i juni i Danmark.

Hvem: Vi inviterede en bred top i årgangene 03 – 02 – 01 samt de næstbedste 00ere og 99ere derudover blev der indbudt en håndfuld talentfulde piger. 30 spillere i alt. Dertil blev der hentet en gruppe spillere ind som supplerede truppen.

Lejren havde til formål at:
– Observere en masse unge spillere i træningsøjemed. De bliver tit observeret i kamp, men vi synes det er lige så vigtig at observere dem i træning.
– En stor gruppe unge talenter bliver bevidste om, hvilken træningsmængde og træningskvalitet, der skal til for senere at kunne få et internationalt landsholdsniveau.
– Spillerne for lov til at observere en landsholdslejr, hvor de finder ud af, om den seriøse tilgang til bordtennis, er noget for dem. Er det sjovt at være på lejr, uden slik og sodavand? Er det sjovt at man skal tidligt i seng og have 9 timers søvn, løbe morgenløb kl. 7.00 osv.
– Vise spillerne hvordan man kan bruge tiden, når man ikke træner. Det vil bl.a. sige.

• Spise sundt
• Ingen slik og sodavand
• Ingen bordtennisspil i pauserne
• 1 times ”tvungen” hvile
• Forberede fokus punkter

Lejren har helt bevidst været hård og seriøs. Derfor har vi været spændte på hvordan spillerne ville klare udfordringerne. Umiddelbart var lejren ikke målrettet til de yngste spillere, som er født i årgang 03 og 04 men vi besluttede, at vi gerne ville observere, hvordan de håndterede de hårde strabadser. Efterfølgende kan vi konstatere at det ikke kun er et spørgsmål om alder, da vores yngste spiller (9 år), holdt en god koncentration og motivation hele vejen igennem. Det er i større grad et spørgsmål om indstilling, hvordan og hvor meget er de vant til at træne. Det er også et spørgsmål om hvordan de er opdraget, hvordan de evner at møde nye udfordringer og om hvilke redskaber de har til at håndtere svære situationer (eks. at træne med kvalitet når man er meget træt) og modgang (eks. mange tabte/brændte bolde).

Der har også været fokus på, at maden skulle være af god kvalitet, og at der var mange små mellem måltider, så spillerne kunne holde et stabilt blodsukker. Eks. skulle der være lidt frugt under alle træningspassene og mulighed for mad, kort efter alle træningspas. Den opgave har været Beder Malling Idrætscenter´s hovedopgave. Kenneth Sørensen har arbejdet hårdt for at få konceptet til at flaske sig indenfor det beskedne budget. Vigtig er det også at maden er klar tiden, ellers ryger hele tidsplanen. Det har de hårdt arbejdende køkkenfolk levet helt op til.

Nyt træningskoncept

Lejren blev også prøveklud for et nyt træningskoncept, som er inspireret af, at undertegnede Henrik ”Lunder” Espersen i januar var på ”Eurokids” træningslejr i Luxembourg med Sophie Walløe. I Luxembourg var det den yderst kompetente træner Li Xiaodong fra Kina, der stod for træningen. Mr. LI har været omkring det kinesiske landshold i 25 år, hvor af 12 år, var som cheftræner for damerne. Derudover er han chef for den komite i Kina der står for den tekniske udvikling og indlæring.
Jeg var skeptisk da jeg så træningskonceptet. Ikke så meget om det passede godt til spillerne i Kina, men mere om det ville sænke motivationen hos de europæiske spillere. Morgentræningen på 2,5 time, bestod udelukkende af benarbejdsøvelser af 15 min, (i Danmark varer øvelserne ca. 7-10 min), ingen kamp, ikke engang en øvelse der startede med en serv. Europæiske spillere tog godt i mod morgenpasset, og intensiteten holdt et højt niveau hele vejen igennem. Eftermiddagstræningen bestod af serveøvelser i første halvdel og kinatræning i anden halvdel. Jeg talte lidt med kineserne, og de sagde, at de kørte de samme øvelser hver dag, men at de skiftede i fokuspunkterne. 1- 2 gange om ugen samlede de spillerne og snakkede om, hvilke fokuspunkter de skulle træne på.

Trænerne besluttede, at vi ville afprøve konceptet på observationslejren. Vi var stadig skeptisk over om danske spillere kunne holde fokus og motivation i morgenpasset med udelukkende lange ”kedelige” 15 minutters benarbejdsøvelser. Vi mødtes med spillerne kl. 10.00 og gennemgik øvelserne og fokuspunkterne, og derefter forberedte spillerne sig til træningen, så de var klar med bat, drikkedunk og fokus kl. 10.30.

Eftermiddagspasset bestod af en kort benarbejdsøvelse, to serveøvelser, kamptræning og loop til loop. Vi valgte at bytte Kina-træningen ud med kamptræningen, da vi gerne ville se spillerne i kampsituationer.
Hver dag bestod af samme øvelser og samme fokuspunkter.

Fokuspunkter

Fokuspunkterne er nogle af de mest fundamentale bevægelser for og fundamentet for fremtidens bevægelsesmønstre. Vi valgte bevidst at have få fokuspunkter og bruge meget tid på at forklare hvordan og hvorfor, så det blev tydeligt og overskueligt

– at komme til at ligge kompakt mellem boldene via små mellemskridt
– at komme til at ligge fremme med albuen og højt med battet mellem boldene
– at komme i balance med lige meget vægt på begge fødder mellem boldene
– at have fokus på, oftere at spille kortere slag, for at kunne holde sig kompakt
– at arbejde med den rigtige afstand til bordet, for at kunne holde sig kompakt

Mange af spillerne bevæger sig fra side til side som en ”bordfodbold spiller”. Derfor havde vi stor fokus, at spillerne skulle åbne mere op på midten og i forhånden, når de spillede forhånd fra disse positioner.

Træningsprogram

Formiddag:
– Opvarmning 20 min.
– Indspil 10 min.
– 2 forhånd fra forhånd og 2 forhånd fra baghånd 30 min.
– Baghånd/midt/baghånd/forhånd – fri efter nr. 2 forhånd 30 min.
– Pause til opfyldning af vand og lidt frugt 5 min.
– 1 i midten/1 mod et af hjørnerne (uregelmæssig) 20 min.
– Loop til loop (kan spilles som sætspil) ca. 15 min.
– Loop til fisk ca. 10 min.
– Fysisk + snak ca. 10 min.

Eftermiddag:
– Opvarmning 20 min.
– Indspil 10 min.
– Baghånd/midt/baghånd/forhånd – fri efter nr. 2 forhånd 10 min.
– Fri kort serv – stik/flip mod midten – åbning mod et af hjørnerne 20 min.
– Fri kort serv – stik/flip mod et af hjørnerne – fri 20 min.
– Pause til opfyldning af vand og lidt frugt 5 min.
– Sætspil eks. Kongebord 40 min.
– Loop til loop ca. 15 min.
– Fysisk + snak ca. 10 min.

Konklusion

Vi kan konstatere, at konceptet virkede over al forventning. Spillerne havde ingen problemer med at holde både koncentration og motivation. Tværtimod kom der flere tilbagemeldinger fra spillerne under vores evaluering om, at det var godt men hårdt med de lange øvelser. Godt, fordi man havde god tid til at finde rytme og at man ikke behøvede at stresse over, at man kom skidt i gang øvelsen.
Derudover havde flere af spillerne bemærket, at de havde mere energi i øvelserne, specielt til sidst i træningen, og at det nok skyldes, at de havde brugt pauserne på at hvile fremfor at bruge pauserne på at spise slik og spille bordtennis. Flere spillere nævnte også, at det havde været godt med få tydelige fokuspunkter, da det gjorde det nemmere at holde fokus.

Vi må sige, at spillerne klarede sig fantastisk, og at de kan meget mere end de selv (og deres forældre) tror, de kan. De klarede også udfordringerne bedre, end vi trænere havde turdet håbet på, så det var yderst positivt.

Lejr konceptet med at samle så mange spillere, giver ifølge både Henrik ”Lunder” Espersen og Christoffer ”Stuff” Petersen en god dynamik. Den gode idé har givet dem noget at arbejde videre med.

/ Henrik ”Lunder” Espersen

Glimt fra træningslejren. Se herunder:

Kina-træning med Nick Ilsø. Se herunder:

Forfatter: Henrik 'Lunder' Espersen
Kontaktperson tlf.: 28 94 47 08