De seneste otte års danske mester i damesingle Mie Skov har valgt ikke at deltage ved dette års danske mesterskaber. Det betyder, at der skal findes en ny dansk mester i rækken (no shit Sherlock).
I de kommende dage frem mod DM kan du her på siden læse mini-portrætter af de tre favoritter, der på papiret kæmper om den ledige titel.
Seks pudsige ting om trekløveret:
– der er lidt trip, trap, træsko over pigerne, der er født i henholdsvis 1991, 1992 og 1993
– de spiller i samme række i Regionalliga Nord i Tyskland, men på tre forskellige hold
– de har alle tre gået på Marselisborg Gymnasium på den 4-årige Team Danmark linje, som de har færdiggjort i henholdsvis 2011, 2012 og 2013
– de spiller alle med højre hånd
– de har alle boet på Gildhøj kollegiet i Brøndby for at satse på bordtennis
– de jagter alle den ledige titel i damesingle ved DM
Vi begynder med den ældste Pernille Agerholm.
Pernille Agerholm, 22 år (født 14. maj 1991)
Pernille startede som 8-årig med at spille bordtennis i Rønde BTK på Djursland, hvor hun den gang trænede to gange om ugen á ca. to timer. Inden starten på bordtennis gik Pernille til dans, svømning, håndbold, fodbold og gymnastik, men da hun startede til bordtennis, blev de andre sportsgrene valgt fra.
Pernille valgte bordtennis, da hendes bror Jonas spillede i klubben, og samtidig var hendes far Bengt formand for klubben og træner for ungdomsspillerne.
Allerede inden Pernille startede til bordtennis, var hun derfor ofte med sin far og Jonas nede i den lille gymnastiksal i Rønde, hvor hun hyggede lidt med bat og bold, mens de trænede.
”Det var her, jeg fik interessen for bordtennis”, husker Pernille, og tilføjer: ”Da jeg lige var begyndt til bordtennis, var det mest for sjov – vi lærte grundslagene og lavede en masse lege med bat og bold”. Pernille havde to veninder fra folkeskolen med, men de faldt fra efter et år eller to og efter det, var hun stort set den eneste pige i Rønde BTK, hvor hun ofte blev trænet af sin far.
Tilknyttet talentcentret
Som 11-årig var Pernille blevet så god, at hun blev tilknyttet talentcentret i Århus, hvor Sune Bøndergaard var træner. Her trænede hun 1-2 gange om ugen ud over de to træninger i Rønde BTK. ”Træningen i talentcentret var mere seriøs med flere øvelser og bedre spillere”, fortæller Pernille. Hun var på et tidspunkt den yngste og dårligste (vurderer hun selv) på holdet, men hun fik meget ud af træningen og blev hurtigt bedre. Sune Bøndergaard var gennem ca. 4 år Pernilles træner.
På landsholdet
Det var også som 11-årig, at Pernille første gang kom med på ungdomslandholdslejre, og som 14-årig fik hun debut på seniorlandsholdet ved en Europa Liga-kamp i Brøndby. Hun var til ungdoms-EM både som yngre pige, pige og dame junior.
4-årig Team Danmark linje
Pernille stoppede efterhånden med at træne i Rønde BTK. Hun trænede i stedet for i Århus, hvor hun i 2007 startede på Marselisborg Gymnasium på den 4-årige Team Danmark linje med biologi på A-niveau, matematik på B-niveau samt idræt og kemi på C-niveau.
Morgentræning hver tirsdag og torsdag var lagt ind i skemaet, og Pernille trænede der ud over på talentcentret stort set hver eftermiddag. Det blev derfor til ca. 5-7 pas om ugen.
Mens Pernille gik på gymnasiet, boede hun hos sine forældre i Rønde. Ud over lektier og bordtennis brugte hun ca. 1 time hver vej på transport.
Satsede 100 % på bordtennis
I 2011 dimitterede hun fra Marselisborg Gymnasium, og efterfølgende flyttede hun til Brøndby for at satse 100 % på bordtennis. Her boede hun på Gildhøj kollegiet, og trænede to gange dagligt i Idrættens Hus. Der ud over stod den på styrketræning 2-3 gange ugentligt ved siden af den normale bordtennistræning. ”Jeg fik meget ud af det år, jeg trænede i Brøndby, og udviklede mig meget både som spiller og person”, fortæller Pernille, der i 2012 flyttede tilbage til Århus, hvor hun nu læser folkesundhedsvidenskab på Århus universitet. Hun træner ca. 5-6 pas om ugen hovedsageligt i Sisu/MBK og Rønde, og så laver hun en del styrketræning. Når chancen byder sig, tager hun gerne en uges tid til Idrættens Hus i Brøndby for at træne.
Lærer fra sig
Pernille er træner hver mandag i Rønde BTK, og man nyder også godt af Pernille som træner på nogle af JBTU’s træningslejre, hvor hun hovedsageligt har ansvaret for pigerne.
6. sæson i Tyskland
’Ager’, som hun kaldes blandt veninderne, vandt det danske mesterskab for hold med Sisu/MBK i 2008, hvor hun spillede sammen med Pernille Pødenphant Søndergaard og Mie Binnerup Jacobsen. I den efterfølgende sæson 2008-2009 spillede hun for Kiel i regionalligaen. Året efter 2009-2010 udgjorde Kiel-holdet to danskere, da Mie Binnerup Jacobsen var kommet til klubben. I sæson 2010-2011 var også Pernille Pødenphant Søndergaard at finde på holdet i Kiel.
Pernille spillede derefter to sæsoner (2011-13) i Tostedt, som er en klub tæt på Hamburg. Her spillede hun bl.a. 2. Bundesliga og to kampe i 1. Bundesliga, hvor hun mødte så stærke spillere som Petrissa Solja fra Tyskland og Kristina Toth fra Ungarn. I år er Pernille rykket tilbage til Kieler TTK Grün-Weiss, hvor hun spiller i Regionalliga Nord. Holdet er i skrivende stund placeret som nummer 5 i rækken ud af 13 hold og Pernille har i positionen som 1. dame på holdet vundet 28 kampe og tabt 14.
Pernille Agerholm er blandt favoritterne til titlen i damesingle ved DM. Foto: Rémy Gros.