De lokale folkeskoler og skolefritidsordninger (SFO’er) bliver typisk anset for at være et godt rekrutteringssted for bordtennisklubberne. Der er i årenes løb set mange forskellige aktivitetsforløb og samarbejdstiltag mellem klubber og SFO’er, med meget varierende udbytte.
“Vi skal bare have gang i en landsdækkende SFO-turnering, så vil det vælte ind med nye medlemmer i klubberne”, har det ofte velmenende lydt fra Bordtennis Danmark.
“Det lyder umiddelbart såre simpelt – men er væsentligt lettere sagt end gjort! Det er jeg overbevist om at alle, der har forsøgt lignende tiltag, vil nikke genkendende til og give mig ret i”, siger udviklingskonsulent i DBTU Jakob Staun.
DBTUs Breddeudvalg og Pigearbejdsgruppe har i denne sæson arbejdet på at puste liv i en årligt tilbagevendende landsdækkende SFO-turnering, der skal kulminere med en DM finale for SFO-hold med deltagelse af vinderholdene fra de fire lokalunioner. De respektive lokalunioner er sammen med lokale klubber ansvarlige for at afvikle regionale mesterskaber og sende en LU-SFO-mester til DM for SFO-hold.
Årets DM-finalestævne blev afviklet i Odense under DM senior. Desværre kun med deltagelse af hold fra henholdsvis FBTU og ØBTU. Aadalskolens SFO løb af med sejren, som blev på 7-5 over Jyderup SFO.
Forhåbentlig vil der blive arbejdet stenhårdt på at alle fire lokalunioner bliver repræsenteret ved næste års finalestævne.
De dygtige spillere fra Aadalskolen sammen med Birger Markmann ved senior DM i Odense 2014. I baggrunden ses til venstre Pernille P. Søndergaard, der spiller sammen med Pernille Agerholm (th.).
På opfordring af dbtu.dk har Birger Markmann, træner og leder i BBB i Odense og medlem af DBTUs Breddeudvalg, sendt nedenstående beretning om klubbens ihærdige indsats for udbredelsen af bordtennisaktiviteter og turneringer for børn i lokale skolefritidsordninger (SFO’er):
Jeg blev som klubleder kontaktet af FBTU’s formand Jimmy Rusbjerg i 2011 for at være med til at arrangere turneringer for SFO-hold. Jimmy sad også i DBTU’s pigeudvalg, hvor man havde drøftet mulighederne for at få flere piger til at spille bordtennis. Det var i den forbindelse blevet foreslået, at der blev igangsat SFO-turneringer med blandede hold af både piger og drenge.
Jimmy og jeg blev enige om, at invitere de fynske klubber til at deltage i et samlet stævne om det fynske mesterskab for SFO’er. De enkelte klubber skulle så forsøge at få kontakt med og arrangere kampe med SFO’er i deres lokalområder. Vi fastlagde, at turneringen skulle afvikles som en 3-mands holdturnering bestående af 2 drenge og 1 pige. Vi valgte dette af hensyn til at få så mange hold med som muligt i turneringen, og der skønnede vi at det ville være svært at få lige så mange piger som drenge til at deltage.
De to drenge spillede mod drengene på modstanderens hold og pigerne spillede så mod hinanden. Holdkampen bestod altså af fem kampe, og det var op til de lokale klubber, om man ville spille alle fem kampe eller man ville stoppe, når et af holdene havde fået 3 sejre og dermed vundet
kampen. Drengene spillede altså to singler pr. holdkamp, mens pigerne så kun spillede en enkelte singlekamp. Denne turneringsform har vi anvendt i alle fire år, selvom vi godt kunne se, at det gav pigerne (alt for) få kampe.
I 2011 var der fem klubber på Fyn, som meldte sig som deltagere med SFO-hold og lokale turneringer. Det var dog kun OB, Ejby og BBB, der fik afholdt lokale turneringer og kunne stille med hold til Fynsmesterskabet.
Der deltog hold fra fem SFO’er – i alt ca. 12 hold. Holdene fra Hunderupskolen med tilknytning til OB var helt suveræne. De var de øvrige hold overlegne, da en hel del af dem også spillede i OB. De er fra årgang 2001, og fra netop den årgang har OB flere spillere, som i dag spiller og har vundet Drengedivisionen Vest.
I 2012 valgte vi at spille med det samme koncept, men desværre var tilslutningen endnu ringere, da det kun var Ejby og BBB, der kunne mønstre hold fra SFO’erne i deres lokalområder. Ejby stillede med to hold fra to forskellige SFO’er, mens der deltog fem hold fra BBB’s område: Aadalskolen og Højmeskolen. Her var det Aadalskolen, der løb med 1. præmien i både vinder- og taberrækken, og her var der en enkelt spiller med på holdene, som i forvejen spillede i BBB, men der var en enkelt meget stærk og nuværende drengedivisionsspiller med fra Ejby.
I 2013 var det kun BBB, der var i stand til at stille med hold til de årlige Fynsmesterskaber. Højmeskolen havde en nærliggende hal til rådighed og havde taget stort set alle deres ældste SFO-børn med. De stillede således med 18 hold eller 54 spillere i alt. Det skal dog siges, at der var enkelte af de 18 piger, der alligevel valgte at trække sig umiddelbart inden kampstart eller undervejs. De havde enten ikke lyst eller sagde, at de ikke kunne spille eller slet ikke kunne finde ud af det, og det er bemærkninger, som jeg flere gange har mødt fra piger også andre steder. Aadalskolen stillede seks hold, men her var der en forøget interesse for bordtennis efter det sidste års deltagelse i og gode resultater ved Fynsmesterskabet, så der var flere fra den skole, som var startet til bordtennis i BBB. Medvirkende til dette var også, at der på skolen var et klasseværelse med et bordtennisbord, som blev brugt hele tiden. Desuden havde SFO’en arrangeret en løbende turnering, som rigtig mange børn deltog i hvilket også med til at forøge interessen.
Det lokale mesterskab blev spillet i hallen og på hele 10 borde, så det var rigtig fine forhold. Med 24 hold til start var det nødvendigt at afvikle de enkelte kampe meget hurtigt, så der kunne findes seks hold, som skulle deltage i finalestævnet om fynsmesterskabet. Singlerne blev så afviklet med kun et sæt, hvilket også mange gange kunne være hensigtsmæssigt, hvis der var store niveauforskelle. Samtidig fik spillerne spillet mod mange flere modstandere på den måde.
Da det viste sig, at der ikke var andre klubber, der kunne stille med SFO-hold mødtes de seks hold så igen hinanden i kampen om Fynsmesterskabet. Der deltog fire hold fra Aadalskolen og to hold fra Højmeskolen, altså de samme to skoler, som har deltaget alle årene. Nu havde flere af spillerne fra Aadalskolen spillet bordtennis i BBB i godt et år, og det var da også hold fra denne skole, som løb med Fynsmesterskabet.
Vi havde fra starten af fået at vide og stillet i udsigt, at de bedste SFO hold fra de respektive lokalunioner skulle mødes til holdkampe om Danmarksmesterskabet. Vi fik også at vide fra OB, at det hele var på plads
og at DM-finalen skulle spilles i hal 2 samtidig med afviklingen af DM Senior. Der var derfor stor skuffelse over, at der ikke vil komme hold fra de andre lokalunioner. Vore hold havde allerede udelukkende mødt hinanden ved dels de lokale mesterskaber og dels ved Fynsmesterskabet, så vi syntes at det ville være mærkeligt, at de samme hold skulle mødes en tredje gang – selvom det gjaldt DM-titlen den tredje gang. Derfor blev det ikke til en DM-finale i 2013.
Fynsmesterskaberne for SFO’er blev således i år afviklet for fjerde år i træk og vores klub BBB-Bordtennis har været med i alle årene. I denne sæson havde DBTUs Breddeudvalg i samarbejde med lokalunionerne forsøgt at udbrede SFO-turneringen til hele landet. Det er først i denne sæson, at vi har erfaret at ØBTU har spillet med såvel 2 piger som 2 drenge, og det var også denne holdsammensætning, som blev anvendt ved finalestævnet i Odense i 2014 til DM for SFO’er.
På Fyn har vi i modsætning til ØBTU ikke spillet doubler, idet vi skønnede at det kunne være svært ude i de lokale SFO-turneringer at spille doubler for børn i alderen 7-9 år, der aldrig før havde deltaget i bordtennisturneringer. Der var såmænd nok af opgaver med at få børnene til at lære helt elementære regler såsom pointgivning og -tælling.
Ved finalen i Odense (i forbindelse med DM Senior 2014) bestod holdkampen af i alt 12 kampe, og det vil med mange deltagende hold ikke være tidsmæssigt muligt at gennemføre med flere.
I Odense var der kun to hold og der var fire borde til rådighed, som alle blev brugt i de to runder med fire singlekampe samtidigt. Så her kunne en holdkamp spilles på ca. 1 ½ time.
Kontakt til skolerne – hvordan griber vi det an?
I efteråret 2013 har vi i BBB-Bordtennis som i de tre foregående år startet med at skrive til skolerne i lokalområdet og inviteret dem til et samarbejde omkring bordtennis og deltagelse i en lokal SFO-turnering. Vi har foreslået at holde møde i SFO’en og at der kunne komme en klubtræner ud og lavet nogle bordtennisøvelser og -lege med børnene efter de muligheder, der nu engang var det enkelte sted. Men gennem årene er det vores erfaring, at disse mails forsvinder et eller andet sted ud i den blå luft, for hovedreglen at der ikke kommer noget svar tilbage. Nogle gange skyldes det måske mangel på interesse, mens det andre gang skyldes at SFO-lederen ikke får det videresendt til den eller de personer, som i SFO’en kunne tænkes at stå for disse aktiviteter.
Jeg har derfor plejet at køre rundt og opsøge de kontakter, jeg har, eller andre steder snakket med lederen. I alle årene har vi haft deltagelse af de samme to skoler, mens vi har haft kontakt til tre andre skoler i lokalområdet, som vi ikke har formået at få til at deltage. Her er det meget paradoksalt at den ene skole er der, hvor BBB har sine lokaler og sit spillested. Og bortset fra de første par år af klubbens 10-årige historie har vi nærmest ingen medlemmer fra denne skole. De er til gengæld meget aktive i anden sport: Fodbold, håndbold, gymnastik, spejder, svømning, som alle har stor tilslutning i lokalområdet, så konkurrencen er meget hård. Til gengæld har der været et meget positivt samarbejde med Aadalskolen gennem årene. I år udmøntede det sig f.eks. i at jeg blev inviteret ned til deres temauge om motion og kost, og her var der opstillet fire borde i deres gymnastiksal, og der kom og gik vel i alt 40 – 50 børn og deltog i de forskellige aktiviteter i større eller mindre grad. Omvendt er det tidligere bordtennisrum inddraget til klasseværelse, hvilket har betydet at der ikke er samme mulighed eller samme synlighed omkring bordtennis som tidligere. Interessen på denne skole er derfor stagnerende.
På den anden skole: Højmeskolen var man allerede i gang med at udfolde helhedsskolen. Børnene var længere tid i skole, og pædagogerne indgik i skoledagene med forskellige former for aktivitets- og fritidsbeskæftigelser. Derfor brugte den tidligere kontaktperson nu sin tid mere i skoleregi end i SFO-regi, som fyldte mindre og mindre i skolen. Det var derfor ikke muligt i efteråret 2013 at få hold med fra denne skole. Det samme gjorde sig officielt gældende for Aadalskolen, men her sørgede to ihærdige sæt forældre til børn, som spillede i BBB, for, at der kunne dannes et hold. Da der i forbindelse med pointstævnet i december 2013 skulle afvikles Fynsmesterskab, så var det det eneste hold, der mødte frem.
Jeg havde selv deltaget i OB’s ungdomsudvalgs arbejde med at få nogle af skolerne i deres lokalområde til at deltage. Vi var tre personer som fordelte en række skoler imellem os, og de blev alle kontaktet. Der blev holdt flere møder på en af skolerne, og denne samt en anden skole var også på besøg i OB’s lokaler.
Men det viser blot, hvor svært det er at få SFO’erne til at deltage – især når aktiviteterne foregår uden for SFO’ernes åbningstider. OB havde gjort et stort forarbejde og opsøgte SFO’erne med skriftlige, telefoniske og personlige henvendelser. Alligevel var det ikke nok til at få nogen hold til start, ligesom det i det hele taget er særdeles svært at rekruttere nye spillere i øjeblikket.
Er du interesseret i at høre mere om arbejdet med SFO-turneringen på Fyn, så tag direkte kontakt til Birger Markmann.