Opgøret med “plejer”

Skal vi sammen ligge plejer i graven?
”I en så kreativ og iderig sport som bordtennis er vi nødsaget til hele tiden at søge udvikling ved at prøve nyt – hvis vi gør som vi plejer, sakker vi hurtigt bagud”.  Citat landstræner Linus Mernsten

I ”Det’Batter” har DBTU og trænerudviklerne i fællesskab taget anbefalingerne fra den idrætsspecifikke forskning og erfaringerne fra andre sportsgrene – rystet posen og tilpasset til bordtennissporten.  Derfor kan DBTU til september præsentere et helt nyt Det’Batter materiale, hvor strukturen i træningspasset samt øvelsesvalget er tilpasset træningen af de 8-12 årige.

Udviklingsmiljøer – en holdning baseret på Alders Relateret Træning
Bordtennis er sjovt – og glæden ved bat og bold er drivkraften uanset om vi taler elite eller bredde, derfor giver det god mening at tale udviklingsmiljøer, hvor de unge spillere opnår de FUNdamentals, som giver dem basisfærdigheder og muligheder for at drive bordtennisspillet, så langt som evner og engagementet rækker.

De unge tweens (8-12 år) er i en alder, hvor de skal lære at træne. Deres dedikation til bordtennisspillet er endnu ikke så udviklet, at de har lært at se og agerer efter langsigtede mål. Derfor skal læringen være sjov og varieret og spillerne skal have lov til at eksperimentere, udforske og udfordre deres egen udvikling. Opfindsomhed og kreativitet er derfor et absolut ”must” hos de trænere, der arbejder med tweens – træningspas skal varieres og øvelser skal tilpasses og udvikles, da spillerne endnu ikke har lært, at gentagelse og fordybelse er en vej til mestring.

Talentudvikling er at turde se de langsigtede mål
”Jeg tør ikke længere udtale mig om, hvorvidt helt unge spillere bliver eller ikke bliver til elitespillere – dertil har jeg taget fejl for mange gange”

Kan du nikke genkendende til ovenstående? Udtagelsen kommer fra landstræner Linus Mernsten, der tilslutter sig principperne i ”Det’Batter – udviklingsmiljøer for tweens”, hvor der arbejdes for at fastholde flere, længere tid i bordtennissporten. Han fortsætter – ”Trænerne for de yngste spillere skal turde lege – talentudvikling er en langsigtet proces og i aldersgruppen tweens er trænerens vigtigste bidrag, at bibeholde spillernes motivation og opbygge en god træningskultur ved at sørge for, at spillerne via sjov og varieret træning tilegne sig de FUNdamentals, der danner grundlaget for deres videre udvikling.”

En indsats der’batter? – vil du være med?
Til efteråret starter de første 15 klubber, deres Det’Batter forløb og fremadrettet vil 15 klubber halvårligt have mulighed for sammen med DBTU og Lokalunionerne, at sætte fokus på, hvordan træningen kan tilrettelægges, så den opfylder de krav som tweens har for at vælge bordtennis sporten til i en længere periode.

Du kan læse folderen ”Det’Batter – udviklingsmiljøer for tweens” klik her eller læse mere om forløbet ved at klikke her

De 15 første Det’Batter klubber er:
Benløse IF (ØBTU), Brønderslev IF (JBTU), BTK 73 (JBTU), BTK Midtjylland (JBTU), Balling Volling Ungdoms- og Idrætsforening (JBTU), Daugård IF (JBTU), Dragør BTK (ØBTU), Frederiksværk BTK (ØBTU), Gladsaxe BTK (ØBTU), BTK Holme Olstrup (ØBTU), Horsens KFUM (JBTU), Knudsker IF (BBTU), Korup Bordtennis (FBTU), Langeskov BTK (FBTU), Skævinge/Hillerød GI (ØBTU)  

Forfatter: Annette Westermann
Kontaktperson tlf.: 43 26 21 17
Kontaktperson e-mail: annette.westermann@dbtu.dk