Træner- og talentudvikling
Træner- og Talentudvikling
OBS: DENNE SIDE ER UNDER OPDATERING
Her på siden vil du kunne læse om Bordtennis Danmarks indsats omkring Træner- og talentudvikling. De to områder betragtes som en sammenhæng i Strategi2025, da talentudviklingen i høj grad foregår ude i klubberne. Derfor er det afgørende, at så mange klubtrænere som muligt klædes på til at kunne håndtere opgaven.
I fanebladene herunder findes der generel information om indsatsen og om mere specifikt om de enkelte trænergrupper, der arbejdes med.
Nedenfor vil du kunne læse mere om, BTDKs bidrag til at øge kompetencerne hos klubtrænerne i en mere praktisk kontekst. Dette skal ses i sammenhæng med de allerede eksisterende kurser, der giver trænerne et fagligt fundament at stå på, når de skal ud og være trænere i klubberne.
Baggrund
BTDK har en stor ambition om et større tilbud om udvikling til de danske klubtrænere – primært med fokus på teknik og taktik. Tilbuddet skal være i en kontekst med mulighed for praktisk erfaring og faglig sparring. Derfor starter BTDK trænerudviklingsforløb for tre målgrupper af bordtennistrænere med det klare formål at få flere kompetente trænere til både nye spillere, dygtige ungdomslandsholdsspillere og spillere, der ønsker at gøre bordtennis til deres levevej.
Trænerudviklingen er første step hen imod en større og mere kompetent dansk trænerbestand. Et uddannelsesforløb, hvor trænerne er i centrum, og hvor udgangspunktet er praktisk uddannelse i hallen og i kampsituationer.
Målsætning
Flere danske klubtrænere skal have mulighed for at dygtiggøre sig via en forbundsarrangeret og delvist finansieret trænerudvikling. Der skal være en tydelig rejse/trænerudviklingsvej for alle dem som ønsker at tage sin trænergerning til et højt, højere eller højeste niveau. Trænerudviklingen skal ske med Camps som omdrejningspunkt og i et forum, hvor der frit diskuteres og argumenteres ud fra varierende emner som taktik, ledelse, coaching m.m.
Grupper
Det er vigtigt for os at understrege, at der ikke er en gruppe trænere eller spillere, der er mere værd end andre. Alle har deres vigtige rolle at spille i den enkelte bordtennisspillers vej igennem sporten.
Gruppe 3: Gruppen er for trænere der er, eller ønsker at være, ansvarlige for de hold, som nye bordtennisspillere møder, når de starter til bordtennis. Træneren i denne gruppe kan både være på vej i sin udvikling imod træning spillere på et højere niveau, eller trænere, der ønsker at være virkelig gode til at skabe begyndertræning af høj kvalitet, der fastholder og udvikler så mange som muligt.
Gruppe 2: Målgruppen er primært yngre trænere, gerne med spillerbaggrund på et rimeligt niveau, der i kortere eller længere tid har prøvet kræfter med trænergerningen, men som har ambitioner om at arbejde med og udvikle øvede spillere til højeste nationale niveau. Det kan også være ældre trænere/ildsjæle, der gennem årene har fået smag for og tid til at ville dygtiggøre sig mhp. at udvikle øvede spillere til højeste nationale niveau.
Gruppe 1: For trænere der har generelle kompetencer og som ønsker at gøre trænergerningen til sin levevej. Trænere tilknyttet spillere i U19 arbejdet skal deltage aktivt.
Indhold
Hver gruppe har forskellige faser. Gruppe 3 og gruppe 2 er inddelt i 3 faser af ca. 6 måneders varighed hver, hvor gruppe 1 er korte forløb i og omkring landsholdsarbejdet i Brøndby. Camps er basen hvor trænerne er i centrum. Løbende feedback og dialog kombineret med oplæg fra ind- og udenlandske eksperter, internationale turneringer samt inspirationsaftener udgør indholdet for gruppe 3 og gruppe 2.
Effekt
Ny inspiration, ny motivation og ny viden. Trænerne tilknyttet programmet skal løbende have en oplevelse af, at de øger deres kompetencer fordi de er i drøftelser med andre trænere og eksperter, hvor emnerne drejer sig om deres interesser, udfordringer og dagligdag. En effekt der undervejs og på sigt skal bidrage til at løfte niveauet på de danske trænere og dermed løfte det generelle niveau på danske spillere. Det skal bidrage til at flere trænere får lyst til at virke ude i klubberne og skabe attraktive træningsmiljøer, og det er håbet, at flere trænere får lyst til at blive fuldtidstræner for enten elite eller breddespillere.
Her kan du se, hvilke trænere, der indtil videre er tilmeldt i en af grupperne.
Formål: At skabe et miljø af 6-8 danske trænere, hvor der over 1,5 år inspireres, udveksles og uddannes på tværs af klubtilhørsforhold, erfaring og uddannelsesniveau, og i samarbejde med eksterne eksperter. Det har samtidig til formål at blive klogere på den internationale konkurrence, lære fra den og få perspektiveret informationen til redskaber til at hæve niveauet på den daglige træning i klubben. Der vil være oplæg omkring ledelse, kultur, videoanalyse, fysisk træning m.m. og omdrejningspunktet vil være praktisk træning og coaching.
Løbende vil alle trænere tilknyttet programmet bidrage til udformningen af en udviklingstrappe. Udviklingstrappen kommer til at beskrive hvor meget, hvornår og hvordan man bør træne hvis målet er at blive så dygtig som muligt og konkurrere om ungdoms- og seniorlandsholdspladser. Udformningen af udviklingstrappen skal ses og bruges som en rettesnor for de klubber og spillere, der har ambitioner om at konkurrere med, i første omgang, den europæiske ungdomselite.
Programmet er for alle dem som er eller ønsker at arbejde med og udvikle på landets bedste ungdomsspillere. Det er samtidig for dem som allerede har en vis erfaring (træner- og/eller spillermæssigt på højt niveau) samt for dem der køber ind på, at niveauet på trænerne i Danmark skal højnes markant, hvis vi i fremtiden ønsker at udvikle dygtigere ungdomsspillere med en chance for at udvikle sig som seniorlandsholdsspillere.
Deadline for trænertilmelding er 9/9-22 for Gruppe 2. Er man interesseret i at deltage eller vil høre mere om grupperne, så kontakt Christoffer Petersen (Gruppe 2) på christoffer.petersen@bordtennisdanmark.dk.
Fase 1
1. august 2022 – 31. december 2022
Målsætning: At få startet et forum af trænere der er nysgerrige på bordtennis, udvikling og de værktøjer der kan bruges til at højne kvaliteten af en ungdomstræning.
Indhold:
- 2 BTDK Camps af ca. 3 dages varighed.
- Informations- og inspirationsoplæg.
Fase 2
1. januar 2023 – 31. juli 2023
Målsætning: At dykke ned i kinatræningen (for trænerne og for spillerne) med henblik på at udvikle kvaliteten af de bolde der spilles og de øvelser der vælges.
Indhold:
- 3 BTDK Camps af ca. 3 dages varighed.
- Senior DM (Potentiel – aftales med trænerne i forløbet).
- Rising Stars lørdagstræning. Træning af børn med en fysisk funktionsnedsættelse.
- Informations- og inspirationsoplæg.
- Eventuel tur til ungdoms-EM (Aftales med trænerne i forløbet).
Fase 3
1. august 2023 – 31. december 2023
Målsætning: At få evalueret på trænernes forløb og få færdiggjort udviklingstrappen.
Indhold:
- 3 BTDK Camps
- Senior EM i Malmø i perioden 10-17/9.
- Informations- og inspirationsoplæg.
Programmet afsluttes med et individuelt skriftligt projekt.
Der vil undervejs være mulighed for at dykke ned i coaching i praksis. Der arbejdes med ungdomslandstræneren på at finde turneringer, hvor trænerne tilknyttet gruppen kan få mulighed for at få sparring og evaluering på coaching i kampsituationer.
Formål: At få samlet en gruppe af 8-12 begyndertrænere, der kan se sig selv i trænerudviklingen for begyndere, og som kan sige ja til deltagelse på 5 ud af 8 camps. Formålet er desuden, at trænerne får flere redskaber og kompetencer, men samtidig får perspektiveret deres opøvede kompetencer og oplevelser til egen trænergerning i deres respektive klubber.
Fase 1
1. august 2022 – 31. december 2022
Målsætning: At få gang i projektet med en stærk base af begyndertrænere.
Indhold
- 2 BTDK camps
- 2 sparringsmøder online
Fase 2
1. januar 2023 – 31. juli 2023
Målsætning: At fortsætte arbejdet omkring 3 BTDK camps centraliseret omkring udviklingen af trænernes kompetencer.
Indhold:
- 3 BTDK camps
- Ungdomskonference
- 2 sparringsmøder online
Fase 3
1. august 2023 – 31. december 2023
Målsætning: At få bygget sidste fase af udviklingen på de deltagende trænere over 3 BTDK camps samt få evalueret grundigt med alle deltagende trænere.
Indhold:
- 3 BTDK camps
- 2 sparringsmøder online