Årets prisvindere…

2 x sølvnåle, årets lederpris og prisen for årets klub blev uddelt i forbindelse med DBTU’s Årsmøde lørdag den 15. juni 2013.

Sølvnålene gik til henholdsvis John Frode Jørgensen, Højby S&G bordtennis & Jesper Steffensen, VRI

Årets lederpris gik til Johanne Tschernja, Roskilde Bordtennis, BTK 61

Årets Klub blev Sisu/ MBK

Nedenfor kan du se de indstillinger af kandidaterne, som samtidig er begrundelse for valget af modtagerne.

 

Sølvnåle – DBTU’s sølvnål kan efter godkendelse af bestyrelsen tildeles personer, der på en eller anden måde har gjort en særlig fortjenstfuld indsats for dansk bordtennis.(Modtagere 2013: John Frode Jørgensen, Højby S&G bordtennis & Jesper Steffensen, VRI)

John Frode Jørgensen startede i bordtennis for over 40 år siden, og har fra begyndelsen gjort et kæmpe stykke arbejde for dansk bordtennis på bredde niveauet. Hans arbejde i Årslev bordtennis klub i 19 år, var ufatteligt stort. Og siden 2008, har han været i Højby bordtennis, der dengang bestod af et fynsserie hold, og tre bestyrelsesmedlemmer. På én sæson, fik han klubben i vækst, med en fuldtallig bestyrelse, trænere og både nye seniorer og ungdomsspillere. Han har siddet i DBTU’s bredudvalg, og FBTU’s bestyrelse og varetaget disse poster med stor ansvarlighed. Han har været med til at afholde flere begivenheder for DBTU, Top 12 og DM ungdom. Ved store arrangementer som EM 2005, Danish open 2009 og EM 2012, har han deltaget som frivillig, inden for forskellige områder, men har altid været klar på at tage en ekstra vagt selvom det ikke var inden for hans område. John har betydet meget for fynsk og jysk bordtennis med hans engagement.

JOHN (350x261)

John får overrakt DBTU’s Sølvnål af DBTU’s formand Aksel Beckmann

Jesper Steffensen, der i daglig tale kun omtales “Stef”, har i over 20 år været leder, træner og coach i såvel klub- som lokalunionsregi, og har gennem årene leveret masser af spillere til de danske ungdoms- og seniorlandshold. Han har været tilknyttet JBTU som træner og coach, JBTV som formand og bestyrelsesmedlem, samt klubberne Røgen-Farre IF, tst, VRI og Århus BTK som træner og coach.
“Karrieren” blev indledt i barndomsklubben Røgen-Farre, og Stef kom allerede som teenager med i JBTU’s ungdomsarbejde, hvor han først som hjælpetræner og senere som ansvarlig for drenge- og yngredrenge-kategorierne, var med til at sætte sit præg på ungdomsarbejdet i Jylland. Ligeledes blev han “opdaget” af DBTU, hvor han ved flere lejligheder har været coach på ungdomslandsholdet ved div. udenlandske turneringer.

De seneste år har Stef været tilknyttet VRI og Århus BTK, hvor han står for den daglige træning sammen med Henrik “Lunder” Espersen. Indtil nedlæggelsen af træningscentret i Århus var han endvidere assisterende træner for Lunder, ligesom han har været det for tre andre centertrænere gennem tiden. Som før nævnt, har Stef været garant for udvikling af klubtalenter, der har kunnet tage springet til landsholdspillere i både ungdoms- og seniorrækkerne. Blandt mange kan nævnes Camilla Sørensen, Jakob Asmussen, Simon Nykjær-Fisher, Henrik Laxby, samt de aktuelle seniorlandsholdsspillere, Mie Jacobsen og Stefanie Christensen.

(Jesper var desværre ikke tilstede på Årsmødet, og får derfor overbragt nålen på et senere tidspunkt)
 

 

Årets leder – For at kunne indstilles – og vinde – årets lederpris skal personen med succes have markeret sig igennem et længerevarende engagement i klub, i lokalunion, i DBTU-regi eller i en kombination heraf. Personen har med succes i den forgangne sæson gennemført særlige aktiviteter, som har skabt interesse udover et snævert område og er et godt eksempel for andre. (Modtager 2013: Johanne Tschernja, Roskilde Bordtennis, BTK 61)

Johanne Tschernja Roskilde Bordtennis, BTK 61 startede sin karriere i Roskilde Bordtennis BTK 61 for mange år siden, som ung talentfuld spiller, hvorved hun også spillede med på et ganske højt sportsligt plan.
Hen ad vejen kom der børn til, som betød at rollen som spiller blev skiftet ud med rollen som mor og en af dem der støttede op ved at køre egne børn og andre ungdomsspillere rundt til diverse stævner i både ind- og udland. Efter en veloverstået periode som fast ”taxi” til de fleste stævner, opbakker til egne og ”andres” børn, blev det tid til en ny rolle i klubben, først som bestyrelsesmedlem, indtil rollen blev som Formand for klubben for omkring 5 år siden.
Johanne har været formand for Roskilde Bordtennis, BTK 61 i en af de mest bemærkelsesværdige perioder for en bordtennisklub i Danmark, nemlig med et hold i Champions League (3 år), ETTU Cup (Europa cup de seneste 2 år), dansk mester for seniorhold de sidste 4 ud af 5 sæsoner. Det har været en periode som har krævet evne til at samle, men også til at uddelegere og have tiltro til samarbejde.
Men formentligt vigtigst af alt, under hele rejsen har Johanne fastholdt de oprindelige værdier i klubben, og som primus motor i både klubbens eget årlige Grand Prix stævne, hovedkoordinator på klubbens aktiviteter på Roskilde Festival gennem rigtig mange år, og ikke mindst med flere ”3 generationers oplevelser på egen krop” er Johanne utvivlsomt en bemærkelsesværdig og beundringsværdig leder i sporten i Roskilde.

Johanne (350x261)
Johanne får overrakt Årets lederpris af DBTU’s formand Aksel Beckmann

Årets Klub – For at kunne indstilles – og vinde – prisen som årets klub skal klubben med succes have gennemført en enkeltstående aktivitet af særlig karakter og med generel interesse for dansk klubbordtennis. Det kan også være en klub, der med succes har gennemført særlige aktiviteter for en eller flere medlemsgrupper. Eller det kan være en klub, der har et bredt sammensat tilbud af aktiviteter til sine medlemmer, og som herigennem har skabt en velfungerende klub. (Modtager 2013: Sisu/ MBK)

For Sisu/MBK har den forgangne sæson på en række parametre været den klart bedste i klubbens lange historie. Medlemstallet er rekordhøjt. I 2012 nåede klubben op på 201 medlemmer, hvor klubben de ti foregående år har ligget mellem 124 og 166 medlemmer. Klubben er dermed pt. Danmarks 5. største bordtennisklub. Den fremgang er sket i alle dele af klubben; ungdom, senior (sekunda), veteran og elite.

Ungdomsafdelingen har haft en særdeles aktiv sæson med 8 hold i alt i de forskellige turneringer. Stærkeste mandskab, Juniordivisionen, vandt DM-bronzemedaljer. Lige nu er der 71 ungdomsspillere i Sisu/MBK. I det daglige opererer klubben med tre ungdomstrupper, der hver modtager 2-3 gange 2 timers ugentlig træning, og meget af træningen foregår med 2 trænere tilknyttet hver træningstrup. Derudover har klubben i år startet et tilbud med specialtræning/kinatræning hver fredag. 17 ungdomsspillere i Sisu/MBK modtager lige nu denne træning. Klubben har flere gange i løbet af sæson afholdt træningslejre. Sidste sommer inviterede de til både en drenge- og en pigesommerlejr for østjyske spillere i samarbejde med DGI. Inden sæsonstarten havde klubben for samme målgruppe (men som enearrangørerer) en opstartslejr og i februar 2013 havde klubben vinterlejr. I forbindelse med lærerlockouten fornylig, havde vi to gange ”lockout-bordtennisskoler”, og der var 15-20 østjyske spillere med hver af de to gange.

Efter holdturneringens afslutning er ungdomssæsonen blevet forlænget med en ny, stor træningsturnering, som tiltrækker spillere fra hele det østjyske, og som foreløbigt har haft deltagelse af op til 50 deltagere. Der er i alt planlagt syv dage med turneringsrunder i SommerCup For Ungdomsspillere. De to sidste runder afvikles 8. og 15. juni.

SommerCuppen er et fænomen som seniorspillerne har kendt til længe, idet turneringsleder og –stifter, Jens-Erik Linde, har arrangeret en sådan de sidste 16 år. Lindes SommerCup for voksne finder skiftevis sted hos Sisu/MBK og hos BTK Viby og er populær hos både elite- og sekundaspillere. I år har den flere gange sat ny deltagerrekord, og deltagerne kommer fra både Århus, Randers, Horsens, Vejle m.m.
Der er stor grøde i seniorafdelingen, og det skyldes blandt andet, at klubben med stort held tilbyder træning med trænere og ikke alene kamptræning. I senior-sekundaafdelingen har klubben i øjeblikket tre træningstrupper med 12-14 spillere, der modtager to timers ugentlig træning under træner. Den stærkeste træningstrup er for spillere på øverste serieniveau, mens den mindst stærke trup er for begyndere eller folk, der skal ”genoptræne” efter mange års pause fra sporten. Fra gruppen af urutinerede regner klubben med, at mindst otte af dem til næste sæson er klar til at træde ind på et seriehold og kan begynde at deltage i turneringer.

I den forgangne sæson har klubben i herrerækkerne haft otte seriehold og tre divisionshold. Næste år forventer klubben at stille hold i alle rækker mellem 1. division og serie 4, og som det ser ud nu, har klubben mindst 13 hold i seniorrækkerne efter sommerferien. De tre divisionshold har alle opnået en pæn placering i bedste halvdel af deres rækker, og klubbens store bredde dokumenteres af, at hele 21 spillere har været med til at sikre de gode placeringer.
Når der ses på det individuelle, kan det fremhæves, at Sisu/MBK i denne sæson for første gang kan bryste sig af at have en singleverdensmester blandt medlemmerne. Claus Pedersen har vundet utallige titler, men det var altså første gang, at han strøg til tops i single ved et VM. Det skete som noget af det allerførste i sæsonen i juli ved veteran-VM i Stockholm.
Også ved de store nationale turneringer har spillerne markeret sig. Ved senior-DM 2013 blev det til sølv i damedouble til Pernille Søndergaard, bronze i samme række til Henrietta Nielsen og bronze i mixdouble til Emma Højlund og Jonas Rasmussen.
Denne sæsons ungdoms-DM er netop afviklet, og selvom det ikke blev til guldmedaljer som sidste år, slæbte spillerne alligevel en del med hjem; i alt 2 sølvmedaljer og fem bronzemedaljer. Ved JM i januar 2013 stillede 33 Sisu/MBK’ere til start, og de hjembragte 8 guld-, 3 sølv og 8 bronzemedaljer.

Det plejer at være sådan, at Sisu/MBKs klubmesterskaber for eliten er en af årets stærkeste turneringer i Jylland målt på rating, men eliterækken ved klubbens eget grand prix-stævne, Sisu/MBK Aarhus Open, der blev afviklet i oktober 2012, var dog trods alt noget stærkere. Klubben ser imidlertid frem til at gøre grand prix-stævnet endnu større og bedre til efteråret 2013.

I løbet af sæson arrangerer klubben også veteranstævnet Aarhus Veteran Open, der samler mange af de bedste veteranspillere herhjemme samt spillere fra udlandet til tre dages intens bordtennis og hygge. Klubbens egne veteraner mødes hver mandag, onsdag og fredag og spiller kampe på livet løs, ofte er der 20 spillere. Veteranafdelingen, der var Danmarks førte, deltager også aktivt i klubbens årlige ”store oprydningsdag”, som hjælpere til stævnerne, til den årlige julefrokost mv. Når veteranerne forlader klubben ved middagstid, er der ofte andre, der rykker ind. Klubben tilbyder ”Bordtennis i dagtimerne”, hvor folk fra gaden kan leje sig ind på vores borde, indtil ungdomstræningen går i gang. Målgruppen er arbejdsløse, studerende, folk med skæve arbejdstider, boligforeninger med flere, og en masse mennesker har på den måde fået en mundsmag af vores sport.

Yderligere har klubben i den forgangne sæson haft instruktører ude hos fire skoler, hvoraf to også har været på besøg i klubbens lokaler. Seks andre skoler/SFO’er har været til træning hos os 2-4 gange. Den indsats håber klubben at kunne intensivere yderligere i den kommende sæson, hvor klubben også – ligesom i denne sæson – stiller op i Rådhusparken i Århus og laver open air-bordtennis i Århus Festuge.

Danmark præsterede et flot EM i efteråret, og der havde Sisu/MBK også et par aktier, idet klubben bidrog med en leder, der var ansvarlig for de frivillige hjælpere, og en leder, der sørgede for EM-stævnets medaljer og pokaler. Klubben arrangerede i øvrigt en tur til EM, som der var god opbakning til.
Yderligere eksempler på den fremragende ånd, der hersker i klubben kunne være; fællesspisninger efter serie-kampe (også for modstanderne), juleturnering for alle spillere og forældre, en levende og populær hjemmeside, turnering med specielle belægninger og meget andet.
Hvad, klubben imidlertid selv glæder sig mest over, er, at al den fremgang og positivitet, der gennemsyrer klubben i øjeblikket, falder på en svær tid, fordi klubben senest 2014 skal være ude af sine klublokaler gennem de sidste 43 år. Der bruges mange lederkræfter på at finde nye egnede lokaler og klubbe synes, at de er på vej mod en god løsning, der kan klare, at klubben påtager sig endnu større opgaver og skaber et endnu bedre bordtennismiljø, der kan fostre og glæde flere dygtige bordtennisspillere i de kommende år også.

SISU (350x261)

Sisu/MBK får overrakt Prisen for årets klub af DBTU’s næstformand Steen Hummeluhr

  

Forfatter: Annemarie H. Kristensen
Kontaktperson tlf.: 43 26 21 13
Kontaktperson e-mail: dorte.kronsell@dbtu.dk