Når man som DBTU’s udsendte har spillet bordtennis i en del år, så møder man ved et ungdoms EM mange personer, som man på den ene eller anden måde har krydset vej med gennem årene.
Hver dag under ungdoms EM kan du her på hjemmesiden samt på DBTU’s facebookside læse om en af disse personer.
Det er blevet finaledag – endnu et ungdoms EM lakker mod enden, men inden bordene køres væk og lyset slukkes, så skal vi som lovet have den ottende og sidste person med i serien ”Dagens navn i Bratislava”. Indtil nu har jeg skrevet om personer fra henholdsvis Kina, Wales, Belgien, Malta, Ungarn, Finland og Rusland. Derfor slutter vi med intet mindre end en svensk verdensmester.
Navnet er Thomas von Scheele. Han er 46 år (født 13. marts 1969) spiller med venstre hånd, hvilket passede fortræffeligt sammen med højrehåndede Peter Karlsson. De to blev verdensmestre i herredouble i Chiba i Japan i 1991, hvor også Jörgen Persson vandt VM-titlen i herresingle efter finalesejr over Jan-Ove Waldner, som han havde tabt VM-finalen til to år tidligere nemlig i 1989 i Dortmund, hvor undertegnede var med på det danske landshold. Sverige vandt i øvrigt også hold-VM i 1991 – hvem sagde svensk dominans?
”Jeg er i Bratislava som ansvarlig for de svenske ungdomsspillere”, siger Thomas von Scheele, der som spiller har deltaget i seks ungdoms EM og som leder i 12 ungdoms EM. Når man spørger ham om, hvad der er specielt ved et ungdoms EM, så er han ikke i tvivl.
”Det er absolut årets højdepunkt for de unge spillere. Ved et ungdoms EM afsløres den mentale styrke. Er der brister mentalt, så vil det komme frem her”, siger Thomas von Scheele.
Jeg vil også gerne vide, hvordan han ser på spillerne i dag i forhold til det kuld af svenske topklasse spillere, som kom frem i starten af 1980’erne.
”Der var den gang en stor gruppe af ’vinderskaller’ på samme tid – egoister, men på den rigtige måde, hvis du forstår, hvad jeg mener”, siger Thomas, og det tror jeg faktisk, at jeg gør. Han fortsætter: ”I dag handler det meget om at finde balancen mellem individet og gruppen. Det var vi måske lidt bedre til den gang”, siger svenskeren med en betænksom mine.
Thomas von Scheele har i Sverige været klubkammerat med Allan Bentsen i Malmö FF fra 1996-2000. En tid han ser tilbage på med glæde. I 2001 satte problemer med ryggen en stopper for karrieren som spiller, der altså siden er afløst af karrieren som leder. Næste år skal Thomas von Scheele også stå i spidsen for de svenske dameseniorer.
Jeg håber du har nydt den lidt personlige læsning fra ungdoms EM, hvor minderne væltede frem efterhånden, som jeg mødte en række personer, der via sporten har krydset min vej gennem årene. Konklusionen til alle de unge batsvingere, der er så heldige at være med ved et ungdoms EM må derfor være, at man knytter bekendtskaber/venskaber ude i den store verden, hvis man møder frem med et åbent sind, selv om man er samlet for at konkurrere.
Tak for nu og god sommer – jeg kunne ikke lade være…
Undertegnede sammen med Thomas von Scheele i Bratislava.