EM evaluering

Landstræner Mads Sørensen har i sin evaluering af pigerne bevidst ikke gået så meget i dybden, da han ikke havde mulighed for at se særlig mange kampe. Drengene og pigerne spillede ofte samtidig eller med overlap, så her følger en særskilt evaluering af pigernes præstation ved U-EM:
 

Jeg var spændt på hvordan pigerne ville tackle situationen mht. at skulle spille et U-EM for første gang. Det klarede de godt! For at præstere ordentligt på banen lægger jeg meget vægt på, at alt det andet rundt om skal være 100 % i orden. Søvn, madbilletter, morgenløb, rygnumre, vand, overholde tiderne m.m. skal der ikke bruges unødvendig energi på, og her gjorde pigerne det nemt for sig selv ved at følge de retningslinjer som vi havde sat op inden.
 

Jeg havde på forhånd fortalt pigerne, at vi ikke havde noget resultatmål! Målet var at have EM’s bedste udstråling og derigennem få vist vores potentiale. EM’s bedste udstråling havde vi ikke, men i forhold til de foregående internationale turneringer, så var jeg tilfreds med hvad jeg så. Pigerne skal fortsat arbejde med udstrålingen og kropssproget, for vi må ikke være ”bagefter” på det område. Den positive udstråling og tankegang kommer før det gode spil – ikke omvendt!
 

Om pigerne fik vist deres potentiale – både ja og nej. Jeg synes, at i holdkampene mod Schweiz (3-0), Finland (3-2) og Slovenien (0-3) viser pigerne hvad de kan. Her er præstationen i top. I de andre holdkampe, undtagen Ukrainekampen, er pigerne meget tæt på det optimale, og i Ukrainekampen var det ikke godt nok. Netop Ukrainekampen vil jeg bruge lidt tid på. Jeg fortalte pigerne, at jeg ikke synes det var godt nok, hvor til begge piger mente, at de havde gjort det ”ikke optimalt, men ganske udemærket”. Jeg mener ikke, at der til et U-EM – eller andre internationale turneringer med det danske landshold – er plads til andet end fremragende. Jeg snakker ikke om resultatet, men om indstillingen, udstrålingen og vinderviljen. Enten har man gjort alt hvad man overhovedet kunne på det givne tidspunkt, eller også har det ikke været godt nok. Har man gjort alt, så kan man bagefter se hinanden i øjnene og konstatere, at man på dagen tabte til en bedre modstander.

 

Omkring det spillemæssige, så er der et par ting der springer i øjnene:

–          Vi prikker for dårligt

–          Vi server og returnerer ikke godt nok

–          Vi laver for mange ”lette” fejl

Prik er en meget stor del af pige/damebordtennis, og her kan vi forbedre os en hel del. Mere skru, bedre længde og større variationsmuligheder. 15-20 min pr. træning bør bruges på prik. Det er et slag som skal kunne udføres med høj kvalitet og med en meget lille fejlprocent.

Omkring serv og retur, så vinder vi ikke nok på vores server eller returneringer. Pigerne har svært ved at indstille sig på nye server med en anden skru end de lige er vant til. Hvis jeg kigger på begge piger som en helhed i holdturneringen, så vandt vores modstandere omkring tre bolde pr. sæt direkte på serv, mens vi vandt ét. Læg dertil to-tre ”enkle” prikfejl, så skal modstanderen ikke vinde mange flere bolde for at vinde mod os. Der skal mere fantasi på serverne, og så skal de trænes væsentligt mere. Når man tænker på hvor vigtigt det er med en god serv, så træner pigerne det alt for lidt. Vi skal ligge på 30 minutter om dagen med servetræning.
 

Når jeg skriver at vi laver for mange ”lette” fejl, så er det en simpel åbning, den første blokering, servefejl eller det afgørende vinderslag. EM bar præg af, at pigerne er for usikre i deres eget angrebsspil. Det kræver tid at forbedre det, og pigerne har fået et oplæg til hvordan det kan forbedres.
 

Omkring det her med at brænde den enkle åbning: Pigerne, og sikkert også mange andre, synes de sætter mange åbninger til træning, men det bliver langt sværere i kamp. Jeg tror, at der i træningslokalet bliver lagt for meget vægt på at øvelserne skal ”køre”. Derfor bliver en benarbejdsøvelse med serv enormt urealistisk i forhold til kamp, da der hverken bliver servet igennem eller returneret ordentligt. Pigerne skal på dette område være hårdere ved sig selv i træningslokalet. Om førnævnte serveøvelse så ikke kommer længere end ti åbninger på 10 minutter, så er det fint. Det er den samme bold som pigerne møder – og har svært ved – i kamp, så det er den der skal trænes. Det andet giver ikke andet end falsk tryghed.
 

Nu gælder det for pigerne om at tage alle de indtryk med sig hjem i træningslokalet. Hvis de gør deres arbejde ordentligt, så kan man se en forbedret serv, en mere stabil åbning og nogle gode prik når vi nærmer os 1. januar. Pigerne var med i år for at lære, og de næste 4-6 måneder vil så vise, om og hvor meget de har lært. Her har deres respektive trænere også et ansvar. Pigerne har fået en masse øvelser og viden som de er blevet bedt om at sende videre til dem de mener, skal være deres primære kontaktperson/træner. Pigerne kan ikke bære ansvaret for deres udvikling alene, så det er vigtigt, at der fra deres træners side bliver fulgt ordentligt op.
 

Jeg vil betegne pigernes EM som mere end godkendt. Nicolines sejr over en dygtig slovensk pige i singleturneringen, holdsejrene over Finland og Schweiz samt pigernes double mod de svenske piger var de bedste spillemæssige præstationer. U-EM er ikke nemt, og slet ikke første gang. Pigerne tog situationen ganske roligt, og med undtagelse af enkelte ”rookie”-svipsere hist og her, så viste pigerne den indstilling og opførsel, som man kan forvente på et dansk landshold. Det skal blive spændende at følge deres udvikling i den kommende sæson!

 

Fortsat god sommer.

Christoffer Petersen

Pigeansvarlige ved U-EM 2013.

Forfatter: Christoffer Petersen
Kontaktperson tlf.: 22 64 00 78
Kontaktperson e-mail: christoffer.petersen@dbtu.dk