Fodbold er enige med os

For tiden arbejder DBTU sammen med næsten 25 danske bordtennisklubber om at udbrede kendskabet til RUS-konceptet.

Hvis du ikke lige er helt skarp på hvad RUS er, så er det en forkortelse for Relationskabelse, Udvikling og Sjov. Disse tre faktorer er, hvad de 8-12 årige (tweens)bordtennisspillere synes er det vigtigste for en god træning, der giver dem lyst til at blive i klubben og sporten.

De jyske fodboldklubber har nu sluttet sig til RUS-koret i dansk breddeidræt med en kort spørgeskemaundersøgelse, der beder spillerne vurdere, hvilke kompetencer, de mener er vigtigst hos deres træner.

Resultatet af undersøgelsen kommer jo ikke bag på os, her i DBTU, men det tjener til at understrege, at vi har fat i den lange ende, når vi ude i klubberne forsøger at skabe en idrætskultur for ungdommen baseret på RUS-konceptet.

DBU-Jylland forventede, at evnen til ”at vinde fodboldkampe” ville rangere højt blandt svar mulighederne. Virkeligheden forholdt sig noget anderledes.

Øverst på listen hos de adspurgte rangerer ”at udvikle sig som spiller” (med 34,1%), tæt forfulgt af ”at skabe et godt kammeratskab” (med 29,7%). Tredjepladsen gik til ”at skabe en sjov og afvekslende træning” (med 26,2%).

”Men hov” tænker du, det er jo RUS-konceptet, der er listet op lige der, som top-3 på listen over, hvad spillerne synes er de vigtigste kompetencer for en træner.

Først på en fjerdeplads kommer evnen til ”at vinde fodboldkampe” med blot 8,5%. Procentvis, langt uden for top-3.

Men hvordan kan disse resultater overføres fra en holdsport, hvor træneren hele tiden er med på sidelinjen til konkurrence, til en individuel sport, hvor trænerne oftest (især for bredden) ikke er med til kampe?

I bund og grund er det simpelt. Det her handler ikke om specifikke sportsgrene og deres små forskelligheder. Det handler om børn og unges naturlige mentalitet og tilgang til deres fritidsliv. De bliver ikke motiveret af at blive pacet, med det eneste formål at tilfredsstille deres trænes behov for at lave ”endnu en Maze eller endnu en Groth”. Og de bliver SLET ikke motiveret af at møde op til en træning, hvor træneren er umotiveret og finder på programmet i løbet af træningen.

De bliver motiveret af den rette kombination af sociale aktiviteter, sjove og forskelligartede træningsseancer og så selvfølgelig af at blive bedre til det de går til.

Har man som klub udelukkende fokus på at udvikle sig, at vinde kampe eller at få flere ratingpoint, så kan man være sikker på, at rigtig mange potentielle Maze’er, Groth’er eller Skov’er falder fra, længe inden de når at vise en snært af det talent, som mange af dem helt sikkert går rundt og gemmer på. Uanset sportsgrenen.

For at mindske det frafald, der sker på bekostning af en alt for resultatfokuseret mentalitet, er det nødvendigt med en kulturændring. Det ligger så dybt indlejret i os, at sport udelukkende handler om at vinde, at vi har svært ved at komme ud af den tankegang. Breddeidræt handler IKKE om at vinde, vi fastholder ikke vores fremtidige talenter ved at skole dem i denne misforståede indstilling til sport. De skrider og de skrider over til dem, der har forstået, hvad det handler om: At det skal være sjovt og det skal give mening for hver enkelt af os.

Det er en kulturændring der skal til og den er godt i gang i hele den danske breddeidræt. Vi har med udviklingsprojektet Det’Batter fået et forspring, men vi kan ikke holde os i førersædet, hvis I, ude i klubberne, ikke tager ejerskab på RUS-konceptet.

Vil i være en del af RUS-konceptet og kulturændringen, så få GRATIS starthjælp ved at kontakte DBTU på mail eller tlf.: 23 46 21 17.

Vil du læse mere om RUS og Det’Batter, så tryk her.

Er du klubleder, så tag en snak med dine ungdomstrænere om RUS-konceptet og deltagelse i projektet.

Er du klubtræner, så tag en snak med din klubleder/ungdomsansvarlige.

Er du i tvivl om noget, så ring til undertegnede på 23 46 21 17.

Forfatter: Jeppe Lindhardt Damsgaard
Kontaktperson tlf.: 23 46 21 17
Kontaktperson e-mail: jeppe.damsgaard@dbtu.dk