Hvor blev de af?

I en artikel-serie kan du her på hjemmesiden læse om en række personer, som tidligere i deres liv havde bordtennis helt inde på livet.
Hvad blev der af dem? Hvorfor stoppede de? Hvad laver de i dag?
Det er blot nogle af de spørgsmål, som undertegnede har sat sig for at få svar på.

Vi skal denne gang møde 61-årige Uffe Pedersen (født: 21. marts 1954).

Facts om Uffe Pedersen:

Klubber:
Otterup og OB.

DM-titler:
Dansk Mester i drenge single i 1969.
Dansk Mester i herrejunior single i 1970 og 1972.
Dansk Mester i herrejunior double i 1971 (med Søren Langhorn, Kvik Næstved)

Landskampe:
Uffe debuterede på seniorlandsholdet ved NM i Oslo i 1971. Han var udtaget til EM i Rotterdam i 1972 sammen med Claus Pedersen, Niels Ramberg og Niels Poulsen. På vej til EM spillede Danmark en landskamp mod Holland. I forbindelse med kampen brækkede Niels Ramberg sin lillefinger i et venskabeligt slagsmål med Niels Poulsen. Uffe Pedersen indrømmer, at han blev noget skuffet, da de ansvarlige valgte at hente Freddy Hansen ned til EM. Han dukkede op få timer før den afgørende puljekamp mod Bulgarien.
I Peter Fredbergs bog ’Verdens hurtigste spil’ fra 1977 beskriver Uffe Pedersen episoden således: ”Jeg havde forberedt mig i måneder til dette EM. Det var svært for mig at forstå, at udtagelseskomitéen foretrak en 13 år ældre, utrænet spiller”.

Billedet er fra bogen ‘Verdens hurtigste spil’ skrevet af Peter Fredberg.

Hvordan/hvorfor begyndte du på at spille bordtennis?
– Jeg er opvokset i Otterup på Nordfyn, hvor fodbold var den dominerende sport. Min far, bror og jeg var dog så tilpas sportstossede, at vi hurtigt fik arrangeret nogle bordtennisturneringer på vores lille køkkenbord. Klubben i Otterup havde kun et bord, så det var næsten umuligt at blive optaget. Det lykkedes dog for min bror og jeg, og vi spillede i nogle år på samme hold.
Jeg vandt også mit første Danmarksmesterskab som Otterupspiller i 1969. Efter det mesterskab fik jeg af DBTU foræret en måneds ophold i Falkenberg på en træningslejr for de bedste svenske spillere. Det var før min konfirmation, men gav mig et kæmpe løft i niveau.
Jeg vandt også efterfølgende to danske mesterskaber som junior og flyttede derefter til OB, hvor en sølvmedalje med holdet blev bedste resultat.

Fra venstre er det Gert Ellegaard, Uffe Pedersen, Ole Hansen og Peter ‘violin’ Jensen. Foto: Fra facebook.

Hvad var din bedste oplevelse med bordtennis?
– Den bedste oplevelse ved bordtennis var nok rejserne og de internationale turneringer. Samværet og turene med Claus Pedersen og Niels Ramberg husker jeg som noget helt specielt. Claus som den super seriøse og træningsivrige og Niels som den mere afslappede og morsomme mand, som kunne finde på hvad som helst.
I Danmark var det de samme spillere, du mødte uge efter uge. Jeg vil også fremhæve den omtalte træningslejr i Falkenberg, som en oplevelse jeg tit tænker tilbage på.

Hvorfor stoppede du med at spille bordtennis?
– Den største skuffelse var, at DBTU efter det nævnte EM i Rotterdam først lovede Claus Pedersen og jeg et seks måneder langt træningsophold i Japan for derefter at trække tilbuddet til mig tilbage. Stiga var sponsor og ville hellere sende engelske Nicky Jarvis afsted i stedet for mig. Det blev jeg så skuffet over, at jeg som 18-årig stoppede med bordtennis og startede med fodbold i OB.

To uger efter Claus Pedersens seks måneder lange træningsophold i Japan vandt Uffe Pedersen med 2-0 (21-12, 21-14) over Claus. Det var dog ikke nok til, at Uffe blev i sporten. Han var skuffet over den måde, at lederne manglede troen på de danske spillere.
Uffe stoppede også, fordi han aldrig i sin tid som senior oplevede at komme på noget, der mindede om et seriøst træningsophold før en international turnering.
– Man sendte et komplet utrænet og uforberedt dansk hold til SOC i Borås i 1972. Vi fik meget store klø og jeg tabte bl.a. med 0-2 (6-21, 7-21) til Kjell Johansson.
Kort tid efter hjemkomsten fra SOC valgte Uffe at stoppe på internationalt niveau. Han kastede sig over fodbolden, hvor det blev til 12 år under sit store forbillede Richard Møller Nielsen og to danske mesterskaber med OB. Et professionelt ophold i Vancouver i Canada nåede han også.

Hvad laver du i dag?
– Efter den aktive tid som fodboldspiller kastede jeg mig over trænergerningen, og jeg har de sidste 15 år været henholdsvis cheftræner og talentchef i OB.


Uffe Pedersen i dag.

Er der nogen, som du godt kunne tænke dig at vide, hvor blev af, så send en mail til undertegnede, der så vil forsøge at finde frem til vedkommende med et interview for øje.

Tidligere artikler i ”Hvor blev de af-serien”:
Bo Holmsgaard (januar 2015). Læs artiklen her
Dorte Hauth (januar 2015). Læs artiklen her
Niels Bjørkbom (februar 2015). Læs artiklen her
Karin B. Nielsen (februar 2015). Læs artiklen her
Kim Kartholm (marts 2015). Læs artiklen her
Peter Smidt (april 2015). Læs artiklen her
Morten Dolleris (april 2015). Læs artiklen her
Birger Vest (maj 2015). Læs artiklen her

Forfatter: Carsten Egeholt
Kontaktperson tlf.: 27 26 06 09
Kontaktperson e-mail: carsten.egeholt@dbtu.dk