Årsagen er, at DBTU ikke har leveret tilfredsstillende seniorresultater siden OL 2012, hvor Michael Maze som bekendt spillede sig i kvartfinalen.
Målsætningen fra Team Danmark er klar: Vi skal levere top 8-placeringer ved EM, VM og OL. Vejen til disse resultater og dermed også strategien bag, er interessant – og i forhold til tidligere, ændret en hel del. DBTU’s eliteudvalg og sportsligt ansatte tror på, at hvis DBTU skal have spillere, der på sigt skal kunne spille med om top 8 placeringer ved internationale mesterskaber, så skal de bedste ung-seniorer placeres i internationale anerkendte træningsmiljøer. Miljøer hvor intensiteten er højere og konkurrencen er betydeligt hårdere end herhjemme.
Tiden og økonomien til at lave dygtige herreseniorspillere i centret i Brøndby er løbet fra os, og spørgsmålet er om det overhovedet er muligt at skabe de samme internationale konkurrencepræget rammer herhjemme? Den personlige udvikling ved at bo i f.eks. Tyskland skal man ikke glemme, og en konkurrencepræget dagligdag med 10-15 spillere der som dig selv kun har ét mål, nemlig at blive den bedste, er utrolig svær at skabe herhjemme. Der er for mange muligheder og dermed for mange faldgruber ved at blive i Danmark. Ydermere er der en økonomi og nogle kompetencer i vores nabolande, som vi måske aldrig kommer i nærheden af, så hvorfor overhovedet forsøge at løfte opgaven? Inden for andre professioner er det også velkendt, at unge talentfulde mennesker rejser til udlandet for at dygtiggøre sig.
De bedste danske spillere skal derfor ud i Europa, og en nødvendig konsekvens af dette er et betydeligt større og bredere samarbejde end tidligere. Det er kun i fællesskab, at vi får flere spillere til at spille med om internationale ungdomsmedaljer og dermed bliver interessante for de bedste træningsmiljøer/klubber.
Vores elitekoordinator har i denne sæson afholdt to møder med klubtrænere/ledere fra de største klubber i øst for sammen at finde den mest optimale løsning klub- og forbundstræning imellem. Vi er overbeviste om, at for at nå vores fælles mål er det afgørende, at vi får en klubtræning af langt højere kvalitet. Centret i Idrættens Hus er et supplement til klubtræningen – på samme vis som de respektive ansvarlige er sparringspartnere i udviklingen af spillerne. Vores ungdomsansvarlige pointerede efter ungdoms-EM i sommer, hvor vigtigt det er at tage ansvar for sin egen udvikling.
På samme måde skal vi alle tage ansvar for at løfte niveauet på ungdomsspillerne herhjemme, så overgangen til seniorbordtennis bliver lidt lettere. Klubber, trænere, forældre og forbund kan ikke gøre det alene, men i fællesskab tror vi på, at der kan skabes en så god og trænings- og udviklingsmæssig fornuftig dagligdag for flere af vores bedste ungdomsspillere, at troen på snarlig tilbagevenden til verdenseliten, og et forøget økonomisk samarbejde med Team Danmark, atter kan blomstre.
Eliteudvalget mener, at det er helt afgørende:
- at klubberne har gode miljøer, der er med til at understøtte udviklingen af spillere.
- at klubberne samarbejder, og fx laver fælles træning. Lad spillere og trænere hjælpe hinanden til gavn for alle.
- at vi har spillere der bliver i længere tid i deres lokale miljøer, og dermed ikke bruger unødvendig tid på transport.
Det er jo især ved bordet, at du bliver god til bordtennis, og ikke i bussen/toget/bilen. Man skal heller ikke undervurdere betydningen af, at spillerne indgår i et socialt klubmiljø, for det kan ofte være det, som holder spilleren fast i sporten, når det er mindre sjovt med tilbagegang på trods af hårdt arbejde.