Ny rapport: Bordtennis styrker krop og sind hos ældre

En ny undersøgelse fra Idrættens Analyseinstitut viser, at ældre over 60 år, som spiller bordtennis, oplever positive effekter – både fysisk, mentalt og socialt. Særligt ældre med langvarig sygdom beskriver gavnlige effekter på helbred og livskvalitet.

Bordtennis har positiv betydning for ældre. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Idrættens Analyseinstitut i samarbejde med Bordtennis Danmark. Over 1.200 ældre spillere har deltaget og besvaret spørgsmål om deres oplevelser med sporten.

Undersøgelsen lavet for Bordtennis Danmark som led i arbejdet med seniorindsatsen BAT60+, der siden 2016 er drevet i samarbejde med DGI.

Bordtennis og helbred

57 % af respondenterne angiver, at de har en langvarig sygdom, et handicap eller en skade. Blandt disse oplever mange, at bordtennis har en positiv effekt – særligt på søvn, smerter og behovet for hjælp i hverdagen.

15 % svarer, at bordtennis i høj eller meget høj grad har mindsket behovet for andres hjælp, hvilket kan have betydning for samfundets udgifter på ældreområdet.

”Vi har forsøgt at tilnærme os en måling af de sundhedsøkonomiske effekter af bordtennis gennem en forundersøgelse, som kan danne grundlag for en dialog med sundhedsøkonomer,” siger Maja Pilgaard, chefanalytiker i Idrættens Analyseinstitut.

De sociale gevinster ved bordtennis

Undersøgelsen viser, at der er flere sociale gevinster ved at spille bordtennis. 71 pct. svarer, at sporten giver et godt socialt fællesskab, og 23 pct. oplever endda at have fået stærke relationer, som fortsætter uden for bordtennisfællesskabet.

Ifølge Puk Kirkeskov Hvistendal, som er direktør i Bordtennis Danmark, kan årsagen være, at bordtennis tilbyder en unik kombination af sjov, fællesskab og fysisk aktivitet.

“Det er tydeligt, at bordtennissporten tilbyder noget helt unikt – ikke blot som en sjov aktivitet og et nærværende fællesskab, men også ved at bidrage positivt med at holde de ældre aktive længere,” siger hun.

Ifølge direktør i Bordtennis Danmark, Puk Kirkeskov Hvistendal, skal rapportens resultater bruges i dialogen med kommunerne:

„Vi kan bruge resultaterne fra undersøgelsen i eksempelvis dialogen med kommunerne, så de ikke sætter barrierer op for klubbernes adgang til haltider og spillesteder, men i stedet kan se den oplagte sundhedsmæssige fordel ved at have et aktivt foreningsliv, der skaber sunde fællesskaber for den ældre del af befolkningen,” fortæller hun.”

Du kan læse rapporten her.

For mere information, kan direktør i Bordtennis Danmark Puk Kirkeskov Hvistendal kontaktes på: +45 29 12 42 03