Hvad vil det sige at være udviklingskonsulent i DBTU? Det spørgsmål har jeg tænkt mig at få svar på, og derfor har jeg sat mig overfor DBTU’s udviklingskonsulent Annette Westermann med papir og kuglepen.
Hvad er målet med dit arbejde?
”Målet i mit arbejde er at gøre det så nemt som muligt at være frivillig i bordtennis samt at gøre viden og udvikling let tilgængelig”.
Hvordan får klubberne glæde af din sparring?
”Som klubbernes konsulent er det vigtigt for mig, at være imødekommende og uden fordomme, når jeg besøger klubber, som ønsker sparring på organisatoriske områder. Det være sig forældreråd, fordeling og strukturering af arbejdsopgaver, forsikringer, børneattester. Der er aldrig nogen dagsorden, der tages altid udgangspunkt i klubben og klubbens ønsker”, siger Annette, der ofte fungerer som klubbernes forlængede arm i forhold til kommunen.
”Jeg kan tage dialogen med kommunens kultur- og fritidskonsulent for at sikre, at klubberne f.eks. har rammerne til deres aktiviteter som børne- og ungdomstræning eller turneringsaktivitet”, siger Annette.
Forefaldende arbejde som at pakke ordre fra DBTU Shoppen f.eks. bronzemærker, præmier til Slagstyrke60 stævner samt svare på telefon og mail er også under Annettes arbejdsopgaver.
En anden af Annettes arbejdsopgaver er, at sørge for at relevant viden videregives til klubberne samt at være opsøgende i forhold til viden, der kan gavne bordtennissporten. Hun skal indmelde og udmelde klubber i DIF og sørge for at klubberne får oplysninger om, hvad deres medlemskab har af fordele. Hun skal sørge for, at DBTU har de nødvendige kontaktoplysninger og at klubinformationen er indtastet i BordtennisPortalen.
Med i DIF’s udviklingsudvalg
Annette sidder i DIF’s udviklingsudvalg, hvor hun har fået en plads i den gruppe, der arbejder med børnefastholdelse og på at mindske teenagerfrafald. En viden der sammen med frafaldsanalysen i foråret 2013 kan komme klubberne til gode via f.eks. det nye udviklingsprojekt, som DBTU netop nu forhandler med DIF om at få.
Hvordan forholder du dig til foreningernes rolle i den nye skolereform?
”Det er min opgave at være nysgerrigt opsøgende i forhold til foreningernes mulige rolle i reformens øgede krav om fysisk aktivitet i folkeskolen og vurdere, hvordan det kan gavne DBTU’s klubber”. Annette vurderer, at det er meget vigtigt at få lærerne uddannet til at varetage bordtennisaktiviteter i hovedsageligt 0.- 3. klasse samt igen i udskolingen.
Hvordan arbejder du ellers med at udvikle klubberne?
”Jeg kender til forskellige tilskudsmuligheder og de krav skal være synlige for klubberne i DBTU shoppen, hvor jeg tilretter dem efter de regler og rammer, som sættes op enten politisk eller fra samarbejdspartnere”, siger Annette, der sikrer den nødvendige dokumentation for udbetaling af tilskud. Hun sørger for kontakt til de klubber, der ønsker at være vært for DBTU kurser og sikrer, at der bliver udbudt kurser bredt geografisk. Desuden sørger Annette for det kursusadministrative, så værtsklubben udelukkende skal sørge for det, som DBTU af geografiske årsager ikke kan ordne f.eks. faciliteter og forplejning.
”Der skal være et bredt og spændende udbud af kurser, som har relevans for henholdsvis trænere, ledere og forældre”, siger Annette, som også er kontaktperson til DBTU’s underviserteam.
Breddeudvalg
Annette er tilknyttet breddeudvalget og deltager i breddeudvalgsmøderne, hvor hun er administrativ støtte f.eks. i forbindelse med breddeudvalgets involvering i den landsdækkende SFO turnering eller DM i Rating.
”Jeg rådgiver og sparrer med de frivillige valgte omkring emner, der ligger indenfor breddeudvalgets områder”, siger Annette.
Hun har lyttet på ønsker ved en lang række klubbesøg, hvilket bl.a. har resulteret i en bedre forældreinformation, da DBTU’s forældreside så dagens lys.
Hvad har du ellers af arbejdsopgaver?
”Medlemsregistrering, fordelingsnøgle dokumentation (en nødvendighed for at DBTU kan få del i Tips- og Lottomidlerne), Skolesport samarbejde, projektbeskrivelse og ansøgningsprocedurer af det nye udviklingsprojekt i samarbejde med DIF’s konsulenter, drift og statusevalueringer hvis projektet godtages samt af det gamle udviklingsprojekt, Team Danmark kontakt i de tilfælde hvor bredde møder elite samt at få BAT materialets principper og anbefalinger indarbejdet i træneruddannelsen, så BAT viden er tilgængelig for alle”, lyder det ivrigt fra udviklingskonsulenten, der nærmest ikke er til at stoppe.
Annette har udarbejdet BAT implementeringskonceptet, så det sikrer udvikling af trænere og klubber, hvilket er formålet med BAT materialet. Konceptet er udarbejdet, så det samtidigt sikrer økonomien, fordi det overholder reglerne for, at det er tilskudsberettiget via fordelingsnøglen.
Hvordan bevarer du motivationen?
”Min motivation for at læse Idræt ved Københavns Universitet var frivilligheden og frivillighedens værdier, og det er stadig en stor motivationsfaktor i mit daglige arbejde”, slutter udviklingskonsulent og teamleder for DBTU’s udviklingsteam Annette Westermann, der formidler viden, koncepter og kampagner, der enten direkte har interesse for bordtennisklubberne eller som tilpasses DIF tiltag, så de imødekommer klubbernes ønsker og behov.
DBTU’s udviklingskonsulent Annette Westermann.