Trænerkursus for første gang siden Corona ramte

Endelig kommer der gang i træneruddannelsen igen efter en lang periode uden kursusaktivitet på grund af Corona. Trænerkurser har fortsat en plads i strategien, men de står ikke længere alene i BTDK’s indsats omkring trænerudvikling (du kan finde Bordtennis Danmark’s strategi her). Den teoretiske og praktiske viden fra trænerkurserne skal ses i sammenhæng med en masse træningslejre, fx i den igangværende pigeindsats og nært forestående drengeindsats, samt fællesskabet i trænernetværkene rundt omkring i landet, som tilsammen skal gøre det endnu federe at være træner og endnu mere motiverende at udvikle sig yderligere.

I den forbindelse er tiden under Corona blevet brugt tid på at samle trænere i regionale trænernetværk for at skabe nogle gode rammer for, at trænere kan kommunikere og sparre med hinanden på tværs af klubber i nærområdet. Netværkene er stadig i sin spæde start, men de har dog allerede vist sig brugbare i flere situationer.

Dernæst er der under Corona også udviklet på BTDK’s kommende trænerudviklingskoncept, der er et udviklingsprogram for trænere, som man kan blive en del af, uanset, om man er elite-, letøvet- eller begyndertræner. Konceptet vil snart blive offentliggjort, og vi vil efter offentliggørelsen bruge trænernetværkene til at informere yderligere om dette koncept, men i særdeleshed også til at rekruttere trænere ind i programmet.

 

De to første trænerkurser siden Corona ramte

I den kommende weekend afholdes så de to første trænerkurser siden Corona ramte landet. Det er et basistrænerkursus i henholdsvis Esbjerg BTK og Allerød BTK, der har været så venlige at stille lokaler til rådighed. Der er fyldt på begge kurser, hvilket betyder, at vi dette halvår får over 30 nye basistrænere uddannet. Det er virkelig godt, at vi igen får lov til at afholde kurser.

De kommende basistrænere kan i weekenden se frem til at skulle fordybe sig i emner som trænerfilosofi (hvem er jeg som træner, og hvordan skal det komme til udtryk), pædagogik (hvordan fremstår og kommunikerer jeg), slagteknik (hvordan udføres grundslagene), træningsmiljø (hvad karakteriserer et godt træningsmiljø), udvikling (hvordan kan jeg tilgå spillemæssig udvikling for mine spillere), træningspas (hvordan sammensættes et godt træningspas) og meget mere.

Følgende klubber deltager på weekendens trænerkurser: Horsens, Esbjerg, RBC Århus, Hep Ringe, BTK 73, Odder BTK, HIF Bordtennis, SGI Bordtennis, Allerød, Amager, Roskilde BTK61, Holbæk BTK, Brøndby BC, Gladsaxe BTK, Lejre IF Bordtennis, Frederiksberg BTK.

 

Trænerskursets betydning

Trænerkurser har en værdifuld plads i en træners udvikling, da de skal være med til at give trænerne det teoretiske fundament, som de skal læne sig op ad i praksis. Hvis den teoretiske forståelse af trænerfagets mange aspekter ikke er på plads, så bliver det tilfældigt, hvad det er, man som træner fokuserer på at udvikle i sin træning. Det bliver med andre ord sværere at kontrollere sin egen udvikling, fordi man ikke har noget at holde sin træning op imod. Man kender ikke de teoretiske principper for god træning med alt, hvad det indebærer.

I trænerfaget bliver man aldrig færdig med at lære. En del af weekendens kursister vil sikkert opleve at gå fra basistrænerkurset med lige så mange spørgsmål som svar. Det er sundt tegn, for der er mange indtryk på sådan et kursus. I den kommende tid efter kursus, vil man dog ligeledes opleve, at mange svar kommer helt af sig selv, når man arbejder med stoffet i sin egen trænergerning. Med det teoretiske fundament på plads vil mange helt sikkert få adskillige ”aha-oplevelser” i sin træning, som man ikke ville have fået øje på, hvis ikke man kendte til teorien.
Derfor er det et godt råd at have god tålmodighed og forsøge at finde ro i, at man ikke kender alle svar på forhånd og med det samme. De kommer henad vejen. Ligeledes vil nye spørgsmål og svar dukke op – sådan vil det altid være – sådan drives udvikling.

 

Vi glæder os over endelig at kunne samles til kurser igen og til at sende 30+ nye basistrænere ud i klubberne.

 

God kursusweekend!