FÆRDIGHEDSMÅL FOR DEN UNGE BORDTENNISSPILLER

You are here:

Før man kan begynde at tale om udvikling af bordtennisspillerens færdigheder, forudsætter det selvfølgelig, at man er i stand til at fastholde barnet. 

Motivationen til at fortsætte med at deltage i noget bygger på tre faktorer, man som træner skal sørge for er en del af ens træning henover sæsonen:

  • Fællesskab
  • Medbestemmelse
  • Udvikling
Fællesskab er et af de områder, man som træner skal være meget opmærksom på med nye spillere. Det handler om hurtigt, at få skabt bånd imellem spillerne på en måde, så de ser frem til at komme til træning og se de kammerater, de ellers ikke møder i andre sammenhænge.
Bordtennissporten fordrer ikke ligefrem fællesskabsfølelse eller holdånd, træneren er altså nødt til at skabe nogle andre muligheder for børnene i træningen til at danne venskaber. Det kan fx være en god blanding af holdlege og -spil til træning samt sociale arrangementer, hvor der er fokus på at lykkes med noget sammen.
 
Medbestemmelse er en anden faktor, som ofte er overset. Ved at give børnene mulighed for at beslutte, hvad de skal lave, eller hvordan de vil løse et problem, eller på en tredje måde, selv får lov at bestemme noget, giver man børnene medejerskab. I stedet for, at det er træneren alene, der skal lære børnene at spille bordtennis, bliver træneren og børnene fælles om at spille bordtennis og udvikle sig. 
 

Udvikling er det sidste element i at skabe motivation og ofte den del, der får mest fokus. Der er dog for langt til at opleve væsentlig udvikling i bordtennis til at det er muligt at motivere begynderbørn til at fortsætte, hvis man udelukkende træner med henblik på udvikling af bordtennisfærdigheder. 

Det typiske eksempel på et begynderhold, er træning 1×1½ time om ugen. Børnene går sandsynligvis også til minium en anden fritidsaktivitet og har derfor ikke mulighed for at deltage flere gange om ugen. Bruger man al tiden på at køre øvelser, der udelukkende handler om udvikling, vil rigtig mange falde fra relativt hurtigt, da der vil være for lidt fællesskab og for medbestemmelse og der vil være for få succeser. 

BTDK anbefaler derfor, at fra en begynder træder ind ad døren i klubben, har træneren et stort fokus på at skabe fællesskab og nye venskaber og på at lytte til begyndernes ønsker. Samtidig skal der stadig flettes små øvelser ind i træningen, der flytter børnenes tekniske niveau, men det skal langt fra fylde halvdelen.

En passende fordeling kunne derfor være at dele træningen op i fire dele:
1. del: Opvarmning – lege (gerne i hold) – fylder 25% af tiden
2. del: Teknisk øvelse (lige efter opvarmning har børnene højest opmærksomhed, derfor er den tekniske del placeret her) – fylder 25% af tiden
3. del: Høj aktivitet (lige efter den tekniske del er opmærksomheden lavest – brug derfor velkendte lege med et højt intensitetsniveau, eller repetition af tidligere tekniske øvelser gerne med et højt intensitetsniveau) – fylder 25% af tiden
4. del: Lege eller konkurrencer (sørg for at alle går derfra med en succes. Det er aldrig en god ide at afslutte med bordtenniskampe, for så er det sidste, halvdelen af dit hold oplever, at tabe)

Når du som træner oplever, at en spiller er fastholdt og gerne vil træne mere, så går du videre til Trin 1