En gæv nordjyde

Se godt på denne mand – måske kender du ham – måske gør du ikke. Hvis ikke, så kan jeg forsikre dig om, at du er gået glip af ikke så få herlige historier fortalt på en medlevende måde, som kommer lige fra hjertet. Netop sådanne historier – og de mennesker, der kan fortælle dem, samler jeg på.


Hardy Hansen ved senior-DM i marts 2014. I baggrunden er Claus Schou Nielsen ved at levere overraskelsen mod Finn Tugwell.

Navnet er Hardy Hansen – en sand bordtennisven – som fra tid til anden dukker op ved diverse bordtennisarrangementer således også ved Senior DM i Odense, hvor jeg heldigvis fik tid til igen at tale med Hardy, der altid har en masse at fortælle.
I ren og skær begejstring for vores kære sport, så kan samtalerne med Hardy ofte blive så intensive, at vi begge glemmer omgivelserne, som så kan bede os dæmpe os lidt.
Sidst Hardy fortalte mig om den gang Andrzej Grubba i en duel i Pondus Cup tog battet over i venstre hånd, for at forhåndsloope fra hans normale baghåndsside var det ikke kun med ord, men også med armbevægelser så folk omkring os var i fare for at komme i vejen for Hardys vilde sving. Det endte som så mange gange før med, at både Hardy og jeg havde tårer i øjnene af grin og begejstring, mens vi mindedes denne fortræffelige boldkunstner, som desværre døde af kræft i 2005 blot 47 år gammel.

Mange kilometer i benene

Hardy kommer fra Øster Hjermitslev i Nordjylland. Han begyndte at spille bordtennis som 21-årig, arbejdede på Danfoss fra 1964-66, kom til Ålborg i 1969, og gik på pension som 32-årig, da han ikke længere kunne klare det hårde arbejde, han blev udsat for.
Hardy har lige som alle os andre både styrker og svagheder. Han er god til at huske årstal – helt uhyggelig god faktisk. Mens vi denne søndag taler sammen i Odense Idrætshal remser Hardy en række begivenheder op og får bl.a. nævnt, at han var meget aktiv løber fra, da han var 47 år, til han var 60 år. I den periode løb han ca. 70 km om ugen. ”D’ va’ it’ monne, der ku’ ta’ me i mi’ oldersklas dæj gong”, siger Hardy med et efterfølgende smil så stort. Han løb den gang 25 km på ca. to timer.
Hardy har også altid været glad for at cykle. Han har flere gange cyklet Danmark rundt, hvor han cyklede 120-130 km om dagen og overnattede både privat og på vandrehjem. Før i tiden var det ikke usædvanligt, at Hardy cyklede til bordtennisarrangementer, der lå meget langt væk fra bopælen i Ålborg. Således har han også hvert år cyklet til Rønde en tur på mere end 100 km for bl.a. at besøge familien Agerholm.

Flittig veteran-spiller

Hardy har deltaget ved veteran-EM i Göteborg i 1999, i Århus i 2001 og i Porec i Kroatien i 2009 samt ved veteran-VM i japanske Yokohama i 2004.
Det er ikke lykkedes for ham at spille sig videre fra puljespillet, hvor typisk to af fire spillere går videre til knock out-runderne, men i Århus var det lige ved. ”Jeg vandt over den bedste i puljen, men tabte så til de to andre”, fortæller Hardy, der også mindes, at han i Japan kom til 3. runde i Consolation (en turnering for alle de spillere, der ikke bliver blandt de to bedste i puljen) i double sammen med en franskmand. Her måtte parret strække våben med 7-11 i afgørende sæt.
I november 2008 væltede Hardy på sin cykel. I første omgang mærkede han ikke noget, men det viste sig senere, at skulderen havde taget skade. Selv om Hardy var til en masse behandlinger, så har han for længst accepteret, at skulderen aldrig bliver helt god igen.
Hardy måtte derfor stoppe med at spille som 70-årig. Bentøjet ville heller ikke mere, så nu er Hardy passiv, men ikke mindre interesseret i bordtennis af den grund.

Fødselsdagen

Når Hardy har fødselsdag den 19. april, så skal du ikke forvente, at der popper en reminder op på facebook. Derimod er der en god chance for, at du fortsat støder på Hardy ved diverse bordtennis-arrangementer rundt omkring i Danmark, hvor du så kan ønske ham personligt tillykke.
”Jeg holder altså ikke noget, da jeg sikkert vil være midt i en stor omgang flytterod”, siger Hardy, der i dagene omkring sin fødselsdag flytter tilbage til sin lejlighed i Ålborg, som er ved at blive renoveret.

Jeg håber, at du får en fortræffelig 75 års fødselsdag, og vil benytte muligheden for at sige dig tak….

– fordi du altid har tid til at fortælle en god historie – og ikke er fedtet med dem!
– fordi du altid fylder rummet med smil

Når man spørger Hardy om, hvilken bold, der er den bedste han har set – og det er ikke så få – så er han ikke i tvivl. ”Det var matchbolden mellem Timo Boll og Andrej Gacina ved EM i 2012 i Herning”, siger han med alvorlig mine.

Den bold kan godt tåle et gensyn….

 

Forfatter: Carsten Egeholt
Kontaktperson tlf.: 27 26 06 09
Kontaktperson e-mail: carsten.egeholt@dbtu.dk