Vejen til arrangementerne og medaljerne

Tirsdag den 16. januar 2018 har DBTU 75 års jubilæum. Et jubilæum, der i dagene op til jubilæumsdagen vil blive markeret med en række artikler her på hjemmesiden og desuden ved en reception i forbindelse med DM for senior søndag den 4. marts 2018 kl. 12.00 i Vendiahallen i Hjørring.

Vejen til arrangementerne og medaljerne

Af Aksel Beckmann, næstformand i DBTU fra 1998-2001 og formand fra 2001-2014, hædret med DBTU’s guldnål i 2005 efter at have modtaget sølvnålen i 2002.

”Danmark kommer aldrig til at være vært for EM eller VM” og ”Danmark kommer aldrig til at vinde en medalje ved OL, VM eller EM”

Overskriften stammer fra en udtalelse fra DBTU’s formand Arne Madsen, som Arne havde med Ichiro Ogimura, mens Ogimura var præsident for ITTF. Det skete i forbindelse med DBTU’s 50 års jubilæum i 1993, hvor DBTU var vært ved Europa Top 12 i KB-hallen.

Arne Madsen, som jeg fik et fremragende samarbejde med og jeg var meget bevidste om, at internationale relationer var meget vigtigt, hvis vi skulle have mulighed for at få tildelt internationale arrangementer til Danmark.
Arne var allerede formand for mediekomiteen i ITTF siden 1997.

Jeg var i 1994 sammen med Steen Andersen blevet uddannet som to af 30 internationale overdommere i verden, og jeg var godt i gang med at skabe mig et navn i dommerkredse.
Jeg havde været assisterende overdommer ved VM 1997 i Manchester og overdommer ved EM 1998 i Eindhoven samt VM i 1999 i Eindhoven. Efter dette blev jeg valgt ind som formand for dommer- og overdommerkomiteen i ITTF med ansvaret for overdommerdelen.

I 1998 blev jeg opfordret til at stille op som kandidat til næstformandsposten i DBTU.
I 1998 startede så 16 års tæt samarbejde med Dorte Kronsell (som hun hed dengang), Arne Madsen og de skiftende bestyrelser, der kom igennem de 16 år, hvor jeg havde fornøjelse af at være med til at præge DBTU’s udvikling.
Uden en fast og super kompetent leder af administrationen som evnede at opbygge et fantastisk godt netværk til DIF, Sport Event Danmark og Team Danmark var det ikke lykkedes at gøre noget ved overskriften.

Vi drøftede i bestyrelsen om ikke vi kunne øge synligheden omkring bordtennissporten ved at bevæge os frem mod at få tiltrukket internationale arrangementer til Danmark.

DBTU startede i det små med, at vi søgte om Veteran-EM til afholdelse i Aarhus i 2001. Veteran-EM er jo ikke et medieattraktivt arrangement, men det blev en succes, der ud over at give DBTU lidt penge i indtægt også gav en solid indtægt til de klubber, der hjalp til med dette kæmpearrangement.
Ligeledes fik vi signaleret til de internationale forbund, at vi (DBTU) organisatorisk evnede at holde et arrangement med langt over 1000 deltagere.

Ved EM i 2000 i Bremen – hvor Danmark vandt bronze i herrehold (godt nok for en 4. plads, men medaljer var der) – åbnede, der sig en mulighed for at tiltrække en ITTF Pro-Tour til Danmark. Det var Bo Holmsgaard tidligere topspiller, der da arbejdede som skoleleder i Farum, der havde fået en indikation på, at Farum Kommune kunne være interesseret i dette.
Det var i de glade dage, hvor Peter Brixtofte gjorde meget for at profilere kommunen via sport, jeg må skuffe jer kære læsere, der var ikke dyre rødvine og fugtige møder i arbejdet med at skabe de tre Pro-Tours i Farum, som det blev til.
Vi havde option på et 4. år i Farum, men blev enige om, at det ikke var godt at blive der.
Brixtofte sagen kørte på fuld kraft i år tre, og det var tydeligt, at det ville være en belastning både for Farum og DBTU, at vi blev der.

Vores succes med Pro-Tours gav mulighed for, at vi kunne søge EM i 2005.
Vi åbnede forhandlinger med Aarhus i 2002-2003, og de ville gerne have en Pro-Tour i 2004, så de kunne øve sig inden et EM.

I 2002 var Arne Madsen og jeg til qua vore formandsposter i ITTF komiteer til Board of Directors møde i forbindelse med Pro-Tour finalen i Stockholm.
Her ville ITTF sætte kvinder på dagsordenen ved at oprette en womens working group, her foreslog Arne og jeg, at Dorte kunne være formand, dette blev accepteret på AGM i 2003 og Danmark var nu stærkt repræsenteret internationalt på tre poster.

Med de stærkere sportslige resultater blev det også muligt at tiltrække bedre sponsorkontrakter, Butterfly blev tøj og materiale sponsor med en lukrativ kontrakt fra 2004.  Butterfly ønskede efter to perioder ikke at forlænge, men i stedet blev der indgået en endnu bedre kontrakt med Stiga fra 2009-2019.

Vi søgte og i 2003 fik DBTU tildelt EM i 2005.

Ved OL i 2004 vandt Michael Maze og Finn Tugwell OL-bronze (se billedet herunder). ”Hak ved medalje ved OL”.

Jeg skrev i hver eneste leder i Bordtennisbladet fra den dato, vi fik EM tildelt nogle linjer, der startede med: ”Når vi vinder guld i Aarhus….”.
Jeg blev nok af mange i det ganske land stemplet som en jubel-tosse.
Jeg vidste dog fra mit arbejde som leder i en finansiel virksomhed, at man skal italesætte det, man ønsker skal ske.
Men resten af EM-2005 er jo, som man siger, historie.
Hak ved ”arrangere EM” og hak ved ”medalje af højeste karat”.


DBTU modtager Idrætsfondens Initiativpris for de mange internationale arrangementer man har trukket til Danmark siden 2001 og til 2005, hvor det blev til fem arrangementer.


Kongelig jubel ved EM i 2005 i Århus.

Et par måneder senere vandt Maze bronze i herresingle ved VM i Shanghai.


Michael Maze på præmieskamlen ved VM i Shanghai i 2005. Foto: Carsten Egeholt.

Anekdote:
Jeg så ikke kvartfinalen mod Hao Shai, da Maze var nede 3-0 i sæt var jeg nødt til at forlade hallen, da jeg havde møde i den komité i ITTF, jeg var formand for.
En god halv time senere ringede Dorte til mig, jeg tog telefonen og sagde ”jeg er i møde, hvorfor ringer du?” – ”Vi spiller stadig”, sagde hun.
”Hvad spiller I?”, spurgte jeg. Dorte svarede: ”Maze fører 5-0 i 7. sæt, men du er jo i møde, så vi må hellere lægge på”.
Jeg trak arbejdsgiverkortet og sagde: ”Hvis du lægger på, kan du betragte dig som bortvist”, så jeg blev telefonopdateret på resten af kampen – meget surrealistisk.
”Hak ved VM-medalje”.

I 2006 arrangerede Danmark Europa Top 12 igen i KB-hallen.
I 2007 vandt Michael Maze EM-bronze i single.

Det var ikke uden sværdslag, at holde fast i linjen med at tiltrække arrangementer til Danmark, der var fløje i Danmark der politisk ikke mente, at man skulle tiltrække nye spillere ved at skabe synlighed vha. internationale arrangementer.
I stedet skulle man arbejde på at skabe flere klubber på de sorte pletter på landkortet.

Så næste gang Danmark arrangerede internationalt var i 2009 – en Pro-Tour i Frederikshavn.
Pro-Tour turnering efter et meget succesfuldt EM i Stuttgart, hvor herreholdet vandt sølv og Maze vandt guld i single.
Anekdote fra holdsemifinalen mod Østrig: Tommy Jørgensen var sammen med Tjele Efterskole på plads i Stuttgart, vi havde fået lov af ITTF’s nuværende formand – ved at trække på vores internationale relationer – at alle danskere kunne blive placeret i hjørnet på tribunen over kampbordet.
Nørreå drengene rullede et stort banner ud med Dannebrog – rørende, men da indmarchen af de to hold var i gang, fjernede de Dannebrog banneret og nedenunder stod der: ”Austria – remember Aarhus 2005?” – Werner Schlager – som Maze senere slog i finalen i herresingle – prikkede Robert Gardos på skulderen, og de to kunne ikke lade være med at trække på smilebåndet.
Østrig blev slået 3-1, men i finalen blev det til 3-2 nederlag til værterne fra Tyskland, dog med to Maze-sejre.
Maze gik ubesejret gennem dette EM, vandt alle kampe i holdturneringen og slog Timo Boll i semifinalen samt Werner Schlager i finalen i herresingle.


Michael Maze vinder EM i single i 2009. Fra venstre Werner Schlager, Østrig (sølv), Michael Maze og bronzevinderne Timo Boll, Tyskland og Fedor Kuzmin, Rusland. 

EM 2010 gav en sølvmedalje til Jonathan Groth og Kasper Sternberg i herredouble.

Sidste store internationale turnering afholdt på dansk grund var EM i 2012 i Herning.
Det var kvalitetsmæssigt et kæmpe løft af EM til nye højder, vi havde elektroniske tælleapparater på alle kampe lige fra kvalifikationen til og med finalerne, og DR satsede stort ved at have EM-studie i Herning på hovedturneringens dage.
Spillemæssigt blev det en skuffelse, både Michael Maze og Mie Skov tabte i 1. runde.


Michael Maze udnævnes til HC Andersen ambassadør.

Hvorfor er det vigtigt med internationale arrangementer på dansk grund?

Mange klubledere spurgte i årene, hvor vi ikke arrangerede noget om, hvorfor vi ikke gjorde det. De sagde, at når vi ikke fik synlighed i pressen, fordi vi ikke arrangerede internationale turneringer, så var det meget sværere at tiltrække nye medlemmer.
Dette stemte meget godt med fakta.
DBTU fik den største medlemsfremgang blandt alle specialforbundene i Danmarks Idræt Forbund efter succesen ved EM og VM i 2005.
Desværre havde vi ikke formået at få lokalunioner og klubber engageret tilstrækkeligt til, at der var gode trænere klar i de klubber, hvor de nye spillere strømmede ind.
Det gik, som det måtte gå, når kvaliteten af trænerne i klubberne ikke var god, så forsvandt mange af de nye spillere igen i løbet af de næste 2-3 år.
Derfor er det glædeligt at se, at DBTU’s nye formand forsøger at få sat gang i et strategisk spor, der skal sikre, at kvaliteten af trænere i klubberne er god, når der kommer nye medlemmer.
Jeg håber inderligt for sporten, at det lykkes, så det kan få stoppet den yderligere medlemstilbagegang, der har været i de sidste år.

DBTU skal så få sat gang i et struktureret arbejde med talenterne, så bordtennis igen kan blive Team Danmark attraktive – andet end for Jonathan Groth – der vandt sin første internationale medalje i 2009 med herreholdet og heldigvis stadig gør det fremragende – regerende europamester i herredouble.

DBTU skal så igen trække på sine internationale repræsentanter, så der kan komme internationale arrangementer til Danmark, så der skabes synlighed om vores sport i Danmark, så skal det nok igen gå fremad for bordtennissporten.

Så for at vende tilbage til overskriften: Mission accomplished.
”Danmark har arrangeret mange internationale turneringer herunder to x EM og vundet medaljer ved alle tre store turneringer OL, VM og EM”.
Det kan vi gøre igen.

Forfatter: Aksel Beckmann - aksel.beckmann@nordea.dk
Kontaktperson tlf.: 27 26 06 09
Kontaktperson e-mail: carsten.egeholt@dbtu.dk