Grønlands Bordtennis Union har inviteret DBTU til at samarbejde omkring træner-/lederuddannelse. Derfor forlod breddekonsulenterne og Søren Andersen kontoret i Idrættens Hus og satte sig mandag morgen den 13. oktober i flyet mod Maniitsoq (Sukkertoppen), hvor der ventede en uges intensiv undervisning af det nye kuld af grønlandske træneraspiranter.
12 unge trænere i alderen 15-22 år havde taget udfordringen op og mødte op for at blive tanket op med ny viden og inspiration til trænergerningen hjemme i klubberne.
Vi landede i Maniitsoq mandag midt på eftermiddagen i flot vejr – men allerede natten til tirsdag blev det snestorm, hvorfor halvdelen af kursisterne blev 1½ dag forsinket i ankomsten.
På trods af den sprogmæssige barriere har (de fleste af) kursisterne kløet på og taget imod de forskellige input de har fået.
Søren Andersen har gennemgået hvad der svarer til en mellemting mellem klubtræner- og kursus 1 niveau – og har haft god tid til at gå i dybden med teknikken i de forskellige slag.
Annette og Jakob har i lederuddannelsesmodulerne fokuseret på de forskellige træner-/lederroller, overgangen fra spiller til træner til leder, coaching, planlægning/udarbejdelse af målsætninger samt den enkeltes personlige udbytte af et engagement som træner/leder (realkompetencer).
Vi tydeliggjorde den autoritære træner, den demokratiske træner og ‘laissez-faire’-træneren i praksis i hallen – og snakkede efterfølgende i teorilokalet om forskellen i trænerrollerne, hvad de forskellige trænerroller gør ved gruppen sammenhold, effektivitet o.s.v.
Øvelsen var kilde til store overvejelser hos kursisterne – der deltog ivrigt i den efterfølgende snak.
De grønlandske arrangører havde prioriteret den nye unge generation af trænere som deltagere – og havde sagt nej til flere af de gamle erfarne trænere. Der var således en dejlig energi i gruppen – og det var spændende at være med til at forme nogle unge trænere fra bunden.
Kursisterne fik undervejs en lille gulerod fra de grønlandske ledere; udsigten til at komme på videreuddannelse i Danmark for 4-5 udvalgte trænere i næste kursussæson, kan forhåbentlig virke som et ekstra incitament til at gøre sig umage med trænergerningen derhjemme.
Vi skylder Grønlands Bordtennis Union en stor tak for gæstfriheden og den flotte behandling vi har fået i forbindelse med kurset og opholdet i Maniitsoq. Og tak til kursisterne for en spændende uges tæt samarbejde.