49 år ved dommerbordet

Prøv lige at smage på ordene igen: 49 år ved dommerbordet!
Det lyder i mit hoved som en alt for hård straf og leder mine tanker hen på nu afdøde Nelson Mandela. Når man så tager i betragtning, at 68-årige Allan Petersen faktisk ikke har gjort noget forkert, men har taget tjansen som stævneopråber/speaker med glæde ved de Østdanske Mesterskaber (tidligere Sjællandske Mesterskaber) gennem næsten et halvt hundrede år, så kræver det en forklaring.

”Jeg kan lide, at have med turneringer at gøre”, forklarer Allan Petersen, hvis stemme jeg hørte for første gang den 10. januar 1976, da jeg som 10-årig deltog ved mit første SM i Glostruphallen. Jeg tabte i puslinge drenge single i semifinalen til den senere vinder Kristian Jeppesen fra Virum/Sorgenfri med 1-2 (19-21, 21-10, 15-21), hvilket i øvrigt stadig gør ondt at tænke tilbage på, men jeg vandt jo så en bronzemedalje – min første. Og det er måske netop derfor, at jeg stadig kan fornemme de mange indtryk fra den gang og ikke mindst Allan Petersens meget autoritære og tydelige stemme.

”Carsten E. Jensen til bord 3 – og det er nu! – ellers bliver han scratchet”.

Allan Petersens stemme har sat sig så fast i min bevidsthed, at jeg til tider kan vågne om natten og nærmest løbe ned i kælderen for at stå klar ved det meget gamle Stiga bord og vente på min modstander.
Men selv om man som ung gut kan blive næsten bange for manden med den meget myndige stemme, så er respekten til at få øje på hver gang man ved et ØM ser de unge omkring dommerbordet med de rutinerede kræfter.

Allan Petersen 1
Allan Petersen.

Næsten med hele vejen

Peter Tranto, der også stadig er med ved samtlige ØM’er, var også til stede ved det omtalte SM i 1976. Han var den gang lige kommet ind i Turneringsudvalget, da der sad nogle og traf beslutninger, som Helsingør-formanden ikke var enig i.
”Jeg holder ved fordi, det er sjovt, og så kører ØM efterhånden på rygraden, da Allan (Petersen, red.) er verdensmester i at tilrettelægge stævnerne”, fortæller Tranto, der også holder af hele tiden at forbedre konceptet. På stævnedagen ser man ofte Tranto som den, der sidder og taster alle resultaterne ind.

Peter Tranto 1
Peter Tranto overrækker en præmie til en stolt pigespiller.

Altid uden forsinkelser

Både Allan Petersen og Peter Tranto lægger ikke skjul på, at når ØM år efter år afvikles uden forsinkelser, så er det fordi 10 mand arbejder tæt sammen og ved præcis, hvad de hver især skal gøre. ”Vi har ikke noget specielt ritual, men mødes på stævnedagen kl. 8.00, og så kører det bare der ud af”, fortæller de begge.
Mens Allan Petersen laver forarbejdet og inden stævnet kontrollerer, at de ca. 300 spillere ved det individuelle ØM og de godt 200 hold ved ØM for to-mandshold er tilmeldt i de rigtige rækker, så har det vist sig at være af stor betydning, at Jøsse tager imod tilmeldinger og indskrivninger på dagen, så kun de fremmødte kommer med i lodtrækningen.
Det betyder bl.a. at man endda har overskud til at tage eftertilmeldinger ind på selve dagen, hvis en spiller er slået ud af sin række og ønsker at være med i en anden række. Det er ellers kun tilladt at deltage i én singlerække og én doublerække pr. dag.
Allan Petersen peger på, at man fra dommerbordets side er meget opmærksomme på de puljer, hvor der er mange spillere. ”Så snart et bord er frit, tager vi det i brug, så vi undgår forsinkelser”, siger han, og tilføjer, at han også lægger lidt luft ind i nogle rækker.

To gamle sure mænd fra Muppet Show

”Vi er blevet sammenlignet med de to gamle sure mænd på balkonen i Muppet Show”, siger Peter Tranto, der har dannet fast makkerpar med Allan Petersen ved de seneste 40 års ØM’er (tidligere SM). Hverken Peter Tranto eller Allan Petersen kan huske helt præcist, hvornår de startede sammen, men Allan Petersen ved med sikkerhed, at han nu til sommer har siddet i Turneringsudvalget i 49 år, da han blev valgt ind kort før sin 20 års fødselsdag.

To sure mænd Muppet Show

Få en guide til ØM

Der er mange om hvert år at gøre ØM til et fantastisk stævne, for der skal sættes borde op, være bordvagter, ordnes dommersedler og bolde, tastes resultater ind, overrækkes medaljer, tages billeder, være en der hele tiden styrer, hvad der skal sættes i gang, og så skal der deles en folder/guide ud ved indgangen, der giver nye forældre og spillere et overblik over, hvordan man tackler et ØM, som man måske er med til for første gang.
Det er store kapaciteter som Allan Petersen og Peter Tranto, der holder hjulene godt kørende i dansk bordtennis, og de er heldigvis ikke de eneste.
I kommende weekend vil jeg endnu en gang – nu som 48-årig – træde ind i hallen ved et ØM og høre præcis den samme stemme råbe spillernes navne op som for 38 år siden. Jeg kan love alle nye, at de ikke vil være et øjeblik i tvivl om, hvilket bord de skal spille på.
Så kære batsvinger/forældre: Glæd dig til ØM for to-mands hold den 4.- 5. januar i Allerød og det individuelle ØM den 11.- 12. januar i Tåstrup – det gør jeg.

Nåå ja, så var der lige de to gamle sure herrer fra Muppet Show – de hedder Statler og Waldorf. Statler er den høje, tynde.

Forfatter: Carsten Egeholt
Kontaktperson tlf.: 27 26 06 09
Kontaktperson e-mail: carsten.egeholt@dbtu.dk