En markant personlighed i dansk bordtennis, i fynsk bordtennis og i sin klub, OB-Bordtennis er død på Odense Universitetshospital den 17. februar i en alder af 84 år. I de sidst 4-5 år var helbredet for nedadgående og den sidste måned var han indlagt på hospitalet.
Carl Ernst har spillet bordtennis ”altid”. Da den fynske bordtennisunion blev stiftet i 1943 var han 13 år, og allerede året efter startede han på stuebordet derhjemme og i 1945 dannede han sammen med nogle klassekammerater den private klub B45.
I 1946 overværer han de fynske mesterskabet på Sct. Hans Skole. Det giver anledning til, at han melder sig i klubben B. Marienlyst. Under soldatertiden på Bornholm 1955-57 spiller han desuden i Viking, Rønne, men er dog fortsat medlem af BM. I 1958 skifter han til OB, hvor han var medlem i tæt på 60 år. Et højdepunkt i den spillemæssige karriere kom på et sent tidspunkt – i 2000, da han blev dansk mester i veteran-70 rækken i single.
Det er imidlertid ikke som spiller, han først og fremmest indskriver sig ind i historiebøgerne. Utallige spillere i OB og på Fyn har nydt godt af hans store evner som træner – ung som ældre – begynder eller spillere tilhørende eliten.
Carl Ernst Brandt.
Carl Ernst sidder i FBTU’s Bestyrelse 1960-62.
I den resterende del af 60’erne er det udvalgsarbejde, der tager hans tid. I 1963 bliver han medlem af FBTU’s UK, ligesom han et par år er medlem af DBTU’s UK.
I 1962 bliver han landsinstruktør og er i de følgende år med til at uddanne fynske instruktører.
Han sætter sammen med lillebror Hans Erik og Kurt Svendsen dommeruddannelsen i gang. De udarbejder uddannelsesmateriale og uddanner de første dommere.
På uddannelsesområdet var han således en af pionererne i Danmark.
FBTU’s Venner blev stiftet i sæsonen 1971/72. Carl Ernst var ikke overraskende en af initiativtagerne til støtteforeningen, der hurtigt fik omkring 100 medlemmer. Det fortælles, at en væsentlig årsag til foreningens medlemssucces og indtjening via amerikansk lotteri var, at CEB havde en omfattende ”salgstale”. For ikke at skulle udsættes for talen i fuld udstrækning, skyndte man sig at sige ja, til medlemskab eller køb of lotteri. Den bedst huskede del af talen lød således: ”at tænke sig – små syv øre pr. døgn”. Medlemskab kostede på den tid 25 kr. om året. FBTU har lige siden årligt kunnet få udbetalt et beløb til ungdomsarbejdet på Fyn.
På FBTU-repræsentantskabsmøder bad CEB altid om at få det ”næstsidste ord”. Det blev brugt til at takke unionens ledelse for arbejdet. Bordtennissportens fremme – og ikke mindst på Fyn – var altid vigtig for ham.
Carl Ernst beklædte aldrig formands- eller kassererposten i union eller klub, men ydede altid en kæmpe indsats på den post, han udfyldte. Det kunne være med instruktion eller i breddeudvalg, hvor han var medlem i både FBTU og DBTU i 1995-97. Han var desuden FBTU’s lokalredaktør for Bordtennisbladet i 11 år og indførte begrebet ”Den lille fynske” samt klubbesøg, hvor også den mindre klub og det arbejde, der blev udført her, blev belyst.
Lysten til at skrive og granske detaljerne har vist også være der gennem alle årene. I starten af 90’erne modtog FBTU en omfattende statistik over fynske spilleres og lederes bedrifter gennem tiderne. En del af det findes på FBTU’s hjemmeside.
Til det sidste arbejdede han som frivillig på Historiens Hus i Odense, hvor han beskæftigede sig med både odenseansk bordtennis- og idrætshistorie.
Af de mange hædersbevisninger, han i tidens løb har fået, skal nævnes:
OB: Æresmedlem, Albani-pokalen og Harry Conradsens Mindefad
FBTU: Sølvnål (1975), Guldnål (1987), Æresmedlem (1993)
DBTU: Guldnål (1987)
DIF: Ærestegn (1997)
Carl Ernst Brandt vil blive savnet af alle os, der kendte ham. Æret være hans minde!
På vegne af OB-Bordtennis, FBTU og DBTU
Jens Povl Barkler