Turbo på Furbo

Under en træning i Grøndal Multicenter hører jeg pludselig Kasper Furbo, der træner på nabobordet, tale kinesisk med den altid smilende kineser Yo Min, som fægter med arme og ben, mens han (tror jeg) fortæller om alt fra hjemlandet, som han mener, er essentiel viden for en bordtennisspiller. Jeg kan fornemme, at det også omhandler vejrtrækning, da Yo Min med tungen ude af munden kommer med mærkelige lyde. Han vender hurtigt tilbage til de kinesiske gloser – meget interessant. Til min store overraskelse ser det ud til, at Furbo forstår hvert et ord. Han svarer Yo Min med for mig mindst lige så ”uforståeligt” kinesisk.

Imponerende – er min første tanke, inden jeg naturligvis er nysgerrig efter at få en forklaring – på dansk. Det er der kommet følgende artikel ud af.

Kasper Furbo (der fyldte 18 år lørdag den 1. marts) har været på et næsten 10 måneder langt ophold i Zheng Zhou, der med forstæder inkluderet har ca. 8 mio. indbyggere. Det primære formål var at lære sproget samt at få en oplevelse for livet. Bordtennis var derfor ikke første prioritet for den ellers så lovende unge spiller. Læs her om hans tur og om, hvordan det er, at gå i skole fra kl. 6.50 om morgenen til kl. 21.30 om aftenen.

Kasper Furbo rejste i slutningen af august 2012 til Kina via et dansk rejseselskab for at prøve lykken som udvekslingsstudent.
At det blev Kina for Kasper Furbo var ikke så overraskende. Kasper har flere gange været med sin far på rejser til Kina for at købe tøj i store mængder. Desuden var Kaspers mor på ophold i USA, da hun var 18 år, så opbakningen hjemmefra var stor.

Kasper boede hos en kinesisk familie med mor, far og søn, hvor ingen af dem kunne tale engelsk. Han var derfor nødt til at kommunikere på kinesisk!
”Det var et stort problem i starten, men gavnede mig senere hen”, fortæller Furbo, der hurtigt fik lært sig nyttige kinesiske tegn. Allerede efter én måneds tid kunne han forstå de mest simple ting, såsom; mad, bad, nu skal jeg i seng samt lidt skolerelaterede ting. Efter 2-3 måneder kunne han føre almindelige samtaler, og derfra blev det kun bedre med tiden.

Kasper startede i kinesisk skole den 1. september. Her gik han fra kl. 6.50 morgen til 21.30 aften i de første ca. 2 måneder, hvor han ikke forstod meget af undervisningen. ”Det vigtigste var at være koncentreret fra kl. 10.00-11.30, hvor der var kinesisk undervisning med en engelsk lærer”, forklarer Kasper, der efter de første to måneder fik mulighed for at få fri kl. 16.00, hvis han trænede med fodboldholdet fra kl. 16.00-18.15.
Han startede derfor på fodboldholdet og fik der i gennem gode venner, som hurtigt blev hans faste omgangskreds. ”Jeg spillede meget fodbold også i weekenderne, hvor vi havde kamp hver 3.- 5. søndag”, fortæller Furbo, der også var på stadion for at se provinsholdet Henan Jianye uden at være synderligt imponeret af niveauet i den næstbedste kinesiske række.

Furbo på stadion1Furbo kinesisk skolegård

Kasper Furbo var ofte på stadion for at se fodbold. På billedet til højre er der morgensamling på skolen.

Har lært ca. 1.000 kinesiske tegn

På skolen med ca. 2.000 elever var der fire udvekslingsstudenter. Ud over Kasper var der to tyskere og en italiener. ”I starten var vi meget sammen pga. sprogbarrieren. Vi havde kinesisk undervisning 4 gange ugentligt i halvanden time i de første 6 måneder af opholdet, hvilket var meget essentielt for os”, siger Kasper, der hurtigt fangede de mest simple ord, som han brugte flittigt. Kaspers lærer gik meget op i, at de skulle kunne læse tegnene, så derfor blev der ikke gjort brug af Pinyin, som er den omskrevne del til vores alfabet. ”Jeg kan vel i omegnen af 1.000 tegn”, siger Kasper, der vil anbefale andre at lære tegnene, da Pinyin ikke bliver brugt i Kina.

Furbo sovende kinesere
Det var ikke noget særsyn, at de kinesiske elever sov i nogle af de timer, der ikke var så vigtige med henblik på eksamen. ”Jeg oplevede en gang at 64 ud af 68 elever sov i en time”, fortæller Furbo, der undrede sig over, at halvdelen af lærerne accepterede det. Han fortæller også om den ulidelige varme i klasselokalet, der var på en størrelse med et dansk klasselokale, hvor der typisk kun er halvt så mange elever. ”Vi sad meget tæt på de små taburetter ca. 15 x 30 cm uden ryglæn, så man kunne ikke læne sig tilbage. Der var ingen aircondition i lokalerne, som om sommeren blev mere end 35 grader varme, mens vi om vinteren sad med store vinterjakker på”, fortæller Kasper, der oplevede det hurtigt omskiftelige klima med to ugers forår og to ugers efterår.

Småt med bordtennis

”Jeg rørte stort set ikke en bordtennisbold i de første fem måneder – spillede dog lidt kamp hist og her mod nogle ældre kinesere, men det var ikke nogen succes eller noget, jeg så frem til”, fortæller Kasper, der fandt en klub efter de fem måneder. Klubben lå 30 min. i bus fra skolen/hjemmet, og her spillede Kasper ca. 4 pas ugentligt i de resterende fem måneder. Han fik uheldigvis en skade, der holdt ham ude i ca. én måned. ”Jeg trænede med B-holdet, hvor spillerne var på mit niveau. A-holdet trænede 3 pas dagligt, 6 gange om ugen. Det var de bedste spillere fra Henan-provinsen med ca. 100 mio. indbyggere”, fortæller Furbo.

En kulinarisk oplevelse

”Maden er slet ikke så slem, som mange forestiller sig. Kineserne spiser stort set den samme mad som os, dog tilberedt med andre krydderier”, siger Furbo, der indrømmer, at kineserne også har nogle ret klamme og unormale retter. Han fik bl.a. serveret kakerlakker, hund, skildpadde, kyllingefødder og kyllingehoved og meget andet godt!
Furbo spisning

Kasper Furbo fik mange kinesiske venner, som han ofte spiste sammen med.

At stå på egne ben

”Selve turen har været en kæmpe oplevelse i sig selv. Jeg har lært meget bl.a. en del af sproget, men også at stå på egne ben ved at blive kastet ud i en mega stor millionby. Jeg kan kun anbefale andre at tage til Kina og springe ud i det, hvis nogen overvejer det. Hvis du vil lære sproget, så skal du tage til Kina”, slutter Kasper, hvis rejse og ophold har kostet i omegnen af 65.000,- kr.

Studerer på Niels Brock

Kasper træner nu tre gange om ugen i Københavns BTK, og så går han i 1.g på Niels Brock Handelsskole, hvor han har valgt en linje med kinesisk undervisning og kulturforståelse. I 2.g skal han sammen med klassen et semester (4 måneder) til Shanghai, hvilket han glæder sig meget til.

Kasper Furbo er med i junior-rækken ved ungdoms Top 12 på Bornholm i kommende weekend.

Forfatter: Carsten Egeholt
Kontaktperson tlf.: 27 26 06 09
Kontaktperson e-mail: carsten.egeholt@dbtu.dk