VM-optakt: De danske bordtennis-stjerner er klar til VM i Kina

 30. september starter 2022 ITTF World Team Championships finals i Chengdu, Kina. Der vil være syv grupper med fem hold i hver gruppe. Fire danske spillere er klar til gruppespillet.

 

Det er 56’ene gang det prestigefyldte verdensmesterskab bliver afholdt. Mens der er stor ære i at vinde en individuel medalje, er det en helt speciel følelse at kunne sikre en sejr som en del af et hold. Og præcis denne ære er på spil, når de mange lande hver sender et hold af spillere afsted for at repræsentere deres nation. I denne optakt vil vi fokusere på herrernes del af holdturneringen, hvor vi vil stille skarpt på de fire danske herrespillere, som skal kæmpe om medaljerne d. 30. september til 9. oktober 22’.

Vejen til VM har ikke været nogen dans på roser for hverken spillerne, trænerne eller arrangørerne. Holdturneringen skulle oprindeligt være spillet d. 17 – 26 april dette forår. Men grundet pandemien, som stadig truer i Kina, måtte ITTF rykke verdensmesterskabet. Men selv efter dette har der stadig været adskillige udfordringer,

– Det bliver et anderledes VM, da Chengdu stadig er i lockdown. Et VM, som er af flere årsager, ikke er noget spillere og trænere ser frem til, hvilket et VM ellers altid er. Og så er det også utroligt dyrt med transport for holdene, det er blot at tjekke billetprisen, så får man et chok, og det gør et rædsomt indhug i årsbudgettet. Men sportsligt skal vi gøre vores bedste i en svær situation, fortæller landstræner Linus Mernsten.

Ligeledes er det første gang siden 2018, at turneringen bliver afholdt, da man var nødsaget til at aflyse verdensmesterskabet i 2020, som skulle være afholdt i Busan, Sydkorea.

Trods de mange forhindringer, står de danske bordtennis-stjerner nu klar. Dog ser holdet lidt anderledes ud end, vi havde håbet på og mange måske havde forventet.

– Jonathan Groth har fået en prolaps i ryggen, og er ude i to måneder. Så holdet bliver Anders Lind, Tobias Rasmussen, Martin Buch Andersen og Thor B. Christensen, lyder det fra Linus Mernsten.

 

 De danske spillere

Anders Lind


Der gik et sus igennem den danske bordtennis-verden, da Danmark i oktober 2021 vandt EM-bronze i Rumænien. Iblandt spillerne, som kæmpede sig til bronzemedaljer, var nu 23-årige Anders Lind. Som et af de største bordtennistalenter i nyere tid, har Lind uden tvivl en fast plads på holdet, som tager til Kina og kæmper om guldet og æren.

Det blev ikke til nogen medaljer, da han sammen med holdet drog til EM i München for 6 uger, men den unge dansker er uden tvivl sulten efter mere.

– VM bliver rigtig fedt og en stor mulighed for os alle. Vi er selvfølgelig meget kede af, at Jonathan ikke kan være med. Men jeg tror på, at det bare motiverer os andre til at kæmpe endnu mere. Jeg har ikke de store forventninger resultatmæssigt, det handler mere om, at vi kommer ind og gør en god holdpræstation. Det handler også meget om, hvilke hold vi ender med at trække, forklarer Anders Lind

– Min form er relativt god. Jeg føler mig god mental og er fint med i forhold til spillet. Jeg har det sjovt og nyder virkelig at spille for tiden. Og så har jeg også fundet nogle gode taktiske greb, som jeg kan tage med.

Jeg tror ikke jeg kommer til at have nogen bestemt rolle på holdet, men jeg kæmper og støtter holdet så meget som jeg kan, uddyber Lind.

 

Tobias Rasmussen


25-årige Tobias Rasmussen står endnu engang klar til at repræsentere Danmark på højeste niveau. Ligesom holdkammeraten Anders Lind, var Rasmussen også en af heltene, da Danmark vandt EM-bronze i 2021. Han viste sig også flot frem til EM i München tidligere i år, hvor han sammen med Martin Buch Andersen nåede ottendedelsfinalen i herredouble. Han er i øjeblikket placeret som nummer 363 på verdensranglisten.

Men hvad er danskerens egne forventninger til VM? Og hvordan ser han sin egen rolle på holdet, nu hvor Groth er ude?

– Mine forventninger er at levere en indsats mentalt så tæt som muligt på 100% hver gang.

Der kommer kampe, hvor man spiller godt og mindre godt, det er ikke så vigtigt. Uanset hvad skal mit fokus være på at have det rigtige mindset og selvfølgelig prøve at vinde alle de kampe jeg spiller.

Hvis jeg er der mentalt, kan jeg spille med mod mange i verden.

Som hold er det svært at forudsige noget resultatmæssigt, når vi ikke har Groth med. Men vi kan stadig vinde kampe og det skal vi tro på, fortæller Tobias Rasmussen.

– Jeg synes min form er fin i øjeblikket. Jeg har spillet kampe i Frankrig de sidste 2 uger, hvor spillet og hovedet var godt. Jeg har udviklet nogle ting i træning, som jeg prøver at få over i kampene.

Jeg håber og tror på at få en lidt større rolle på holdet, nu når Groth desværre ikke er med. Jeg vil prøve at gå forrest med alle ting, både på og udenfor banen. Og så er det ligegyldigt hvilken position jeg spiller. Jeg føler mig klar på alle positioner, og det vigtigste er, at vi arbejder sammen og gør alt hvad vi kan for at vinde, uddyber Rasmussen afslutningsvist.

 

Martin Buch Andersen

21-årige Martin Buch Andersen træder senere i måneden ind til sit første VM. Som debutant på holdet følger der naturligvis nogle store forventninger til den unge spiller. Men disse forventninger har den tidligere Virum-spiller tidligere overgået. Sammen med makkeren Tobias Rasmussen nåede han til ottendedelsfinalen i herredouble, da de to kæmpede til EM i München. Ved denne turnering kvalificerede den unge dansker sig ligeledes til hovedturneringen i herresinglen og var dermed blandt de 64 bedste. Han placerer sig i øjeblikket som nummer 722 på verdensranglisten.

– Det bliver vildt fedt at spille til mit første VM, og jeg glæder mig helt vildt til at komme derned og være en del af en holdturnering. Jeg har tidligere spillet Nord Europæiske Mesterskaber, men det er jo ikke helt det samme som et VM. Jeg forventer, at vi gør en god holdindsats, og kæmper alt hvad vi har i hver kamp, lyder det fra Martin Buch Andersen.

– Min form er rigtig god. Jeg har en masse selvtillid med fra EM og de seneste træninger. Jeg føler mig rigtig god, så formen kunne ikke være bedre end den er. Jeg ser min rolle på holdet som en fighter og holdspiller, der altid kæmper 100 procent, og er der for holdet. Det er ligemeget om jeg spiller eller sidder på bænken. Jeg vil støtte holdet igennem det hele og gøre alt hvad jeg kan, uddyber Buch Andersen.

 

Thor Christensen

Det var en hård skæbne for det danske hold, da Jonathan Groth måtte melde afbud grundet en rygskade. Men i hans fravær står 21-årige Thor B. Christensen klar. Den unge dansker har dog ikke haft en nem vej til VM. Først måtte han melde afbud til EM i München grundet sygdom. Herefter kom tre ugers sygdomsforløb med kyssesyge. Men trods dette, er Christensen nu klar til at give den alt til VM. Han placerer sig som nummer 883 på verdensranglisten.

– Mine forventninger til hold-VM er at give den alt, hvad jeg har både på og udenfor banen. Så kommer der forhåbentlig også nogle gode resultater for holdet. Jeg er jo kommet med som reserve, fordi Groth er skadet. Og min egen form er egentlig ikke helt 100% god endnu, men arbejder hårdt på at komme tilbage. Selve min egen rolle må vi se, men kommer i hvert fald til at gøre mit bedste både på banen, men også på bænken ved at give bedst mulig opbakning når de andre spiller. Glæder mig til at komme med og give den max gas, fortæller Thor Christensen.

 

Bordtennis Danmark ser frem til at få holdet i kamp til VM, der altid er en stor turnering for de deltagende lande. I år er specielt og holdet skal mande sig op for at holde gejsten uden Groth på holdet. Men omvendt er det vigtigt at kæmpe røven ud af bukserne, da Danmark med et par sejre kan komme tættere på en kvalifikation til European Games i sommeren 23’, der igen kan få betydning for mulighederne for at få et hold med til OL i Paris 2024.

Vi vender tilbage med reportager fra de danske kampe ved VM i Chengdu.